Τι είναι το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης;

301

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από τεράστια σωματική και ψυχική εξάντληση.Οι πάσχοντες από σύνδρομο χρόνιας κόπωσης δεν αισθάνονται ανακούφιση μετά από ανάπαυση, αντίθετα η κόπωση τους συνεχίζει να επιδεινώνεται.

Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης δεν ήταν αποδεκτό από την ιατρική κοινότητα. Η κλασική ιατρική θεωρούσε ότι οι πάσχοντες ήταν φυγόπονοι ή κατά φαντασίαν ασθενείς.

Τα συμπτώματα του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης παρουσιάζεται αρχικά με την έναρξη της επίμονης κόπωσης. Η έναρξη της κόπωσης είναι συνήθως απότομη και συχνά ακολουθεί μια γριπώδης συνδρομή (“κρύωμα” ή “γρίπη”) ή έντονο στρες. Όσο όμως και αν το άτομο προσπαθεί να ανακάμψει από αυτή την κούραση, ποτέ δεν αισθάνονται καλύτερα.

Ο ασθενής μπορεί να αναπτύξει, επίσης, πονοκεφάλους. Η συγκέντρωση και η μνήμη μπορεί να είναι αισθητά μειωμένες.

Οι ασθενείς με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης μπορεί να αισθάνονται αδιαθεσία μετά από οποιαδήποτε φυσική ή διανοητική άσκηση.

Σωματικά συμπτώματα που σχετίζονται με το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης περιλαμβάνουν πόνο στις αρθρώσεις (αρθραλγίες), μυϊκός πόνος (μυαλγίες), πόνο στο λαιμό, και τους λεμφαδένες.

Οι ασθενείς με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης βρίσκουν ότι ο ύπνος είναι ανήσυχος, και παρά την προσπάθεια να ξεκουραστούν και να κοιμηθούν περισσότερο, κανένα από τα συμπτώματά τους δεν ανακουφίζεται.

Η διάγνωση του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης είναι μία διάγνωση αποκλεισμού και προκύπτει όταν οι άλλες διαγνώσεις, όπως μονοπυρήνωση, διαταραχές ύπνου, νόσος του Lyme κτλ αποκλειστούν.

Αιτίες του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης

Η αιτία του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης είναι άγνωστη, αν και πιστεύεται ότι συντελλούν τόσο σωματικοί και ψυχολογικοί παράγοντες. Οι σωματικοί παράγοντες περιλαμβάνουν δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού, η οποία επιτρέπει στο σώμα να φιλοξενεί χρόνιες ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις. Οι ορμόνες είναι στενά συνδεδεμένες με τη διάθεση και τα επίπεδα φυσικής ενέργειας, άρα οι ορμονικές ανισορροπίες μπορεί επίσης να συμβάλλουν στο σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Η ανάπτυξη του σύνδρομο χρόνιας κόπωσης μπορεί επίσης να είναι κληρονομική.

Το φαινόμενο του οξειδωτικού στρες συντελεί επίσης στην εμφάνιση του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης . Το οξειδωτικό στρες είναι μια χημική ανισορροπία που προκαλείται όταν το σώμα δεν είναι σε θέση να αποτοξινώσει τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο DNA, στις πρωτεΐνες, και τα λιπίδια, τα οποία είναι τα δομικά στοιχεία όλων των κυττάρων μας. Η ανισορροπία αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει μια αργή καταστροφή των κυττάρων μας. Το οξειδωτικό στρες ενέχεται σε πολυάριθμες άλλες ασθένειες και διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Alzheimer, της νόσου Parkinson, την αρτηριοσκλήρωση, και των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ψυχολογικά προβλήματα, όπως η κατάθλιψη και άλλες διαταραχές της διάθεσης, φαίνεται επίσης να εμφανίζονται σε ασθενείς με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, αν και ο συσχετισμός τους είναι ασαφής.

πηγή:holistic-greece.com

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept