Κοροναϊός: Τι κάνουμε βήμα-βήμα όταν εμφανιστεί κρούσμα στην οικογένεια

349

Τι κάνουμε όταν νοσήσει κάποιος στο σπίτι, πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε σε φάση καραντίνας και τι πρέπει να φοράμε.

Ο κοροναϊός χτυπάει την πόρτα των σπιτιών μας. Τι πρέπει να κάνουμε αν έχουμε ένα ύποπτο κρούσμα στο σπίτι μας;

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ) μας δείχνει τα 18 βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε:

1. Φροντίζουμε ο ασθενής να μένει σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, το οποίο χρησιμοποιείται μόνο από αυτόν.
2. Περιορίζουμε τα άτομα που φροντίζουν τον ασθενή, επιλέγοντας κάποιον που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου και φυσικά απαγορεύουμε τις επισκέψεις.
3. Φροντίζουμε τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας να «μετακομίσουν» σε διαφορετικό δωμάτιο και εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τηρούμε απόσταση τουλάχιστον ένα μέτρο από τον ασθενή.
4. Περιορίζουμε τις μετακινήσεις του ασθενή στο σπίτι και αερίζουμε καλά τους κοινόχρηστους χώρους.
5. Το άτομο που φροντίζει τον ασθενή χρησιμοποιεί απλή χειρουργική μάσκα, την οποία πετάει μετά τη χρήση και αποφεύγει την επαφή των χεριών με τη μάσκα. Αφού την πετάξει, φροντίζει να πλύνει πολύ σχολαστικά τα χέρια του.
6. Το ίδιο σχολαστικό πλύσιμο χεριών εφαρμόζει και μετά από κάθε επαφή με τον ασθενή ή το άμεσο άψυχο περιβάλλον του, πριν και μετά την προετοιμασία φαγητού, πριν το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας (πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού ανάλογα, εάν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα ή όχι).
7. Μετά το πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι, χρησιμοποιεί χειροπετσέτες μιας χρήσης. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό χρησιμοποιεί υφασμάτινη πετσέτα, την οποία αντικαθιστά στη συνέχεια.
8. Όποιος βήχει ή φτερνιστεί, ιδιαίτερα ο ασθενής καλύπτει το στόμα και τη μύτη με το εσωτερικό του αγκώνα του και στη συνέχεια πλένει τα χέρια του.
9. Ιδιαίτερη προσοχή στην απόρριψη των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για κάλυψη της μύτης και του στόματος ή σχολαστικό πλύσιμο στην περίπτωση που αυτά δεν είναι μιας χρήσης.
10. Αποφεύγουμε την άμεση επαφή με σωματικά υγρά, ιδιαίτερα σάλιο, πτύελα ή άλλες αναπνευστικές εκκρίσεις με γυμνά χέρια, φορώντας πάντα γάντια μιας χρήσης.
11. Τοποθετούμε τα μολυσματικά υλικά του ασθενή (π.χ. γάντια, μάσκες, χαρτομάντηλα) σε σακούλα που δένει, μέσα στο δωμάτιο, πριν την απόρριψή τους.
12. Αποφεύγουμε κάθε επαφή με δυνητικά μολυσμένα αντικείμενα του ασθενή όπως πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα, πετσέτες, σεντόνια, τα οποία μετά από σχολαστικό πλύσιμο επαναχρησιμοποιούνται.
13. Καθαρίζουμε και απολυμαίνουμε επιφάνειες και αντικείμενα στο δωμάτιο του ασθενούς καθημερινά με κοινό απορρυπαντικό ή σαπούνι και στη συνέχεια απολυμαίνουμε με οικιακή χλωρίνη.
14. Καθαρίζουμε καθημερινά την τουαλέτα με το ίδιο διάλυμα.
15. Τοποθετούμε λερωμένα ρούχα, πετσέτες και κλινοσκεπάσματα σε ξεχωριστό σάκο για τα άπλυτα με προσοχή, για να αποφύγουμε επαφή με το δέρμα και τα ρούχα. Πλένουμε στο πλυντήριο με κοινό οικιακό απορρυπαντικό σε υψηλή θερμοκρασία (60οC – 90οC) και τα στεγνώνουμε καλά.
16. Χρησιμοποιούμε γάντια και ρόμπα μιας χρήσης κατά τη διάρκεια καθαρισμού επιφανειών και αποκομιδής λερωμένων με σωματικά υγρά ρούχων, πετσετών και κλινοσκεπασμάτων και στη συνέχεια πλένουμε καλά τα χέρια μας.
17. Φροντίζουμε ο ασθενής να παραμείνει στο σπίτι μέχρι την υποχώρηση των συμπτωμάτων και μετά από ιατρική εκτίμηση και αξιολόγηση.
18. Όλα τα μέλη της οικογένειας θεωρούνται στενές επαφές και παρακολουθούν την υγεία τους.

Διαχείριση στενών επαφών

Άτομα που ήρθαν σε επαφή με ύποπτο για COVID-19 κρούσμα (π.χ. μέλη οικογένειας, επαγγελματίες υγείας) ή με επιβεβαιωμένο κρούσμα παρακολουθούν την υγεία τους από την ημέρα της τελευταίας επαφής και για 14 ημέρες. Στην περίπτωση που εμφανίσουν συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης (π.χ. πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, δυσκολία στην αναπνοή) ή διάρροια, αναζητούν άμεσα ιατρική βοήθεια. Σκόπιμη είναι η τακτική (καθημερινή) και κατά προτίμηση άμεση επικοινωνία των στενών επαφών με επαγγελματία υγείας για όλη τη διάρκεια της παρακολούθησης. Τα άτομα που θεωρούνται στενές επαφές πρέπει να έχουν οδηγίες σχετικά με τον τρόπο μετάβασης σε συγκεκριμένη νοσηλευτική μονάδα εάν προκύψει ανάγκη.
Προηγούμενη ενημέρωση της νοσηλευτικής μονάδας που θα υποδεχτεί συμπτωματικό ασθενή πριν τη μετάβασή του.
Χρήση, από τον ασθενή, απλής χειρουργικής μάσκας κατά τη μετάβαση του στη νοσηλευτική μονάδα.
Αποφυγή χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς. Προτιμάται ή χρήση ασθενοφόρου ή ιδιωτικού οχήματος με ανοιχτά τα παράθυρα.
Εφαρμογή αναπνευστικής υγιεινής από τον ασθενή (κάλυψη στόματος και μύτης κατά τη διάρκεια βήχα ή φταρνίσματος, χρήση απλής χειρουργικής μάσκας, χαρτομάντηλων ή εσωτερικού του αγκώνα), καθώς και υγιεινής των χεριών. Τήρηση απόστασης τουλάχιστον 1m από τους γύρω του, τόσο κατά τη διάρκεια της μετάβασης στη νοσηλευτική μονάδα όσο και κατά τη διάρκεια της αναμονής για εξέταση.
Καθαρισμός και απολύμανση των επιφανειών που λερώθηκαν κατά τη διάρκεια της μετάβασης του ασθενούς στη νοσηλευτική μονάδα, από αναπνευστικές εκκρίσεις ή άλλα σωματικά υγρά με κοινό απορρυπαντικό ή σαπούνι, ξέπλυμα και στη συνέχεια απολύμανση με διάλυμα οικιακής χλωρίνης σε αναλογία 1:10.

Οδηγίες για ευπαθείς ομάδες

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα για τη λοίμωξη από τον νέο κοροναϊό SARS-CoV-2, τα ηλικιωμένα άτομα, καθώς και άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια υποκείμενα νοσήματα (π.χ. χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, κακοήθειες κ.λ.π.), ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση σοβαρής νόσου και επιπλοκών. Κατά συνέπεια, για αυτές τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού κρίνεται ιδιαίτερα αναγκαία η συστηματική εφαρμογή όλων των μέτρων για την πρόληψη της μετάδοσης και διασποράς του νέου κοροναϊού, με έμφαση στα ακόλουθα:
Αποφυγή επαφής με άτομα με συμπτωματολογία λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος.
Αποφυγή όλων των μη απαραίτητων ταξιδιών, ιδιαίτερα σε περιοχές ή χώρες με επιβεβαιωμένη μετάδοση του ιού στην κοινότητα.
Εφαρμογή της υγιεινής των χεριών και αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα).
Συμμόρφωση στη χρόνια φαρμακευτική αγωγή που ενδεχομένως λαμβάνουν και στις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών.
Αποφυγή χώρων συγχρωτισμού και εκδηλώσεων, εκτός αν είναι απαραίτητο.
Άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος και ιατρική αξιολόγηση.
Αποφυγή επισκέψεων σε νοσηλευόμενους ασθενείς.
Αποφυγή επισκέψεων σε χώρους υπηρεσιών υγείας χωρίς σοβαρό λόγο.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept