Προσοχή: Τι προκαλούν τσιγάρο και στοματικό σεξ;

785

Ο συνδυασμός δύο απολαύσεων αν και ωραίος, μπορεί να αποβεί μοιραίος… Ο λόγος για το στοματικό σεξ και το τσιγάρο. Ο κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου, είναι υπαρκτός, αν και μικρός. Τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες…

Οι επιστήμονες λένε πως το… πάντρεμα αυτών των δύο συνηθειών,είναι που συμβάλει στην εμφάνιση καρκίνου του στόματος και του λαιμού αφού ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 13.100 ανθρώπους ηλικίας  από 20 έως 69 ετών.

Οι άνδρες που καπνίζαν και είχαν πάνω από πέντε συντρόφους με τους οποίους έκαναν και στοματικό σεξ, αντιμετωπίζουν αυτή την πιθανότητα, λόγω της έκθεσής τους στον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).

Υπάρχουν περισσότερα από 100 διαφορετικά είδη HPV αλλά μόνο λίγα, είναι εκείνα που έχει αποδειχθεί  ότι προκαλούν καρκίνο. Ο HPV, που μεταδίδεται κυρίως μέσω του στοματικού σεξ, προκαλεί περίπου το 70% των καρκίνων του στόματος και του λαιμού, συνήθως στη βάση της γλώσσας, στο πίσω μέρος του λαιμού και στις αμυγδαλές.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια ‘Αμπερ Ντ’Σούζα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς των ΗΠΑ έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Annals of Oncology” της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας.

Ο γνωστός ηθοποιός, Μάικλ Ντάγκλας το 2013 αποκάλυψε: “Έπαθα καρκίνο στον φάρυγγα επειδή απολάμβανα να κάνω στοματικό έρωτα στις ερωμένες μου” και την ίδια στιγμή επιστήμονας από την κλινική Mayo που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, επιβεβαίωσε την άποψη του ηθοποιού, καθώς υποστήριξε πως είναι αλήθεια τα όσα είπε ο Ντάγκλας για αυτή τη μορφή καρκίνου.

Υψηλό είναι και το ποσοστό που δίνει άλλη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “American Association for the Advancement of Science” όπου σημειώνεται πως  ο ιός human papillomavirus (HPV) είναι πλέον η κύρια αιτία πρόκλησης στοματοφαρρυγικού καρκίνου σε ποσοστό 67%.

  

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept