Γονιμότητα και σύλληψη: Πώς να αυξήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας

169

Πολλά ζευγάρια ανακαλύπτουν ότι η γονιμότητα δεν είναι κάτι τόσο απλό όσο το «κάνω σεξ, μένω έγκυος». Στην πραγματικότητα, ακόμα και φαινομενικά αθώοι παράγοντες μπορεί να αποδιοργανώσουν τον οργανισμό και τη γονιμότητα των γυναικών, αλλά και των ανδρών.  Αν σχεδιάζετε να αποκτήσετε παιδί,  πρέπει να γνωρίζετε ορισμένα στοιχεία σχετικά με τη γονιμότητα και πώς μπορείτε να αυξήσετε τα ποσοστά της επιτυχίας. 

Χαρακτηριστικά, ένα ζευγάρι χωρίς προβλήματα υπογονιμότητας και ηλικίας περίπου 25 ετών με φυσιολογική επαφή,  έχει  κατά μέσο όρο περίπου 20% πιθανότητα για έχει μία επιτυχημένη σύλληψη και εγκυμοσύνη, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία,.

Αν τα ποσοστά αυτά φαίνονται μικρά, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι για να επιτευχθεί μία εγκυμοσύνη, απαιτείται η ταυτόχρονη ομαλή λειτουργία πολλών παραγόντων δηλαδή η σύντροφος πρέπει να έχει καλή ωορρηξία (καλή ποιότητα ωαρίου), καλές σάλπιγγες και καλή ανάπτυξη ενδομητρίου (μήτρα), ενώ συγχρόνως ο σύντροφος πρέπει να έχει καλό σπέρμα (να παράγονται καλά σπερματοζωάρια) την περίοδο της ωορρηξίας.

Όσον αφορά την εξωσωματική γονιμοποίηση τα ποσοστά των κυήσεων είναι περίπου 25% κατά μέσο όρο. Με την μικροχειρουργική του ωαρίου τα ποσοστά κύησης είναι περίπου 30% κατά μέσο όρο, ενώ στις  ηλικίες πάνω από 40 ετών τα ποσοστά ελαττώνονται σημαντικά. Σήμερα τα αποτελέσματα της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι σαφώς καλύτερα από ό,τι όταν άρχισε να πρωτοεμφανίζεται η μέθοδος.

Τι να κάνετε για να αυξήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας

  • Διακοπή καπνίσματος. Το κάπνισμα βλάπτει τις ωοθήκες και ελαττώνει την παραγωγή υγιών ωαρίων. Είναι γνωστό ότι επιταχύνει την εμμηνόπαυση κατά 2-5 έτη. Στους άνδρες επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος. Η κινητικότητα και ο αριθμός των σπερματοζωαρίων ελαττώνονται και αυξάνονται οι ανώμαλες μορφές. Στους καπνιστές έχουν επίσης βρεθεί και αυξημένα επίπεδα κατακερματισμού του DNA των σπερματοζωαρίων.
  • Πείτε όχι στον καφέ. Ακόμη και ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα μπορεί να μειώσει την πιθανότητα σύλληψης. Η καφεΐνη είναι κρυμμένη και στο τσάι, στη σοκολάτα και στα αναψυκτικά τύπου κόλα.
  • Περιορίστε το αλκοόλ. Το αλκοόλ μειώνει την γονιμότητα κατά 50%. Γυναίκες που καταναλώνουν μέχρι πέντε μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα έχουν διπλάσια πιθανότητα κύησης από αυτές που καταναλώνουν πάνω από πέντε μονάδες. Επίσης οι αποβολές είναι συχνότερες. Στον άνδρα η υπερβολική κατανάλωση επηρεάζει αρνητικά το σπέρμα. Ο αριθμός και η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων ελαττώνονται και αυξάνονται οι ανώμαλες μορφές.
  • Υιοθετήστε μία υγιεινή διατροφή. Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη τουλάχιστον για τρεις μήνες πριν ξεκινήσουν οι προσπάθειες εγκυμοσύνης.  Η γονιμότητα βελτιώνεται γιατί ο οργανισμός είναι σε καλύτερη βιολογική κατάσταση. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στη λήψη φυλλικού οξέος, βιταμίνης D, βιταμινών του συμπλέγματος B, και ιχνοστοιχείων όπως το σελήνιο.
  • Προσοχή στο βάρος σας.  Ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) πρέπει να είναι στα φυσιολογικά επίπεδα του 20-25. Οι λιποβαρείς ή παχύσαρκες γυναίκες έχουν χαμηλότερα ποσοστά κυήσεως. Όσο πιο μακριά από το φυσιολογικό είναι ο ΔΜΣ, τόσο μεγαλύτερη η μείωση των ποσοστών κυήσεως. Ο ενδοκρινολόγος μπορεί να ρυθμίσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα εάν χρειάζεται. Σε γυναίκες με αντίσταση στην ινσουλίνη, η χορήγηση μετφορμίνης βοηθά. Παχύσαρκοι άνδρες έχουν χαμηλότερα επίπεδα της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνηπου με τη σειρά της επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος.
  • Βάλτε άσκηση στη ζωή σας. Η άσκηση, σε λογικά πλαίσια, αυξάνει την ευεξία και τη φυσική κατάσταση του σώματος, καταπολεμά το στρες και βοηθά να ανταπεξέλθετε καλύτερα σε μια εγκυμοσύνη.
  • Προσοχή στη θερμοκρασία των όρχεων. Οι όρχεις λειτουργούν σωστά σε θερμοκρασία 1-2 βαθμούς χαμηλότερη του σώματος. Καλό είναι να αποφεύγονται τα καυτά μπάνια και η σάουνα. Πολλές φορές η χρήση εσωρούχων τύπου μπόξερ βοηθά στην καλυτέρευση του σπέρματος.
Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept