Οι λόγοι που πονάει το στομάχι σας μετά το σεξ και πως να το σταματήσετε

384

Εάν αντιμετωπίζετε πόνο στο στομάχι μετά το σεξ, αναρωτιέστε πιθανώς τι γίνεται και πώς να το σταματήσετε;.Ο Δρ Mary Jane Minkin, έναςμαιευτήρας-γυναικολόγος στο νοσοκομείο Yale New Haven, ξεκαθαρίζει ότι ίσως ο πόνος που νιώσετε στο στομάχι είναι στην πραγματικότητα χαμηλότερος πυελικός πόνος. Αυτό οφείλεται στο ότι ο πόνος που σχετίζεται με το σεξ τείνει να είναι περισσότερο προς τον κόλπο παρά προς την κοιλιά, αλλά οι άνθρωποι μπορούν να το ερμηνεύσουν ως πόνο στην κοιλιακή κοιλότητα. Έτσι, η επόμενη ερώτηση είναι, γιατί;

Οι λόγοι μπορεί να είναι οι εξής:

Η στάση στο σεξ

Όταν οι ασθενείς επισκέπτονται τον γιατρό για τον πόνο μετά το σεξ, πρώτα τους ρωτάει ποια θέση κάνουν περισσότερο. Για παράδειγμα αν έχετε πάντα πόνο μετά το ιεραποστολικό ή σκυλάκι στυλ, θα μπορούσε να οφείλεται στη βαθιά διείσδυση.

Τι πρέπει να κάνετε: Πρώτα δοκιμάστε φάρμακα κατά του πόνου. «Η λήψη ενός ή δύο ωρών πριν από το σεξ μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη για μερικές γυναίκες», λέει ο Minkin. Συνιστά επίσης να δοκιμάσετε και άλλες στάσεις και να δείτε τι συμβαίνει.

Έχετε ενδομητρίωση

Η  ενδομητρίωση παρουσιάζεται όταν το ενδομήτριο, δηλαδή ο ιστός που φυσιολογικά επενδύει το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας και αποκολλάται κάθε μήνα μαζί με το αίμα της εμμήνου ρύσης αναπτύσσεται έξω από αυτήν. Συνήθως προσκολλάται σε όργανα της πυελικής περιοχής, όπως στις σάλπιγγες, στις ωοθήκες ή πίσω από τη μήτρα, ενώ κάποιες φορές επεκτείνεται στο έντερο και την ουροδόχο κύστη. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και σε μέρη του σώματος που είναι μακριά από τα γεννητικά όργανα (πνεύμονες, εγκέφαλος, ακουστικός πόρος, βλεννογόνος της μύτης).

Ο πυελικός πόνος κατά τη διάρκεια και μετά το σεξ είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της κατάστασης. Όταν έχετε μια σοβαρή μορφή ενδομητρίωσης της λεκάνης, μπορείτε να έχετε πυκνή προσκόλληση (μεταμόσχευση: ιστούς της λεκάνης και όργανα που κολλούν μεταξύ τους) στην περιοχή της πυέλου. «Η βαθιά διείσδυση κατά τη διάρκεια του σεξ μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο, διότι όλα τα όργανα σας συγκρατούνται μαζί», εξηγεί, Ο Dr Ja Hyun Shin, director of the pelvic pain clinic in the department of Women’s Health and Obstetrics & Gynecology at Montefiore Health System. Αλλά μπορείτε επίσης να έχετε πόνο χωρίς αυτές τις συμφύσεις, δεδομένου ότι η ενδομητρίωση προκαλεί πόνο από τη φλεγμονή.

Τι πρέπει να κάνετε:  Παρόλο που έχετε πόνο στο στομάχι, ο γιατρός σας πιθανώς θα σας ρωτήσει για το γενικό ιστορικό σας με πόνο στον κόλπο. Έχετε πόνο με τις περιόδους σας;  Έχετε αιμορραγία σε μεγάλο βαθμό; Μπορεί τότε να προτείνει υπερηχογράφημα ή λαπαροσκόπηση, μια μικρή χειρουργική επέμβαση για να εξετάσει τη λεκάνη σας.  Αυτός είναι ο μόνος τρόπος, λέει ο Shin, να διαγνώσει με βεβαιότητα την ενδομητρίωση. Για να το αντιμετωπίσετε, ο γιατρός σας πιθανόν να σας συνταγογραφήσει χάπια ελέγχου των γεννήσεων ή νέα φάρμακα ενδομητρίωσης.

Έχετε μια ωοθηκική ή πυελική κύστη

Πολλές γυναίκες έχουν κύστεις ωοθηκών – σάκους ή θύλακες γεμάτους με υγρό σε μια ωοθήκη ή στην επιφάνεια της – κάποια στιγμή. Οι περισσότερες είναι αβλαβείς και εξαφανίζονται χωρίς θεραπεία μετά από μερικούς μήνες, αλλά ορισμένοι μπορούν να συνεχίσουν να αναπτύσσονται και να προκαλούν πόνο. Και οι πυελικές κύστεις είναι κάπως διαφορετικές. Ο Shin εξηγεί ότι μια πυελική κύστη μπορεί να αναπτυχθεί από προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις ή πιθανώς από μια λοίμωξη όπου το υγρό συλλέγεται στην περιοχή της πυέλου. «Σκεφτείτε ολόκληρη την περιοχή της λεκάνης και του κόλπου ως μία μονάδα», λέει. «Το φύλο μπορεί να προκαλέσει πόνο σε άλλες περιοχές της λεκάνης».

Τι πρέπει να κάνετε: Ο γιατρός σας θα κάνει υπερηχογράφημα για να διαγνώσει το πρόβλημα και τότε μπορεί να χρειαστείτε λαπαροσκόπηση για να αφαιρέσετε τις κύστεις.

Έχετε λοίμωξη ή προηγούμενη φλεγμονώδη νόσο

Μια κολπική λοίμωξη από βακτήρια που βρίσκονται συνήθως στον κόλπο σας ή από μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια, όπως τα χλαμύδια ή η γονόρροια, μπορεί να εξαπλωθεί από τον κόλπο σας στη μήτρα, τις σάλπιγγες ή τις ωοθήκες σας (επίσης πυελική φλεγμονώδη νόσο).

Μια λοίμωξη που δεν ήταν αρκετά βαριά, τείνει να σας δώσει πόνο στον κόλπο και πόνο της λεκάνης. Αυτός ο πόνος είναι σχεδόν σταθερός, λέει ο Shin.

Επίσης δεν χρειάζεται καν να έχετε μια τρέχουσα κολπική λοίμωξη για να έχετε αυτό το είδος του πόνου. Σύμφωνα με τον Minkin, μια προηγούμενη πυελική φλεγμονώδης νόσος μπορεί να προκαλέσει πόνο μετά την σεξουαλική πυέλου εάν άφησε πυελική ουλές.

Τι πρέπει να κάνετε: Εάν πρόκειται για λοίμωξη, χρειάζεστε μόνο έναν κύκλο συνταγογραφούμενων αντιβιοτικών. Αλλά εάν πρόκειται για προηγούμενη πυελική φλεγμονώδη νόσο, ο μαιευτήρας-γυναικολόγος μπορεί να χρειαστεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για τον πόνο ή να μειώσει τις συμφύσεις (κατά τη διάρκεια μιας λαπαροσκόπησης, για παράδειγμα).

Έχετε κολπική ξηρότητα:

Ο Minkin λέει ότι ορισμένα αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα, σημειώνοντας ότι μπορεί να είναι χρήσιμη μια υψηλότερη δόση οιστρογόνου. Και αν πηγαίνετε προς την εμμηνόπαυση, ίσως να οφείλεται σε αυτό.

Τι πρέπει να κάνετε: Να χρησιμοποιείτε λιπαντικά πριν και μετά το σεξ και αν δεν δείτε αποτέλεσμα, ρωτήστε τον γιατρό σας, τι άλλες επιλογές υπάρχουν.

Έχετε μια κεκλιμένη μήτρα

Μην τρελένεστε! «Τουλάχιστον το 30% των γυναικών έχει μια μήτρα που κλίνει προς τα πίσω, οπότε δεν είναι ανώμαλη», λέει ο Minkin. «Τώρα, αν υπάρχουν ουλές εκεί που κρατά τη μήτρα σε αυτή τη θέση, καλά, τότε αυτό θα ήταν επώδυνο.»

Αλλά αν δεν είναι ανώμαλη,  τότε γιατί  μια κεκλιμένη μήτρα μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στομάχι; 

Ο Minkin εξηγεί ότι οι γιατροί δεν ξέρουν πραγματικά, αλλά πιστεύουν ότι είναι επειδή οι ουλές προσδίδουν όργανα σε άλλα όργανα – αυτά που δεν πρέπει να συνδέονται – και μπορούν να χτυπηθούν κατά τη διάρκεια του σεξ. Βασικά, θα βλάψει αν τα έντερά σας είναι συνδεδεμένα στην κορυφή του κόλπου σας. Και αν τα έντερά σας προσκολληθούν στη μήτρα σας από ιστό ουλής, μπορούν να ωθηθούν ή να τραβηχτούν κατά τη διάρκεια του σεξ – και αυτό είναι αρκετά οδυνηρό.

Τι πρέπει να κάνετε: Ο γιατρός σας θα σας πει εάν η μήτρα σας είναι φυσικά κεκλιμένη ή αν μπορεί να είναι από αποτέλεσμα ουλών. Εάν δεν υπάρχουν ουλές, δοκιμάστε μια σεξουαλική θέση με πιο αβαθή διείσδυση. Εάν είναι ουλές, πιθανότατα οφείλεται σε ενδομητρίωση. Ο γιατρός σας θα ξέρει πώς να το θεραπεύσει.

Έχετε ινομυώματα

Ενώ τα ινομυώματα είναι καλοήθεις (μη καρκινικοί) όγκοι της μήτρας, «μπορεί να προκαλέσουν πόνο κατά τη διάρκεια της συνουσίας ανάλογα με το μέγεθος και τη θέση τους στη μήτρα», λέει ο Shin. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν μυϊκές κράμπες, πράγμα που μπορεί να εξηγήσει γιατί έχετε πυελικό πόνο μετά το σεξ.

Τι πρέπει να κάνετε: Δείτε τον γιατρό σας για υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία της λεκάνης, στη συνέχεια συζητήστε τις επιλογές θεραπείας από εκεί.

Σε περίπτωση αμφιβολίας, μιλήστε με το γιατρό σας. Κάθε φορά που έχετε πόνο στην περιοχή της πυέλου, και οι δύο Minkin και Shin συνιστούν να μιλήσετε με τον γυναικολόγο σας. «Είναι μια σημαντική στιγμή για να πάμε και να κάνουμε μια εξέταση γιατί υπάρχουν ποικίλες σοβαρές καταστάσεις που, αν παραμείνουν αδιάγνωστες, μπορεί να οδηγήσουν σε περισσότερους πόνους στο μέλλον», λέει ο Shin.

 


Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept