Σε βλέπω στο ποτήρι μου…- Συναίσθημα και αλκοόλ πως λειτουργούν στα δύο φύλα

293

Τα αλκοολούχα ποτά προκαλούν ενεργητικότητα, αυτοπεποίθηση, ή  σεξουαλικότητα (και στα δύο φύλα.  Ερευνητές, του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ στην Ουαλία συσχετίζουν το αλκοόλ με το συναίσθημα. Οι γυναίκες, περισσότερο από τους άνδρες, συσχετίζουν το αλκοόλ με κάποιο συναίσθημα.  Από την άλλη, οι άνδρες, ιδίως όσοι πίνουν πολύ,με την κατανάλωση γίνονται πιο επιθετικοί.

Ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μαρκ Μπέλις του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ στην Ουαλία, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοοδικό “BMJ Open”, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 30.000 άτομα 18 έως 34 ετών από 21 χώρες,σχετικά με  τα συναισθήματα που τους προκαλεί η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών.

Διαπιστώθηκε ότι κάθε ποτό προκαλεί κατά κύριο λόγο κάποιο διαφορετικό συναίσθημα. Έτσι, για παράδειγμα, το ποτό που συνδέεται συχνότερα με το αίσθημα της χαλάρωσης, είναι το κόκκινο κρασί (53% όσων πίνουν) και ακολουθεί η μπίρα (50%).

Αντίθετα, το λιγότερο χαλαρωτικό συναίσθημα γεννούν τα «σκληρά» αλκοολούχα ποτά όπως το ουίσκι, το ρούμι και η βότκα (μόνο στο 20% των ανθρώπων). Τα ποτά αυτά είναι επίσης πιθανότερο από κάθε άλλο ποτό, να προκαλούν αρνητικά συναισθήματα, ιδίως επιθετικότητα (30%). Συγκριτικά, μόνο το 2,5% όσων πίνουν κόκκινο κρασί, νιώθουν επιθετικοί.

Από την άλλη όμως, τα κατ’ εξοχήν αλκοολούχα ποτά προκαλούν ορισμένα θετικά συναισθήματα πολύ συχνότερα από το κρασί ή η μπίρα, ιδίως ενεργητικότητα και αυτοπεποίθηση (59%) ή αίσθημα αυτοπεποίθησης και σεξουαλικότητα (43%). Τα δύο αυτά συναισθήματα (ενεργητικότητας-αυτοπεποίθησης και σεξουαλικότητας) τα νιώθουν κυρίως οι νεότερης ηλικίας πότες (18 έως 24 ετών).

Οι ερευνητές προειδοποιούν  ότι περίπου 3,3 εκατομμύρια θάνατοι και ένα στα είκοσι  περιστατικά ασθενειών και τραυματισμών σχετίζονται άμεσα με την κατανάλωση αλκοόλ παγκοσμίως.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept