Τι προκαλεί στο σώμα η αποχή από το σεξ

263

Το  σεξ μπορεί να θεωρηθεί μια μορφή άσκησης για την καρδιά σας,επειδή αυξάνει τον ρυθμό, ενώ σας κρατάει δραστήριους βοηθώντας παράλληλα να κάψετε θερμίδες. Κατα συνέπεια, μειώνεται η αρτηριακή πίεση και ο εγκέφαλος παράγει ενδορφίνες οπότε σταματούν και οι πονοκέφαλοι.

Οι ενδορφίνες παράγονται κάθε φορά που ασχολείται κανείς με μία δραστηριότητα, η οποία του είναι ευχάριστη ή ακόμη και με το να σκεφτεί ή να θυμηθεί μια ευχάριστη δραστηριότητα ή εμπειρία. Ηρεμούν, γεννούν αίσθημα ευδαιμονίας, συμβάλλουν στην καλή διάθεση και εξουδετερώνουν τα υψηλά επίπεδα της αδρεναλίνης, από την οποία προκαλείται το στρες. Παράλληλα, λειτουργούν και ως φυσικά παυσίπονα του οργανισμού, ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και καθυστερούν την εξέλιξη της γήρανσης!

Από την άλλη πλευρά, όμως, τι συμβαίνει στο σώμα μας, όταν δεν κάνουμε τακτικά σεξ;

Ποιες είναι οι αλλαγές που παρατηρούνται στο σώμα και στην ψυχολογική μας κατάσταση μετά από μερικές μέρες, εβδομάδες ή και μερικούς μήνες αποχής;

  1. Πεσμένη ερωτική διάθεση

Κατά τη σεξουαλική επαφή, το σώμα κατακλύζεται από ενδορφίνες, μια κατηγορία νευροπεπτιδίων που προωθούν το αίσθημα ευφορίας και μας κάνουν να συσχετίζουμε το σεξ με θετικά συναισθήματα.

Η αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα εξασθενίζει αυτή τη συσχέτιση και επομένως οδηγεί σε μειωμένη επιθυμία για σεξ. Με άλλα λόγια, ο οργανισμός μας «ξεχνάει» πόσο απολαυστικό είναι το σεξ, σύμφωνα με τους ειδικούς.

  1. Περισσότερο στρες

Μελέτη του 2005 που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Biological Psychology υπέδειξε ότι το σεξ συσχετίζεται με καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία. Επίσης, παρατηρήθηκε ότι το σεξ λειτουργεί σαν «μηχανισμός διαχείρισης» του στρες, αφού συνδέεται με μικρότερη αύξηση στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης υπό συνθήκες πίεσης.

  1. Χειρότερη μνήμη

Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2013 στην επιθεώρηση Hippocampus έδειξε ότι η σεξουαλική επαφή προωθεί τη διαδικασία δημιουργίας νέων νευρώνων στον εγκέφαλο, ενισχύοντας τις πνευματικές επιδόσεις και τη μνήμη.

  1. Πιο αδύναμο ανοσοποιητικό

Το σεξ προστατεύει από κρυολογήματα και άλλες λοιμώξεις, δείχνει μελέτη του 2004 που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Psychological Reports. Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, το σεξ συσχετίζεται με αυξημένα επίπεδα ανοσοσφαιρίνης Α (IgA) στον οργανισμό, ενός αντιγόνου που αποτελεί την «πρώτη γραμμή άμυνας» ενάντια στο κρυολόγημα και τη γρίπη.

  1. Στυτική δυσλειτουργία

Το σεξ συμβάλλει στη διατήρηση της καλής σεξουαλικής λειτουργίας του άνδρα όπως η γυμναστική βοηθά στη διατήρηση της καλής καρδιοαναπνευστικής  λειτουγίςα όπως  γράφει το onmed.gr. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται την επιθεώρηση American Journal of Medicine, οι άνδρες που κάνουν σεξ μία φορά την εβδομάδα έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν στυτική δυσλειτουργία σε σύγκριση με άνδρες που κάνουν σεξ πιο σπάνια.

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept