Υπερβακτήριο προκαλεί στειρότητα- Μεταδίδεται μέσω του σεξ

267

Μία από τις λιγότερες γνωστές σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες θα μπορούσε να αποτελέσει έναν νέο υπερ- ιό, προειδοποιεί η ιατρική κοινότητα που εφιστά την προσοχή στο Μυκόπλασμα (MG) που συχνά δεν έχει συμπτώματα αλλά μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις στα γεννητικά όργανα, προκαλώντας ακόμη και στείρωση στις γυναίκες.

Το MG μπορεί εύκολα να περάσει «απαρατήρητο» αλλά, όπως επισημαίνει το ΒΒC, εάν ο ασθενής δεν ακολουθήσει άμεσα την ενδεδειγμένη θεραπεία υπάρχει κίνδυνος με το πέρασμα του χρόνου να γίνει πολύ ανθεκτικό στα αντιβιοτικά. Ήδη, η  Βρετανική Ένωση για την Σεξουαλική Υγεία και τον HIV προχώρησε στην έκδοση νέων συμβουλών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του.

Στους άνδρες , μπορεί να προκαλέσει  φλεγμονή στην ουρήθρα των ανδρών και στη συνέχεια εκκρίσεις από το πέος  καθιστώντας επώδυνη του ούρηση.

Στις γυναίκες μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στα γεννητικά όργανα (μήτρα και σάλπιγγες) προκαλώντας πόνο και σε κάποιες περιπτώσεις πυρετό και αιμορραγία.

Μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής όταν δεν λαμβάνονται μέτρα προφύλαξης.Αν και αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά, η λοίμωξη συχνά αποκτά αυξημένες αντιστάσεις στα φάρμακα.

Οι επιστήμονες ανησυχούν για την ανθεκτικότητά του και επισημαίνουν πως το βακτήριο, ο τρόπος μετάδοσης και οι κίνδυνοι που υπάρχουν θα πρέπει να γίνουν ευρύτερα γνωστοί και οι πολίτες να λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης.

«Οι πολίτες θα πρέπει να ενημερωθούν για το μυκόπλασμα των γεννητικών οργάνων. Και είναι ένας ακόμη καλός λόγος για να έχουν πάντα μαζί τους προφυλακτικά- κυρίως κατά τις καλοκαιρινές διακοπές- και να τα χρησιμοποιούν» αναφέρει ο Δρ. Πήτερ Γκρηνχαουζ, μέλος της Βρετανικής Ένωσης για την Σεξουαλική Υγεία.

Επιπλέον Πάντυ Χόρνερ, εκ των συντακτών των νέων οδηγιών για την αντιμετώπιση του προβλήματος, σημειώνει: «Προχωρήσαμε στην σύνταξη και δημοσίευση αυτών των νέων οδηγιών, αφού διαπιστώσαμε πως, δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιμείνουμε στην ίδια προσέγγιση που ακολουθούσαμε τα τελευταία 15 χρόνια. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε με κάθε βεβαιότητα σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Δημόσια Υγεία και στην ανάδυση του MG σε ένα υπερβακτήριο».

Επίσης όπως λέει απαιτείται άμεσα η χορήγηση πόρων προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες δοκιμές που αφορούν τα επίπεδα αντοχής του βακτηρίου στην φαρμακευτική αγωγή τονίζοντας πως υψηλότερο κίνδυνο διατρέχουν οι γυναίκες «καθώς υπάρχει υψηλός κίνδυνος να προκληθεί υπογονιμότητα».

Πηγή: .kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept