Τελικά υπάρχει το …μάτι ή να δείτε έναν νευρολόγο;

721

Αυτό που  αποκαλούμε «μάτιασμα»  είναι η ”πίστη στο «κακό μάτι» που στοχεύει στην ενέργειά μας. Η αιτία μπορεί να είναι ζήλος, θαυμασμός, φθόνος.

Η Εκκλησία δεν αρνείται την ύπαρξη της βασκανίας. Απλά δεν την θεωρεί πρόληψη και δεισιδαιμονία και την αποδίδει στην επέμβαση του πονηρού πνεύματος, την θεωρεί έργο του διαβόλου ως αποτέλεσμα φθόνου.

Μπορεί να φαίνεται αντίθετο προς την πραγματικότητα, αλλά έχει νόημα.

Όταν επαινούμε πολύ κάποιον ή του δείχνουμε μεγάλη προσοχή και θαυμασμό μπορεί να προκαλέσει τα ίδια συμπτώματα όπως όταν κοιτάζουμε κάποιον με φθόνο.

Είναι σαν κάποιος να εκπέμπει μεγάλη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας με αποτέλεσμα τα »  κυκλώματα» του … δέκτη, να μπλοκάρουν!

Ειναι δυνατόν κάποιοι να τροφοδοτούν ενεργειακά με το «κακό μάτι» σε άλλους, ακούσια και ασυνείδητα.

Στην περιοχή του Αιγαίου, καθώς και σε άλλες περιοχές όπου δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με μάτια ανοικτού χρώματος, θεωρείται ότι τα ανοιχτόχρωμα μάτια μπορούν να «ματιάσουν» ευκολότερα. Αυτή η πεποίθηση ίσως έχει τις ρίζες της στο γεγονός ότι, άνθρωποι από κοινωνίες όπου δεν ήταν διαδεδομένη η πίστη στη βασκανία (όπως π.χ. από την Βόρεια Ευρώπη), πιθανόν να μην τηρούσαν κάποια τοπικά έθιμα όπως το να μην κοιτά κανείς έντονα στα μάτια αγνώστους.

Έτσι λοιπόν στην Ελλάδα και στην Τουρκία, τα φυλαχτά που έχουν την ικανότητα να προστατεύουν από το μάτι, έχουν την μορφή μπλε ματιών

 

H Εκκλησία θεωρεί όλους τους λαϊκούς τρόπους ξεματιάσματος μη έγκυρους και αυτό διότι τα συνεχή ματιάσματα και ξεματιάσματα «χαροποιούν το διάβολο αφού ασχολούνται συνέχεια με αυτόν και αυτός είναι ο σκοπός του » Αυτό που χρειάζεται να έχει κάθε άτομο πάνω του είναι να φορά τον σταυρό του και να έχει δυνατή πίστη, η οποία είναι και το όπλο του σε οτιδήποτε κακό.

Κακό «μάτι» έχει εκείνος, που έχει μέσα του κακία!… «…απέλασον πάσαν φαρμακείαν των φθοροποιών και φθονερών ανθρώπων» ( αναφέρει η σχετική ευχή εις βασκανίαν).

Γι’ αυτό παλαιότερα, οι αγράμματες γριούλες, όταν έβλεπαν ένα όμορφο παιδάκι, ή άλλο τι ωραίο, το έφτυναν και έλεγαν: «Να μην αβασκαθεί». Έβγαζαν από μέσα τους (έφτυναν) τον τυχόν κρυμμένο φθόνο.

Το «Χέρι της Φατιμά» όπως το αποκαλούν οι μουσουλμάνοι, ή το «Χέρι της Μύριαμ» όπως το αποκαλούν οι Εβραίοι, φυλαχτό κατά της βασκανίας

Η πίστη στο «μάτι» είναι πιο διαδεδομένη στη Μέση Ανατολή, στη δυτική αλλά και στην ανατολική Αφρική, κεντρική/νότια Ασία, αλλά και στην Ευρώπη. Αναφορές στην βασκανία μπορούν να βρεθούν στο Κοράνι, όπως και σε Εβραϊκά ιερά κείμενα (Ταλμούδ, Τανάκ). Στις μυστικιστικές και απόκρυφες παραδόσεις της ανατολής, ο άνθρωπος θεωρείται οτι περιβάλλεται απο ένα κουκούλι ενεργείας, τη λεγόμενη «αύρα», η οποία μπορεί να τρυπήσει κυριολεκτικά από την ενέργεια του ματιού...

Η Εκκλησία θεωρεί ότι ο σταυρός είναι το μόνο πράγμα που χρειαζόμαστε για να αποκρούσει το «κακό μάτι», μαζί με την πίστη στο Θεό.

Στην τέχνη, ο πίνακας με τίτλο :»Το διαβολικό μάτι», ο Τζων Φίλιπ (1859) απεικονίζει τον εαυτό του καθώς φιλοτεχνεί το σκίτσο μιας Τσιγγάνας, η οποία βλέποντάς τον να την κοιτά έντονα, πιστεύει ότι γίνεται «στόχος» βασκανίας.

Με τον όρο ξεμάτιασμα νοείται η θεραπεία απο τις αρνητικές επιπτώσεις του ματιάσματος ή του κακού ματιού σύμφωνα με τις πανάρχαιες πεποιθήσεις ότι απο τα μάτια του ανθρώπου μπορούν να εκλυθούν μορφές ενέργειας που να έχουν πραγματικό αντίκτυπο στον υλικό κόσμο, στην υγεία αλλά και την τύχη ενός άλλου.

Έρευνα της  Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας αναφέρει πως έξι στους δέκα Έλληνες πιστεύουν ότι το ξεμάτιασμα είναι η λύση για την αντιμετώπιση του πονοκεφάλου (Στην έρευνα πήραν μέρος 10 χιλιάδες πολίτες και πραγματοποιήθηκε ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Κεφαλαλγίας ) το θέμα, λένε ειναι μύθος.

«Είναι σημαντικό να διαλύσουμε τους επικρατούντες μύθους αλλά και να καταρρίψουμε πολλά ταμπού, όπως το να επισκεπτόμαστε ένα νευρολόγο» σχολίασε στην Καθημερινή ο αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δήμος Μητσικώστας. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν και οι πολίτες συνδέουν ευρέως τους πονοκεφάλους με τον ψυχολογικό παράγοντα, «πρόκειται, όμως, για βιολογική διαταραχή του εγκεφάλου».

Υπάρχει, δηλαδή, μεγάλος αριθμός ανθρώπων που έχει γενετική προδιάθεση και διαθέτει το σχετικό γονίδιο για να εκδηλώσει ημικρανία υπό συγκεκριμένες συνθήκες. «Οι εκλυτικοί παράγοντες ποικίλλουν από από την κατανάλωση κάποιου τροφίμου ή αλκοόλ, μέχρι τον καιρό, τις ορμόνες, ένα καταθλιπτικό επεισόδιο, αλλά και την απώλεια ρουτίνας – τα Σαββατοκύριακα που αλλάζει το πρόγραμμα, πυκνώνουν οι ημικρανίες» διευκρινίζει ο κ. Μητσικώστας. 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept