Είστε στην εμμηνόπαυση; Οι γιατροί απαντούν! Σταματάει η όρεξη για σεξ ή όχι;

604

Εμμηνόπαυση είναι η χρονική περίοδος κατά την οποία η γυναίκα παύει να έχει έμμηνη ρήση (περίοδο). Η εμμηνόπαυση εμφανίζεται φυσιολογικά ανάμεσα στο 45 έως το 55 έτος της ηλικίας. Για να διαγνωσθεί εμμηνόπαυση πρέπει να περάσει ένας χρόνος χωρίς έμμηνη ρήση.

Συμπτώματα της εμμηνόπαυσης αποτελούν οι εξάψεις, νυκτερινοί ιδρώτες, η δυσκολία να κοιμηθεί η γυναίκα, το άγχος, π πόνος κατά την διάρκεια της ερωτικής πράξης και μειωμένη διάθεση για σεξ (μειωμένη λίμπιντο). Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορούν να συνεχίσουν και χρόνια μετά την εμμηνόπαυση.

H εμμηνόπαυση μπορεί να προκύψει από την φυσιολογική διαδικασία γήρανσης, τη πρώιμη ανεπάρκεια των ωοθηκών, υστερεκτομή, ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία.

Οι γυναίκες όταν συμβεί πιστεύουν ότι σταματάει η όρεξη για σεξ.

Ισχύει κάτι τέτοιο; Τι λένε οι ειδικοί;

Στην πρόωρη εμμηνόπαυση πολλές γυναίκες ενδέχεται να παρατηρήσουν αλλαγή και στο σεξουαλικό τους ενδιαφέρον και κολπική ξηρότητα, δήλωσε η Δρ. Thielen, κάτι το οποίο μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις και την ποιότητα ζωής τους.

«Αρκετές γυναίκες δεν θέλουν να μιλάνε για το σεξ μετά την εμμηνόπαυση. Αλλά υπάρχουν επιλογές και σχέδια θεραπείας έτσι είναι πραγματικά σημαντικό να μιλάνε και να αναζητούν πληροφορίες», πρόσθεσε η Δρ. Thielen.

Με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής πολλές γυναίκες θα μπορούσαν να περάσουν ακόμα και το 40% της ζωής τους σε μετεμμηνοπαυσιακό στάδιο. Αυτά τα συμπτώματα μπορούν να διαρκέσουν για χρόνια και πολλές γυναίκες δεν έχουν όλα τα δεδομένα για το τι να περιμένουν κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.

«Η μεγαλύτερη παρανόηση των γυναικών για την εμμηνόπαυση είναι πως είναι μία άσχημη περίοδος, όπου όλα αλλάζουν και πως για το υπόλοιπο της ζωής τους θα είναι αδιάφορες για το σεξ, θα αισθάνονται ζεστές και ιδρωμένες και θα έχουν έλλειψη ύπνου. Γενικά μιλώντας οι περισσότερες γυναίκες θα έχουν ήπια έως μεσαίας έντασης συμπτώματα».

Η Δρ. Thielen πρόσθεσε πως «πολλές γυναίκες πιστεύουν επίσης εσφαλμένα πως η σεξουαλική λειτουργία σταματά σε κάποια ηλικία».

«Αυτό δεν είναι αλήθεια, στην πραγματικότητα ορισμένοι από τους γηραιότερους ασθενείς μου οι οποίοι είναι στην δεκαετία των 80 είναι πιθανώς πιο απασχολημένοι με τις σεξουαλικές τους σχέσεις! Το σημαντικό είναι να τα βρείτε με τον εαυτό σας και να έχετε την ικανότητα να το μοιραστείτε με κάποιον χωρίς να έχει σημασία η ηλικία σας», συμβουλεύει η Δρ. Thielen.

Μετά την εμμηνόπαυση, ωστόσο, ο κίνδυνος για μία γυναίκα να παρουσιάσει κάποιες παθήσεις αυξάνεται λόγω της απώλειας προστατευτικών ορμονών. Καρδιαγγειακή νόσος, οστεοπόρωση και προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος είναι ανάμεσα στις πιο κοινές παθήσεις. H Δρ. Thielen προτείνει στις γυναίκες να συνεχίσουν να επισκέπτονται το γιατρό τους κατά τη μεταβατική περίοδο και μετά από αυτή.

«Όταν έχετε μία ερώτηση για το σώμα σας ή για μία αλλαγή που συμβαίνει, πάντα πρέπει να ρωτάτε. Είναι σημαντικό να εκφράζετε τις ανησυχίες σας νωρίς για να σκεφτείτε προστατευτικά μέτρα και να εστιάσετε στα πράγματα που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής σας σε κάθε στάδιό της», καταλήγει η Δρ. Thielen.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept