Υπεριδρωσία: Γιατί συμβαίνει; Μάθετε πως αντιμετωπίζεται

146

Η υπεριδρωσία είναι μία παθολογική κατάσταση που οφείλεται σε διαταραχή της εφίδρωσης και εντοπίζεται στις παλάμες, τα πέλματα ή τις μασχάλες (μεμονωμένα ή σε συνδυασμό).

Σύμφωνα με έρευνες, η υπεριδρωσία αφορά το 3% του γενικού πληθυσμού. Το 1,4% των ανθρώπων παγκοσμίως παρουσιάζει υπεριδρωσία στις μασχάλες και το 0,5% υποφέρει από υπερβολική παραγωγή ιδρώτα, που επηρεάζει αρνητικά τις καθημερινές δραστηριότητες τους και τους προκαλεί άγχος και αμηχανία.

Η υπεριδρωσία μπορεί να βοηθηθεί μετά την επιλογή εξατομικευμένης αγωγής από το θεράποντα Δερματολόγο.

Η αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας με Botox θεωρείται σήμερα η πιο αποτελεσματική και ασφαλής μέθοδος. Δρα άμεσα, δεν έχει παρενέργειες και το αποτέλεσμα μπορεί να διαρκέσει 6 μήνες ή και περισσότερο. Γίνεται από το Δερματολόγο στο ιατρείο του και συνήθως πραγματοποιούνται 1-2 συνεδρίες το χρόνο. Είναι καλά ανεκτή μέθοδος και δε χρειάζεται κατά κανόνα να προηγηθεί τοπικό αναισθητικό, αφού είναι σχετικά ανώδυνη.

Κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του Botox, πραγματοποιείται έγχυση μίας ενέσιμης πρωτεΐνης σε πολλαπλά σημεία στο χόριο, δηλαδή σε μικρό βάθος κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Η πρωτεΐνη αυτή θα μειώσει την υπερβολική σύσπαση των μυών της περιοχής της μασχάλης, ώστε να μειωθεί η δραστηριότητά τους και επομένως και η υπέρμετρη λειτουργία των παρακείμενων ιδρωτοποιών αδένων. Το μικρό βάθος της έγχυσης διασφαλίζει ότι από την εφαρμογή δεν επηρεάζονται λεμφαδένες ή οι υποκείμενοι ιστοί. Η ποσότητα του Botox είναι συνήθως λίγο μεγαλύτερη από την ποσότητα που απαιτείται για την κοσμητική θεραπεία του μετώπου και των ματιών.

Το αποτέλεσμα της θεραπείας είναι αισθητό μετά την τρίτη ημέρα, ωστόσο ολοκληρωμένο θεωρείται περίπου στις 2 εβδομάδες. Η επανεμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων υπεριδρωσίας ξεκινά συνήθως μετά από έξι μήνες.

Σε περιπτώσεις υπεριδρωσίας σε άλλες περιοχές, όπως τα πέλματα και οι παλάμες, η εφαρμογή του Botox αποφεύγεται, λόγω της πλούσιας νεύρωσης των περιοχών αυτών, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις ενέσιμες θεραπείες.

Όσον αφορά τις συντηρητικές μεθόδους αντιμετώπισης της υπεριδρωσίας υπάρχουν πρακτικές συμβουλές οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος καθημερινά:

Ντυθείτε ελαφριά και με βαμβακερά ρούχα και εσώρουχα.
Επιλέξτε υποδήματα που αφήνουν τα πόδια να αναπνέουν.
Κρατήστε καλή την υγιεινή της περιοχής που εμφανίζει υπεριδρωσία. Ο συχνός καθαρισμός της περιοχής θα μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης μικροβίων, που οδηγούν στην κακοσμία της περιοχής.
Χρησιμοποιήστε αντιιδρωτικά, αντί για αποσμητικά προϊόντα, καθώς τα αντιιδρωτικά προϊόντα ρυθμίζουν το ρυθμό της εφίδρωσης, αντί να μειώνουν τη δυσάρεστη οσμή του ιδρώτα. Αποτελεσματικά αντιιδρωτικά προϊόντα είναι εκείνα που περιέχουν χλωριούχο αλουμίνιο και άλατα αλουμινίου ή τιτανίου, τα οποία μπλοκάρουν με ασφάλεια τους πόρους των ιδρωτοποιών αδένων.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept