Αποτιτανώσεις στο μαστό: Πότε απαιτείται χειρουργείο

112

Οι αποτιτανώσεις είναι ένα πολύ συχνό εύρημα, ειδικά στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, όπου περίπου 1 στις 2 γυναίκες εμφανίζει αυτά τα «λευκά στίγματα» στις μαστογραφίες τους. 

Στο 75% των περιπτώσεων αποτιτανώσεων στο στήθος δεν αποδεικνύεται κακοήθεια, συνεπώς δεν είναι απαραίτητη πάντα η χειρουργική αντιμετώπισή τους, σύμφωνα με όσα επισήμαναν οι ειδικοί κατά τη διάρκεια του Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού (ΕΧΕΜ). Ωστόσο, κατά τους ειδικούς,  οι αποτιτανώσεις πρέπει να κατηγοριοποιούνται και να γίνεται εμπεριστατωμένη εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί η σύστασή τους, διότι η πλειοψηφία αυτών δε θεωρούνται καν ύποπτες και σε ποσοστό περίπου 75% δεν κρύβουν κακοήθεια.

Οι αποτιτανώσεις του μαστού, που εμφανίζονται στον απεικονιστικό έλεγχο σαν  μικρές «λευκές κουκίδες» με τάση συρροής, τις περισσότερες φορές δεν σχετίζονται με κακοήθεια, ειδικά όταν δεν συνοδεύονται από ψηλαφητά ογκίδια, γεγονός που σύμφωνα και με την κλινική εμπειρία σημαίνει, πως μόνο 3 στα 10 περιστατικά θα χρειαστούν χειρουργείο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μια απόλυτα ασφαλής μέθοδος αποφυγής της χειρουργικής επέμβασης είναι η στερεοτακτική βιοψία με βελόνα αναρρόφησης, στις περιπτώσεις που ανιχνευθούν ύποπτες αποτιτανώσεις  στο μαστό. Η στερεοτακτική βιοψία, δεν είναι χειρουργική βιοψία αλλά διαγνωστική εξέταση και δίνει στον ειδικό την απάντηση στο αν οι αποτιτανώσεις που εξετάζει χρειάζονται ή όχι χειρουργείο. Η βιοψία αυτή γίνεται με τοπική αναισθησία, μέσα από  μια μικρή τομή που δε χρειάζεται καν ράμματα και η όλη διαδικασία διαρκεί λιγότερο από μισή ώρα. Στη συνέχεια η ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στην καθημερινότητά της.

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept