Κολπική ξηρότητα: Φταίνε οι ορμόνες ή ο ερωτικός σύντροφος;

213

Ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί περίπου το 40% των γυναικών, ανεξαρτήτου ηλικίας, για μικρό ή πιο μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι η κολπική  ξηρότητα με αποτέλεσμα η σεξουαλική επαφή να γίνεται επώδυνη για τη γυναίκα.

Το πρόβλημα αυτό μπορεί να διαταράξει τη σχέση με τον ερωτικό σύντροφο, οποίος δεν μπορεί να κατανοήσει εύκολα για ποιο λόγο η σύντροφός του «δεν υγραίνεται». ‘Ετσι θεωρεί ότι δεν είναι πλέον επιθυμητός, δεν της αρέσει, τον αποφεύγει με δικαιολογίες, είναι κακός εραστής μέχρι ότι υπάρχει άλλος στη ζωή της!

Τι φταίει λοιπόν για την κολπική ξηρότητα; Σύμφωνα με τους ειδικούς οι λόγοι χωρίζονται σε οργανικούς και ψυχολογικούς.

Οργανική αιτιολογία

 • Εγκυμοσύνη και γαλουχία: την περίοδο αυτή οι ορμόνες έχουν… στήσει τρελό χορό και δεν βοηθούν την γυναικεία σεξουαλικότητα καθώς τα οιστρογόνα μειώνονται ενώ η προλακτίνη αυξάνεται. Σταδιακά και με την διακοπή του θηλασμού αλλά και με τη πάροδο του χρόνου, όπου οι ορμόνες επανέρχονται στα φυσιολογικά τους επίπεδα, ο κόλπος αρχίζει και λιπαίνεται ξανά.
 • Διακυμάνσεις οιστρογόνων στη διάρκεια του κύκλου: Δεν είναι παθολογική κατάσταση αλλά φυσιολογική, δεν παύει όμως να οφείλεται σε βιολογικούς παράγοντες.
 • Εμμηνόπαυση: και σε αυτή την περίπτωση λόγω ορμονικών διαταραχών συρρικνώνονται τα τοιχώματα του κόλπου, χάνουν την ελαστικότητά τους, μεταβάλλεται το pH, μειώνεται η φυσική λίπανση.
 • Φλεγμονές, λοιμώξεις
 • Φαρμακευτική αγωγή (πχ. αντισυλληπτικά, αντικαταθλιπτικά, αντιισταμινικά), ορμονικές θεραπείες, χημειοθεραπείες, χειρουργικές επεμβάσεις, διαβήτης
 • Κάπνισμα 
 • Υπερβολική συχνότητα κολπικών πλύσεων

Ψυχολογική αιτιολογία

 • Άγχος και στρες: Μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργίες και στην ευαίσθητη περιοχή,  λόγω της  αύξησης της κορτιζόλης στο αίμα και να επηρεάζει την κολπική υγρασία.
 • Ταμπού γύρω από το σεξ: Πιθανά ταμπού εμποδίζουν τη γυναίκα να λειτουργήσει ελεύθερα, την γεμίζουν ενοχές για το σεξ με αποτέλεσμα να «μην είναι εκεί».
 • Συγκρουσιακή σχέση: Η κακή σχέση του ζευγαριού που προκαλεί μεταξύ των άλλων και διάφορα δυσφορικά συναισθήματα μπορεί επίσης να βάλλει εμπόδιο στην γυναικεία σεξουαλική διέγερση.
 • Απιστία: Είτε η γυναικεία λόγω ενοχών ή επειδή δεν θέλει άλλο πια το «νόμιμο» σύντροφο, είτε η ανδρική, καθώς η γυναίκα νιώθει πως εκείνος δεν την θέλει εφόσον προτίμησε μια άλλη (αν και είναι μικρότερο το ποσοστό λόγω της διεκδίκησης που …ξαφνικά ξυπνά!)
 • «Τελειωμένη» σχέση: Η γυναίκα δεν νιώθει έλξη από τον ερωτικό της σύντροφο, με αποτέλεσμα περισσότερο να εκνευρίζεται από τα χάδια του παρά να διεγείρεται.

Σημειώνεται ότι όσον αφορά τα ψυχολογικά αίτια, η γυναίκα λειτουργεί περισσότερο εγκεφαλικά στο σεξ, γεγονός που σημαίνει πως αν δεν νιώθει καλά με τον σύντροφό της αλλά και με την εικόνα σώματος ή τον εαυτό της γενικότερα, τότε θα παρουσιαστεί πρόβλημα στη σεξουαλική λειτουργία, όχι μόνο στη διέγερση που υποδηλώνει η κολπική εφύγρανση αλλά και στην επιθυμία (το πρώτο σεξουαλικό στάδιο), όπως και στον οργασμό.

Το θετικό είναι πως είτε λόγω οργανικών είτε λόγω ψυχολογικών προβλημάτων, λύση υπάρχει και φτάνει να την αναζητήσει στο γυναικολόγο της ή σε ειδικό σεξουαλικής υγείας.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept