«Έρως ανίκατε μάχαν» – Ο έρωτας στην Αρχαία Ελλάδα

118

Ο Δίας είναι το πρότυπο τού ουράνιου εραστή πού συγκινείται από κάθε όμορφη γυναίκα, είτε είναι θεά, είτε νύμφη ή θνητή. Όμως, την ίδια στιγμή, ο Δίας ερωτεύεται και τον νεαρό Γανυμήδη, θαμπωμένος από την ομορφιά του. Από τη μυθολογία στη πραγματική ζωή των αρχαίων Ελλήνων, υπάρχει μια διαδρομή που δεν γνωρίζει φραγμούς, απαλλαγμένος από ενοχές και φοβίες.

«Από τον Ησίοδο έως τον Εμπεδοκλή, και από τον Πλάτωνα έως τις ελληνιστικές σχολές ,οι ποιητές, οι φυσιολόγοι και οι φιλόσοφοι φωτίζουν με την πραγμάτευση και τον ορισμό των εννοιών αυτών τις βασικές δημιουργικές δυνάμεις της ζωής. Ιδιαίτερα για την κλασική φιλοσοφία του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, ο έρωτας και η φιλία, αντίστοιχα, έρχονται να διαδραματίσουν θεμελιώδη ρόλο και να καταστούν μέτρο για τη συναισθηματική διάπλαση του ανθρώπου και το πραγματικό νόημα του βίου του», τονίζει το ΥΠΠΟΑ.

Ο αρχαιολογικός χώρος του Λυκείου ανοίγει τις πύλες του για να γίνει ο τόπος μιας επίσκεψης στις ιδέες και τα επιχειρήματα των φιλοσόφων γύρω από τη φύση του έρωτα και της φιλίας, φωτίζοντας ταυτόχρονα τη δική μας εγγύτητα, συγγένεια ή και απόσταση από τις δικές τους νοητικές συλλήψεις.

Στην εκδήλωση  με θέμα «Συζητώντας για τη φιλία και τον έρωτα», που  διοργανώνει την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018, ώρες 18:00-20:00, η Εφορεία Αρχαιοτήτων πόλης Αθηνών, η είσοδος θα είναι ελεύθερη

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept