Γιατί η θερινή ώρα κρύβει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία μας

176

Η θερινή ώρα θα ισχύσει ξανά από την Κυριακή 24 Μαρτίου στην Ελλάδα και τα ρολόγια -θέλοντας και μη- θα ρυθμισθούν μια ώρα μπροστά. Κατά καιρούς ορισμένες επιστημονικές έρευνες έχουν υποστηρίξει ότι αυτή η αλλαγή της ώρας μπορεί να κρύβει κινδύνους για μερικούς ανθρώπους (ασφαλώς όχι για τους περισσότερους), όπως να αυξήσει τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά, να προκαλέσει περισσότερα τροχαία στους δρόμους, ακόμη και να μειώσει την παραγωγικότητα των εργαζομένων.

Πολλοί έχουν την τάση να περνούν τον επιπλέον χρόνο σε εξωτερικούς χώρους μετά το σχολείο ή την εργασία, να κάνουν υπαίθριες δραστηριότητες και σπορ ή να αγοράζουν περισσότερα πράγματα.

Έρευνες διαπίστωσαν ότι ούτε το 1% των ανθρώπων εξοικονομούν ενέργεια λόγω της αλλαγής της ώρας.

Η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας δεν είναι η μόνη επίδραση της θερινής ώρας στο σώμα, καθώς η ξαφνική αλλαγή στο βιολογικό ρολόι μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας.

Δείτε ποια είναι αυτά σύμφωνα με μελέτες:

Εμφράγματα: Η δραστική αλλαγή στο βιολογικό ρολόι μπορεί να διαταράξει τον κύκλο του ύπνου και να αναστατώσει το αυτόνομο νευρικό σύστημα. Αυτές οι αλλαγές στρεσάρουν το σώμα και αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος κατά 24%. Η επίπτωση αυτή είναι πιο συχνή την πρώτη Δευτέρα μετά την αλλαγή της ώρας.

Αποβολές: Οι γυναίκες που κυοφορούν μετά από θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης, κινδυνεύουν περισσότερο από αποβολή τις εβδομάδες μετά την αλλαγή της ώρας, έδειξε σχετική μελέτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αναστάτωση στο βιολογικό ρολόι, ενδεχομένως επηρεάζει τη γονιμότητα.

Εργατικά ατυχήματα: Το πρόβλημα σχετίζεται κυρίως με την έλλειψη ύπνου. Τη Δευτέρα μετά την αλλαγή της ώρας το ποσοστό εργατικών ατυχημάτων σημειώνει αύξηση κατά 5,7% με τους περισσότερους τραυματίες να αναφέρουν ως αιτία την έλλειψη ύπνου καθ’ οδόν προς την εργασία τους.

Κατάθλιψη: Το γύρισμα των ρολογιών μία ώρα μπροστά μειώνει κατά μία ώρα το απογευματινό φως, γεγονός που συνδέεται με ψυχικές ασθένειες, όπως η διπολική διαταραχή και η εποχική συναισθηματική διαταραχή. Δανική μελέτη έδειξε αύξηση των περιπτώσεων κατάθλιψης κατά 11% μετά την αλλαγή της ώρας, ενώ αυστραλιανή μελέτη διαπίστωσε ότι τα ποσοστά αυτοκτονιών στους άνδρες ήταν υψηλότερα τις ημέρες μετά την αλλαγή της ώρας την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Περισσότερα τροχαία: Η απώλεια τουλάχιστον μίας ώρας ύπνου έχει συνδεθεί με αύξηση των θανατηφόρων τροχαίων στις ΗΠΑ. Η αύξηση κυμαίνεται από 5,4-7,6% τις ημέρες μετά την αλλαγή της ώρας.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept