Κοροναϊός: Πλύσιμο με σαπούνι ή αντισηπτικό τζελ;

304

Η εξάπλωση του κοροναϊού σε όλο τον κόσμο γίνεται με ραγδαίους ρυθμούς και οι ειδικοί τονίζουν πως πρέπει να πλένεται καλά τα χέρια σας για την αποφυγή μόλυνσης. Και ιδού τίθεται το ερώτημα: Τι είναι καλύτερο; Το πλύσιμο με σαπούνι ή το αντισηπτικό τζελ;

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Rush, τα αντισηπτικά χεριών δεν έχουν αποδειχθεί ότι είναι πιο αποτελεσματικά από το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό. Το πανεπιστήμιο επισημαίνει ότι το πλύσιμο με σαπούνι και ζεστό νερό είναι καλύτερη επιλογή από τα απολυμαντικά χεριών στις περισσότερες περιπτώσεις.

Το CDC συνιστά να πλένετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για να μειώσετε τα μικρόβια και τα άλλα χημικά στα χέρια σας. Αλλά αν δεν είναι διαθέσιμο το σαπούνι και το νερό, μπορείτε να χρησιμοποιείτε το απολυμαντικό χεριών. Σύμφωνα με το CDC, το σαπούνι και το νερό είναι πιο αποτελεσματικά για την απομάκρυνση μικροβίων και αναφέρει ότι τα απολυμαντικά χεριών με βάση το αλκοόλ δεν είναι εξίσου αποτελεσματικά αν τα χέρια σας είναι εμφανώς βρώμικα ή λιπαρά.

Έρευνες έχουν δείξει ότι πολλοί ιοί και βακτήρια και άλλοι μικροοργανισμοί εξουδετερώνονται με το συχνό και σωστό πλύσιμο των χεριών, αφού τα χέρια μας είναι το μέσο μετάδοσης τους.

Οργανισμοί υγείας έχουν εκδώσει έναν οδηγό για το σωστό πλύσιμο των χεριών που περιλαμβάνει 4 βήματα:

Βρέξτε τα χέρια σας με ζεστό νερό.
Απλώστε το σαπούνι και τρίψτε τα για 10″. Μη βιαστείτε να τα ξεβγάλετε.
Ξεπλύντε τα με ζεστό νερό.
Στεγνώστε τα με καθαρή πετσέτα. Είναι προτιμότερες οι πετσέτες μιας χρήσης. Αν χρησιμοποιείτε κλασικές πετσέτες μπάνιου, φροντίστε να τις πλένετε συχνά.

Τι πρέπει να προσέξετε στο αντισηπτικό ώστε να είναι όντως αποτελεσματικό

Ελέγξτε την ετικέτα απολύμανσης χεριών για τη σωστή δοσολογία και στη συνέχεια τοποθετήστε την ποσότητα στην παλάμη του ενός χεριού.

Τρίψτε τα χέρια σας.

Τρίψτε το απολυμαντικό πάνω από όλες τις επιφάνειες των δακτύλων και των χεριών σας μέχρι να στεγνώσουν. Αυτό συνήθως διαρκεί περίπου 20 δευτερόλεπτα. Μην σκουπίζετε ή ξεπλένετε το απολυμαντικό χειρός πριν στεγνώσει.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept