Ανδρική γονιμότητα: Το βιολογικό ρολόι χτυπάει… νωρίτερα

140

Ακόμη και σε άνδρες ηλικίας 45 ετών και άνω μπορεί να εμφανιστεί μειωμένη γονιμότητα, σύμφωνα με τα ευρήματα μελετητών που δημοσιεύτηκε στο Maturitas.

Η μελέτη επανεξέτασε έρευνες 40 ετών σχετικά με τις επιπτώσεις της ηλικίας των γονέων στη γονιμότητα, την εγκυμοσύνη και την υγεία των παιδιών, δημοσιεύθηκε στο Maturitas. Παρόλο που στην ιατρική δεν υπάρχει σαφώς αποδεκτός ορισμός για το πότε η ηλικία του πατέρα αρχίζει να θεωρείται προχωρημένη – μέχρι στιγμής κυμαίνεται από τα 35 έως τα 45 – τα βρέφη που γεννήθηκαν από πατέρα άνω των 45 ετών αυξήθηκαν κατά 10% στις ΗΠΑ τα τελευταία 40 χρόνια, πιθανώς λόγω της τεχνητής γονιμοποίησης.

«Ενώ είναι ευρέως αποδεκτό ότι οι φυσιολογικές μεταβολές που συμβαίνουν στις γυναίκες μετά τα 35 μπορούν να επηρεάσουν τη σύλληψη, την εγκυμοσύνη και την υγεία του παιδιού, οι περισσότεροι άνδρες δεν συνειδητοποιούν ότι η προχωρημένη ηλικία τους μπορεί να έχει παρόμοιο αντίκτυπο», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Gloria Bachmann από το Ινστιτούτο Υγείας των Γυναικών της Ιατρικής Σχολής Rutgers Robert Wood Johnson.

Η μελέτη, λοιπόν, διαπίστωσε ότι οι άνδρες 45 ετών και άνω μπορεί να εμφανίσουν μειωμένη γονιμότητα και να θέσουν τις συντρόφους τους σε κίνδυνο για αυξημένες επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, όπως ο διαβήτης κύησης, η προεκλαμψία και ο πρόωρος τοκετός. Επιπλέον, τα βρέφη που γεννήθηκαν από μεγαλύτερο σε ηλικία πατέρα διαπιστώθηκε ότι διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρης ή καθυστερημένης γέννησης, χαμηλότερης βαθμολογίας στην κλίμακα Apgar, χαμηλού βάρους γέννησης, συχνότερων νεογνικών σπασμών και γενετικών ανωμαλιών, όπως συγγενείς καρδιαγγειακές παθήσεις και στοματικές διαταραχές. Καθώς μεγάλωναν, τα παιδιά αυτά βρέθηκαν, επίσης, να έχουν αυξημένη πιθανότητα παιδικού καρκίνου, ψυχιατρικών και γνωστικών διαταραχών και αυτισμού.

Τέλος, οι μελετητές συνιστούν στους γιατρούς να συμβουλεύουν τους μεγαλύτερους σε ηλικία άνδρες, όπως κάνουν και στις μεγαλύτερες γυναίκες, για τις επιπτώσεις της ηλικίας τους στην σύλληψη και την γονιμότητα. Εάν οι άνδρες σκοπεύουν να καθυστερήσουν την πατρότητα, θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενος της τράπεζας σπέρματος πριν από το 35ο έτος – ή τουλάχιστον μέχρι το 45ο έτος – για να μειώσουν τους αυξημένους κινδύνους για την υγεία μητέρας και παιδιού.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept