Άνδρες: Το εσώρουχο επηρεάζει το σπέρμα

197

Η επιλογή του εσωρούχου που φορούν οι άνδρες δεν είναι μόνο θέμα μόδας ή άνεσης καθώς συγκεκριμένος τύπος επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Συγκεκριμένα, αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Human Reproduction υπογραμμίζει ότι οι άνδρες που φορούν στενά εσώρουχα έχουν πρόβλημα με τον αριθμό των σπερματοζωαρίων τους, συγκριτικά με άνδρες που φοράνε πιο άνετα, τύπου «μποξεράκια».

Η μελέτη εστίασε σε 656 άνδρες που είχαν αποτανθεί στην κλινική γονιμότητας του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, επιθυμώντας να αποκτήσουν παιδί. Οι εθελοντές ήταν μεταξύ 18 και 56 ετών και είχαν δώσει δείγμα σπέρματος και αίματος, ενώ είχαν απαντήσει και σε ερωτήσεις για το είδος των εσωρούχων που προτιμούσαν να φορούν, ειδικά το προηγούμενο τρίμηνο.

Το 53% του δείγματος προτιμούσαν να φοράνε μποξεράκια και οι υπόλοιποι πιο στενά εσώρουχα. «Οι άνδρες που φοράνε στενά εσώρουχα επηρεάζουν αρνητικά τη συγκέντρωση του σπέρματος και τον τελικό συνολικό αριθμό των σπερματοζωαρίων τους», εξηγεί ο Δρ Χορχε Τσαβαρο, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ.

Όπως προέκυψε από την ανάλυση των δεδομένων, οι άνδρες που φορούσαν άνετα εσώρουχα, είχαν 14% χαμηλότερα επίπεδα της θυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH), η οποία προάγει την παραγωγή του σπέρματος. Ακόμα, είχαν 25% υψηλότερη συγκέντρωση σπέρματος από εκείνους που προτιμούσαν πιο στενά εσώρουχα. Επίσης είχαν 17% υψηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων και 33% περισσότερο κινητικά σπερματοζωάρια σε μια εκσπερμάτιση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αύξηση της θερμοκρασίας σώματος που προκαλεί ένα σφιχτό εσώρουχο παρεμβαίνει στην ικανότητα των όρχεων να παράγουν σπερματοζωάρια, τη σπερματογένεση δηλαδή.

«Ξέρουμε ότι η σπερματογένεση είναι πολύ πολύ ευαίσθητη στη θερμοκρασία. Ακόμα και σχετικά μικρές αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος, όπως δια της επιλογής ενός συγκεκριμένου τύπου εσωρούχου, φέρνει το όσχεο πιο κοντά στην πύελο και αυτό θεωρητικά τουλάχιστον επηρεάζει τη σπερματογένεση», εξηγεί ο Δρ Τσαβαρο.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept