Σεξ: Τι φταίει και δεν υπάρχει διάθεση;

40

«Δεν έχω την ίδια επιθυμία για σεξ τελευταία», «Νιώθω τόση κούραση στο τέλος της μέρας, που το μόνο που θέλω είναι να κοιμηθώ» είναι μερικές από τις φράσεις που ακούγονται όλο και περισσότερο από γυναίκες και άνδρες, αφού η έλλειψη ερωτικής διάθεσης δεν αποτελεί πλέον μόνο γυναικείο «προνόμιο».

Τι γίνεται, λοιπόν, όταν η σεξουαλική επιθυμία αρχίζει να εξασθενεί; 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τις τελευταίες δεκαετίες οι άνθρωποι επενδύουν δυσανάλογο χρόνο στο να «χτίσουν» ένα ισχυρό κοινωνικό και επαγγελματικό προφίλ, με αποτέλεσμα ο χρόνος για ουσιαστική επικοινωνία με το σύντροφό τους να έχει συρρικνωθεί δραματικά. Απόδειξη, οι δύσκολες διαπροσωπικές σχέσεις και η αύξηση των διαζυγίων.

Η μείωση της συχνότητας των σεξουαλικών επαφών δεν πρέπει να μας τρομάζει. Άλλωστε, δεν υπάρχει ένας αριθμός επαφών που θεωρείται φυσιολογικός ή ιδανικός. Παρ’ όλα αυτά, όταν η μείωση της διάθεσης προκαλεί δυσφορία στο ζευγάρι, θα πρέπει να διερευνηθούν οι αιτίες της και να διαπιστωθεί αν πρόκειται για παροδικό φαινόμενο.

Οι ορμόνες και ο ρόλος τους

Στους άνδρες η λίμπιντο επηρεάζεται από τη μείωση της τεστοστερόνης, της οποίας τα επίπεδα φαίνεται να πέφτουν λίγο, συνήθως μετά την ηλικία των 55 ετών. Στις γυναίκες, κυρίως κατά την εμμηνόπαυση, παρουσιάζεται μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων, με αποτέλεσμα να προκαλείται ξηρότητα του κόλπου, δυσκολεύοντας ή καθιστώντας αδύνατη τη σεξουαλική επαφή και καταστέλλοντας έτσι την ερωτική επιθυμία. Τέτοιου είδους συμπτώματα, βέβαια, μπορούν να αντιμετωπιστούν (π.χ. με τη χρήση ειδικών τζελ για την ύγρανση του κόλπου ή με ορμονικά σκευάσματα σε μορφή κολπικών τζελ). Πάντως, άνδρες και γυναίκες συνεχίζουν να έχουν ερωτική επιθυμία μέχρι τα βαθιά γεράματα. Ωστόσο, βαδίζoντας προς την τρίτη ηλικία, το σεξ δεν κατέχει πλέον κυρίαρχο ρόλο, αφού μεγαλύτερη σημασία αποκτά συνήθως η συντροφικότητα, η αλληλοεκτίμηση και ο σεβασμός.

Φάρμακα και ασθένειες

Μια αρρώστια -ακόμα και μια απλή ίωση- είναι λογικό να μειώσει την επιθυμία μας για σεξουαλική επαφή. Υπάρχουν, όμως, και ορισμένες ασθένειες οι οποίες συνδέονται άμεσα με μείωση της λίμπιντο, όπως  η υπέρταση, η αρτηριοσκλήρυνση, οι διαταραχές του θυρεοειδούς, οι κακοήθειες, σκλήρυνση κατά πλάκας. Η μειωμένη ερωτική διάθεση μπορεί να αποτελεί επίσης σύμπτωμα ψυχικών διαταραχών, όπως η κατάθλιψη, όπου το άτομο δεν έχει διάθεση και σε άλλους τομείς της ζωής του.

Η επιλόχεια κατάθλιψη (μπορεί να διαρκεί ακόμα και 4 χρόνια μετά τη γέννα) είναι μία ακόμα πιθανή αιτία μειωμένης λίμπιντο, η οποία θεωρείται ότι έχει ορμονική βάση, ενώ από ψυχολογική σκοπιά η γυναίκα χάνει τον ερωτικό της ρόλο, επειδή από γυναίκα-ερωμένη γίνεται γυναίκα-μητέρα. Η αιτία της μειωμένης επιθυμίας ενδεχομένως να βρίσκεται και στο φαρμακείο του σπιτιού σας. Τα αντιυπερτασικά (κυρίως οι β-αναστολείς και τα διουρητικά φάρμακα) συχνά προκαλούν προβλήματα στύσης στους άνδρες, επηρεάζοντας έτσι έμμεσα και την ερωτική τους διάθεση, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να μεταβάλουν τη σεξουαλική επιθυμία ανδρών και γυναικών και τα φάρμακα για το έλκος (που περιέχουν την ουσία σιμετιδίνη) συνδέονται με σεξουαλικές δυσλειτουργίες, κυρίως στους άνδρες.

Ρουτίνα της καθημερινότητας στη σχέση

Η κούραση της ημέρας είναι φυσικό να «σκοτώνει» την ερωτική επιθυμία, όμως αν οι σκέψεις σας τρέχουν συνεχώς στην αποπληρωμή του δανείου, τις εργασιακές σας υποχρεώσεις και την οικονομική συγκυρία, τότε σίγουρα δεν αφήνετε χώρο για να φουντώσει η ερωτική διάθεση. Στις μακροχρόνιες σχέσεις, το ζευγάρι συχνά περνά από το ρόλο των εραστών, σε ρόλο γονιού-παιδιού ή αδελφών. Ωστόσο, μια μακροχρόνια σχέση δεν είναι απαραίτητα συνυφασμένη με κακή ερωτική ζωή. Οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι το ζευγάρι πρέπει να εντοπίσει το πρόβλημα και να επαναδιαπραγματευτεί τα θέματα που το απασχολούν.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι ένα σεξουαλικό πρόβλημα αγγίζει και τους δύο συντρόφους, γι΄ αυτό και η λύση του πρέπει να είναι συμμαχική. Ας μιλήσουμε ανοιχτά, ώστε να βρούμε μαζί με το σύντροφό μας τρόπους να επαναφέρουμε τη χαμένη μας λίμπιντο.  Όταν η έλλειψη σεξουαλικής διάθεσης διαρκεί και επηρεάζει τη σχέση, το ζευγάρι πρέπει να απευθυνθεί σε έναν ψυχίατρο ή ψυχολόγο, με ειδίκευση στα θέματα σεξουαλικής υγείας.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept