Εθισμός στην πορνογραφία- Τι λέει σχετική έρευνα

1.194

Η κοινότητα NoFap του Reddit προτείνει να επαναπροσδιορίσετε τη σχέση σας με την πορνογραφία στο ίντερνετ και  να “αποτοξινωθείτε”!  Η εν λόγω κοινότητα, εμφανίστηκε το 1999 ως κόμικ υπό την επωνυμία “Sexy Losers” και υποδηλώνει τον ήχο ενός ατόμου όταν … αυτοικανοποιείται. Μέσω  ενός infographic εξηγεί πως υπάρχουν κάποιοι “βιολογικοί” λόγοι, που το πορνό στο ίντερνετ μπορεί να είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για κάποιους πραγματικά εθιστικό.

Το NoFap πραγματοποίησε έρευνα το 2012 στην οποία φαίνεται ότι τα άτομα που εντάχθηκαν στην εν λόγω κοινότητα για να απεξαρτηθούν από το πορνό,είχαν άγχος και κατάθλιψη και  πίστευαν ότι αυτή τους η συνήθεια δεν τους αφήνει να βρουν ταίρι, επηρεάζοντας αρνητικά τη σεξουαλική τους ζωή.Πάνω από 1.500 άτομα έλαβαν μέρος στην έρευνα του NoFap.

Το 53% άρχισε να βλέπει πορνό πριν τα 14 ενώ το 16% πριν τα 12. Πριν την ένταξή τους στην κοινότητα, το 59% έβλεπε εβδομαδιαία πορνό 4-15 ώρες, ενώ το 24% 1-3 ώρες.Το 64% παρατήρησε ότι τα γούστα του με τον καιρό γινόντουσαν πιο “άγρια”, ενώ το 36% αισθάνεται άσχημα για αυτό.

Μάλιστα, οι χρήστες που θεωρούν τον εαυτό τους εθισμένους στο πορνό, έχουν διαφορετική συμπεριφορά και συμπτώματα. Το 72% παρακολουθεί 4 ώρες την εβδομάδα πορνό έναντι του 40% που δεν θεωρεί τον εαυτό του εθισμένο. Το 42% αυτοικανοποιείται δύο ή περισσότερες φορές τη μέρα, έναντι του 20%. Το 40% νιώθει άσχημα για τα “άγρια” γούστα του στο πορνό, έναντι του 22%.

Παράλληλα, οι χρήστες νιώθουν και κάποιες ψυχολογικές αλλαγές λόγω της αποχής. Το 35% ένιωθε ότι είχε ένα ξέσπασμα ενέργειας ενώ αντίστοιχα το 30% είχε μια μείωση του λίμπιντο.Το 56% με την αποχή είχε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στο να μιλήσει σε μια γυναίκα, ενώ το 60% είχε καλύτερη γνώση των δυνατοτήτων και των αδυναμιών του. Το 67% είδε αύξηση της παραγωγικότητάς του, ενώ το 60% είδε βελτίωση στη σεξουαλική του ζωή.

Μία άλλη πτυχή, επίσης είναι η χρήση πορνογραφικού υλικού ως απάντηση σε ένα σεξουαλικό πρόβλημα. Δηλαδή ενδέχεται η χρήση πορνογραφικού υλικού να είναι «η εύκολη λύση», η οποία στην ουσία οδηγεί τον άνθρωπο που αντιμετωπίζει ένα σεξουαλικό πρόβλημα σε απομάκρυνση από τη σεξουαλική ζωή και σε υποκατάστατα, κάτι που δεν συνιστά ουσιαστική λύση, αλλά «κάλυψη» του προβλήματος. Είναι σύνηθες άντρες που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα στύσης ή εκσπερμάτισης να εγκλωβίζονται πιο εύκολα στη χρήση πορνογραφικού υλικού, λαμβάνοντας μία πρόσκαιρη ευχαρίστηση.

Η συστηματική χρήση πορνογραφικού υλικού προκαλεί απομάκρυνση των συντρόφων και δυσάρεστα συναισθήματα μεταξύ τους. Η σύντροφος συχνά αισθάνεται θυμό, απόρριψη και απογοήτευση με αποτέλεσμα να υπάρχουν καυγάδες, ένταση και σεξουαλική ψυχρότητα. Είναι σκόπιμο όταν η πορνογραφία υποκαθιστά τη σεξουαλική ζωή και έκφραση να υπάρχει η κατάλληλη βοήθεια από τους ειδικούς, προκειμένου να βγει το άτομο από το φαύλο κύκλο.

Πηγή:doryforos.gr και  news247.gr

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept