Καθυστερημένη εκσπερμάτιση: Όταν η αιτία ΔΕΝ είναι οργανική

172

Αν και πρόκειται για μια συχνή διαταραχή εκσπερμάτισης, που ταλαιπωρεί τον ανδρικό πληθυσμό παγκοσμίως, τελικά μόνο δυο στους δέκα άνδρες αναζητούν λύση στο πρόβλημα τους.

Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία ένα ποσοστό που αγγίζει το 8% του ανδρικού πληθυσμού στις ΗΠΑ έρχονται αντιμέτωποι με το πρόβλημα αυτό, για το οποίο όμως από ότι φαίνεται δεν συζητούν και πολύ περισσότερο, δεν αναζητούν λύση με το θεράποντα ιατρό τους. Την ίδια στιγμή τα τελευταία χρόνια, η διαταραχή αυτή εμφανίζεται συχνότερα στους άνδρες 20-30 ετών.

Τα αίτια που κυριαρχούν στην ανασταλμένη εκσπερμάτιση είναι περισσότερο ψυχολογικά και συνδέονται άμεσα με την ψυχολογική κατάσταση του άνδρα μέσα στη σχέση του αλλά και με το πως βίωσε τις πρώτες σεξουαλικές του εμπειρίες.

Η καθυστερημένη εκσπερμάτιση φαίνεται να σχετίζεται με τη δυσκολία που έχει ο άνδρας να φτάσει στο τέλος της σεξουαλικής διαδρομής και να εκσπερματίσει, ικανοποιώντας πλήρως το οργασμικό του κύμα. Είναι ένα προστάδιο της ανεσταλμένης εκσπερμάτισης.

 

 

Οι ψυχολογικοί παράγοντες που επιδρούν στο χρόνο κορύφωσης, αυξάνοντας τον σημαντικά, είναι η ψυχική συμμετοχή και ο βαθμός της ηδονής, στοιχειά που μπορούν να καταγράφουν τη μειωμένη ψυχική αίσθηση και ηδονική συμμετοχή του άνδρα στη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Ουσιαστικοί παράγοντες καθυστέρησης της εκσπερμάτισης φαίνεται να είναι οι διάφορες φαρμακευτικές παρεμβάσεις, κυρίως ψυχιατρικού τύπου, αλλά και οργανικά προβλήματα, που συνδέονται με το αντανακλαστικό τόξο της εκσπερμάτισης.

Συνήθως πίσω από αυτή τη διαταραχή κρύβονται αισθήματα οργής ή έλλειψης εμπιστοσύνης προς την σύντροφο, μια τραυματική εμπειρία του παρελθόντος, ακόμη και μια πολύ αυστηρή ανατροφή. Έχουν καταγραφεί π.χ. περιστατικά ανδρών που παρότι συγχώρησαν την απιστία της συντρόφου τους, ουσιαστικά δεν μπόρεσαν να αποδεχθούν το γεγονός, με αποτέλεσμα στη συνέχεια να παρουσιάσουν καθυστερημένη εκσπερμάτιση επειδή δεν ήθελαν να δώσουν στην σύντροφό τους την ικανοποίηση ότι οι ίδιοι είχαν ικανοποιηθεί. Με άλλα λόγια η επιθετικότητα και η οργή προς την σύντροφό τους έβρισκαν διέξοδο μέσω αυτής της σεξουαλικής διαταραχής.

 

Σημαντικός ψυχολογικός παράγοντας για την εμφάνιση του προβλήματος της καθυστερημένης εκσπερμάτισης είναι το αυξημένο άγχος, και ειδικότερα το άγχος απόδοσης (έντονο άγχος για να ικανοποιήσουν τη σύντροφό τους). Το πρόβλημα μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε άνδρες με λίγες συντρόφους ή σε μεγαλύτερης ηλικίας άνδρες που μπορεί να δυσκολεύονται να αφεθούν κατά την επαφή.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept