Τα συμπτώματα της μανιοκατάθλιψης

120

scisource_sl3799
Η μανιοκατάθλιψη ή διπολική διαταραχή είναι η νόσος κατά την οποία ο ασθενής παρουσιάζει άλλοτε μανία και άλλοτε κατάθλιψη. Κάθε τέτοια περίοδος ονομάζεται καταθλιπτικό ή μανιακό επεισόδιο, τα οποία και εναλλάσσονται μεταξύ τους. Πριν από την πλήρη εκδήλωση τέτοιων επεισοδίων, παρατηρούνται κάποια πρώτα σημάδια.
– Όταν το άτομο είναι σε κατάσταση μανίας, έχει υποκειμενική αντίληψη του εαυτού του και έντονο αίσθημα ευφορίας. Παίρνει μεγάλα ρίσκα, έχει ξεσπάσματα θυμού και έντονες εναλλαγές από χαρά σε λύπη και το αντίθετο.
– Μπορεί επίσης να έχει υπεραισιοδοξία και αίσθημα μεγαλομανίας χωρίς ρεαλιστική βάση, καθώς και υπερκινητικότητα που μπορεί να τον οδηγούν σε καταστροφική συμπεριφορά.
– Το άτομο που πάσχει από μανία έχει την αίσθηση ότι δεν χρειάζεται ξεκούραση, με αποτέλεσμα τη φυσική κόπωση. Εμφανίζει, τέλος, ροπή προς επικίνδυνες δραστηριότητες (γρήγορη και επικίνδυνη οδήγηση κ.λπ.).

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept