ΚΑΡΚΙΝΟΣ, ΦΑΡΥΓΓΑ, ΛΑΡΥΓΓΑ, ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑΣ : Τι ρόλο παίζει το στοματικό σεξ;

673

Σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα που εκπονήθηκε  στο Κολέγιο Ιατρικής Άλμπερτ Αϊνστάιν των ΗΠΑ και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA Oncology αποδεικνύεται  ότι το στοματικό σεξ αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση των στοματοφαρυγγικών καρκίνων.
Στην ομάδα των στοματοφαρυγγικών καρκίνων περιλαμβάνεται ο καρκίνος της στοματικής κοιλότητας,ο καρκίνος του φάρυγγα, του λάρυγγα, της ρινός και των παραρρινίων κόλπων και των σιελογόνων αδένων.
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, υπαίτιος για την εκδήλωση του καρκίνου είναι ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), συγκεκριμένα στελέχη του οποίου μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή.
Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και αρκετά χρόνια ότι ο ιός HPV αυξάνει τον κίνδυνο στοματοφαρυγγικών καρκίνων, δεν ήταν όμως γνωστά τα ακριβή ποσοστά κινδύνου. Η νέα μελέτη υποδεικνύει ότι ο ιός αυξάνει τον κίνδυνο τουλάχιστον κατά 7 φορές, ίσως και πολύ περισσότερο.
Να σημειωθεί ότι η μόλυνση από τον HPV μπορεί να προληφθεί, καθώς υπάρχουν δύο εγκεκριμένα εμβόλια ενάντια στον ιό.
Οι ερευνητές του Κολλεγίου Άλμπερτ Αϊνστάιν μελέτησαν το ιατρικό ιστορικό περισσότερων από 96.000 ατόμων που συμμετείχαν σε εκτενή έρευνα ιατρικού περιεχομένου. Στο πλαίσιο της μελέτης, οι συμμετέχοντες έκαναν τεστ προς ανίχνευση του ιού HPV στη στοματική τους κοιλότητα. Τέσσερα χρόνια αργότερα, 132 εκ των συμμετεχόντων ανέπτυξαν κάποια μορφή στοματοφαρυγγικού καρκίνου.
Όσοι εκ των συμμετεχόντων είχαν μολυνθεί από το στέλεχος 16 του ιού HPV φάνηκε να διατρέχουν 2πλάσιο έως 22πλάσιο να διαγνωσθούν με καρκίνο.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ποσοστό 70% όλων των περιστατικών στοματοφαρυγγικού καρκίνου οφείλονται στον HPV, ο οποίος μεταδίδεται με κάθε είδος σεξουαλικής επαφής, όπως το στοματικό σεξ.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept