Ναι καλά διαβάσατε! Αυτό είναι το «γλυκό» που καθαρίζει τις αρτηρίες

318

Αν και τα προϊόντα σοκολάτας μπορούν να περιέχουν υψηλά επίπεδα λίπους και ζάχαρης, η ίδια η σκόνη κακάου μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις σε μια σειρά από χρόνιες παθήσεις που περιλαμβάνουν καρδιακές παθήσεις.

Η διαστολή με τη μεσολάβηση ροής, μετρούμενη στην κύρια αρτηρία του βραχίονα, θεωρείται μία από τις καλύτερες μετρήσεις της αρτηριακής λειτουργίας, που αποτελεί πρόβλεψη της καρδιαγγειακής θνησιμότητας.

Πιλοτική μελέτη από το Πανεπιστήμιο Σαπιέντσα της Ρώμης έδειξε ότι τα άτομα που πάσχουν από περιφερική αρτηριοπάθεια (PAD) παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση στην κινητικότητα χάρη στο συγκεκριμένο γλυκό.

Ο λόγος για τη μαύρη σοκολάτα, η οποία είναι αποδεδειγμένα το πιο υγιεινό επιδόρπιο που μπορούμε να επιλέξουμε.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα μικρό κομμάτι σοκολάτας μπορεί να δώσει μια σημαντική ώθηση στην αρτηριακή λειτουργία μέσα σε ώρες κατανάλωσης. Δεν παίρνει πολύ – ακριβώς για ένα κουταλάκι του γλυκού φυσική σκόνη κακάο.

Οι συμμετέχοντες ήταν άνω των 60 ετών και παρουσίαζαν σημαντικές βλάβες στις αρτηρίες των ποδιών. Η κινητικότητά τους όμως βελτιώθηκε – τόσο ως προς τη διάρκεια όσο και ως προς την απόσταση –δύο ώρες μετά την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας.

Στους ασθενείς με περιφερική αρτηριοπάθεια, οι λεπτές αρτηρίες στα πόδια παρουσιάζουν στένωση. Η πάθηση «χτυπά» επίσης το στομάχι, τα χέρια και το κεφάλι. Η μειωμένη ροή αίματος οδηγεί στο έντονο πόνο, τις κράμπες και την κόπωση, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να δυσκολεύονται να περπατήσουν.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, άνδρες και γυναίκες ηλικίας 60 έως 78 ετών φάνηκε να αντιμετωπίζουν λιγότερα κινητικά προβλήματα χάρη στην κατανάλωση μαύρης σοκολάτας. Η σοκολάτα γάλακτος, ωστόσο, δεν είχε αυτήν την ευεργετική επίδραση.

Η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στο επίσημο περιοδικό του Αμερικανικού Συλλόγου για την Καρδιά (AHA) καταδεικνύει ότι οι πολυφαινόλες από το κακάο περιορίζουν σημαντικά τις βλάβες στους ιστούς και διευκολύνουν την κυκλοφορία του αίματος στις λεπτές περιφερειακές αρτηρίες.

Παράλληλα, παρατηρήθηκαν αυξημένα επίπεδα νιτρικού οξέος μετά την κατανάλωση της μαύρης σοκολάτας και ο παράγοντας αυτός συνδέεται με την ομαλή διαστολή των αρτηριών για καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept