Κάταγμα πέους: Ένα συχνό και οδυνηρό ατύχημα στο σεξ

158

Παρότι μπορεί να θεωρηθεί -τουλάχιστον από τον γυναικείο πληθυσμό- περίεργο, συμβαίνει συχνά το πέος να υποστεί κάταγμα ή θλάση όταν τραυματιστεί, ενώ βρίσκεται σε στύση.

Πρόκειται για ένα από τα πιο συχνά ατυχήματα κατά τη σεξουαλική επαφή και προκαλεί μεγάλο πόνο στον άνδρα.

Ένας λάθος χειρισμός, η ξηρότητα στην περιοχή του κόλπου ή ακόμη και η λάθος στάση του ενός ή του άλλου συντρόφου, αυξάνει κατά πολύ την πιθανότητα εμφάνισης θλάσης στο πέος. Το πρόβλημα αυτό, εκδηλώνεται με ένα αιμάτωμα στην περιοχή του πέους, ενώ σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθεί και αιματουρία. Ο παθών θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα στον γιατρό του ώστε να αποφευχθούν μελλοντικά προβλήματα στύσης.

Όπως αναφέρουν οι γιατροί -ουρολόγοι, κατά τη διάρκεια της στύσης το πέος είναι γεμάτο αίμα. Οι σηραγγώδεις κύλινδροι ή σώματα στο πέος είναι δύο και αφού γεμίσουν με αίμα δημιουργούν τη στύση. Το κάθε σηραγγώδεις σώμα έχει ένα ινώδη χιτώνα. Εάν για κάποιο λόγο ξαφνικά το πέος λυγίσει με δύναμη, μπορεί να προκληθεί ρήξη του ινώδη χιτώνα σε ένα από τους δυο σηραγγώδεις κυλίνδρους του. Έτσι προκαλείται κάταγμα στο πέος το οποίο συνήθως είναι μονόπλευρο, δηλαδή επηρεάζει μόνο το ένα από τα δύο σηραγγώδη σώματα.

Το κάταγμα στο πέος παρατηρείται συνήθως μετά από έντονο σεξ με συνουσία και σε ασυνήθιστες, ακροβατικού τύπου, στάσεις.

Συμβαίνει το πέος να γλιστρήσει, να μην εισέλθει εντός του κόλπου και να προσκρούσει στην ηβική σύμφυση ή στο περίνεο. Έτσι τραυματίζεται και μπορεί να υποστεί κάταγμα ή θλάση. Επίσης δυνατόν να συμβεί και κατά τον αυνανισμό όταν αυτός είναι έντονος και επιθετικός με υπερβολική καταπόνηση του πέους.

Τη στιγμή που συμβαίνει ένα κάταγμα στο πέος ακούγεται ένας χαρακτηριστικός ήχος όπως κάτι που σπάζει. Ο ασθενής αισθάνεται ένα δυνατό πόνο. Αμέσως μετά εμφανίζεται ένας βαθύχρωμος μώλωπας (χρώμα μελιτζάνας) στο πέος λόγω διαφυγής αίματος από τον κύλινδρο. Σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να υποστεί βλάβη η ουρήθρα, δηλαδή το σωληνοειδές όργανο που μεταφέρει τα ούρα από την ουροδόχο κύστη προς τα έξω δια μέσου του πέους. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο κάκωσης ουρήθρας, εμφανίζεται αίμα στην άκρη του πέους στο άνοιγμα της ουρήθρας και αιματουρία.

Το κάταγμα του πέους είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση για την οποία απαιτείται άμεση περίθαλψη και η διάγνωση γίνεται εύκολα με βάση το ιστορικό και την κλινική εξέταση του ασθενούς. Για το κάταγμα του πέους η θεραπεία περιλαμβάνει την άμεση χειρουργική διόρθωση. Όσο πιο γρήγορα γίνεται η θεραπεία τόσο λιγότερο πιθανό είναι να δημιουργηθούν  επιπλοκές.

Εάν το κάταγμα παραμείνει χωρίς θεραπεία υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν παραμόρφωση του πέους (κάμψη), αποστήματα, πλάκες και στυτικές δυσλειτουργίες, δηλαδή αδυναμία του ανδρός να έχει ή να διατηρεί τη στύση.Μετά τη χειρουργική διόρθωση δυνατόν να χορηγηθούν αντιβιοτικά.

Η αποχή από το σεξ απαιτείται για ένα μήνα ή περισσότερο μετά από τη θεραπεία.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept