Κοροναϊός: Το «προφητικό» βιβλίο του 1981 που μιλά για φονικό ιό

1.680

Στην επικαιρότητα έρχεται και πάλι έναν βιβλίο του 1981, που πριν από σαράντα χρόνια αναφερόταν σε έναν φονικό ιό από την Κίνα.

Το πόνημα με τίτλο «The Eyes of Darkness» του Αμερικανού συγγραφέα Dean Koontz γνωρίζει νέες δόξες, με φόντο την παγκόσμια εξάπλωση του κοροναϊού, που ξεκίνησε από την πόλη Ουχάν της Κίνας, επειδή περιλάμβανε επίσης έναν ιό ονόματι «Ουχάν – 400», δίνοντας άφθονη τροφή στους συνωμοσιολόγους και σε όσους δεν πιστεύουν πως ο ιός ξεκίνησε από τα ζώα στις παράνομες αγορές άγριας ζωής της Ουχάν αλλά πως υπάρχει και ανθρώπινη «ανάμειξη» στη δημιουργία του.

«Σε ένα μυθιστόρημα γραμμένο το 1981 προβλέφθηκε η έξαρση του κοροναϊού!» έγραψε ο Νικ Χίντον, ο οποίος ανάρτησε στο Twitter screenshot τα σχετικά αποσπάσματα από το βιβλίο.

Χρήστες στο Twitter που απάντησαν στην ανάρτηση του χαρακτήρισαν την πρόβλεψη του Dean Koontz ανατριχιαστική.

Άλλοι σημείωσαν πως στην πλοκή του βιβλίου ο ιός Wuhan αποκαλείται το «τέλειο όπλο» που θα μπορούσε να «εξοντώσει μια πόλη ή μια χώρα».

«Αυτό είναι τρελό και πιθανότατα δεν είχε ιδέα όταν το έγραφε» σχολίασε ένας άλλος χρήστης.

Δυστυχώς για όσους ασπάζονται θεωρίες συνωμοσίας, φαίνεται ότι οι ομοιότητες μεταξύ του ιού COVID-19 και της πρόβλεψης του Dean Koontz σταματούν στο όνομα Wuhan, όπως μετέδωσε το Fox News.

Στο βιβλίο, o Wuhan-400 κατασκευάστηκε από ανθρώπους και αναπτύχθηκε σε εργαστήρια έξω από την πόλη, ενώ ο COVID-19, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας προήλθε από άγρια ζώα.

Το ποσοστό θνησιμότητας του Wuhan-400 είναι 100%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του κοροναϊού είναι 2%.

Στο βιβλίο ο ιός έχει πολύ σύντομο χρόνο επώασης, περίπου τεσσάρων ωρών. Αντίθετα, ο τωρινός κοροναϊός έχει χρόνο επώασης μεταξύ δύο και 14 ημερών.

Μια Google Books Preview εμφάνισε το όνομα του ιού σε αρχικό αντίγραφο του βιβλίου του 1981 ως «Gorki-400». Τελικά η ονομασία του ιού άλλαξε σε Wuhan το 1996 και δεν είναι σαφές αν ο Dean Koontz ήταν εκείνος που έλαβε την απόφαση να αλλάξει.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept