Κοροναιός: Πως επιδρά στην ψυχική μας υγεία;

247

Η απειλή του κοροναϊού ανάγκασε τους ανθρώπους να κλειστούν στα σπίτια τους για να προστατευτούν. Αυτός ο «εγκλεισμός» αποτελεί μια ιδιαίτερη στρεσογόνο κατάσταση.

«Η πανδημία του κοροναϊού και ο εγκλεισμός αποτελούν σημαντικούς ψυχοπιεστικούς παράγοντες», τονίζει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγητής Ψυχιατρικής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστήμιου Πατρών, Φίλιππος Γουρζής, μιλώντας για την προσπάθεια που ξεκίνησε επιστημονική ομάδα της ψυχιατρικής κλινικής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου, με σκοπό την καταγραφή των ψυχολογικών συνεπειών στην ελληνική κοινωνία.

Παράλληλα, τονίζει ότι «η ψυχική στήριξη συνιστά μια σημαντική παράμετρο της διαχείρισης της κρίσης, τώρα που φαίνεται η πανδημία στη χώρα μας να είναι υπό έλεγχο».

Επίσης, διατυπώνει την εκτίμηση ότι «οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες είναι αυτές που αντιμετωπίζουν ήδη τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, οι άνθρωποι που στερούνται του αναγκαίου κοινωνικού δικτύου στήριξης και βασανίζονται από την απομόνωση και φυσικά οι χρονίως (και ψυχικά) πάσχοντες».

«Η πανδημία έχει αλλάξει ριζικά την καθημερινότητα μας»
Ειδικότερα, για την προσπάθεια καταγραφής των ψυχολογικών συνεπειών της πανδημίας στην ελληνική κοινωνία, ο Φίλιππος Γουρζής, επισημαίνει ότι «η πανδημία έχει αλλάξει ριζικά την καθημερινότητά μας».

Και εξηγεί: «Η απειλή της μόλυνσης με τον νέο ιό και η ενδεχόμενη ασθένεια απασχολεί και φοβίζει τους πάντες. Ο εγκλεισμός συνιστά σημαντικό ψυχοπιεστικό παράγοντα. Η επαγγελματική δραστηριότητα έχει για πολλούς κλάδους περιοριστεί ή και ανασταλεί πλήρως. Η ανησυχία για το παρόν και το μέλλον είναι διάχυτη».

«Για αυτό λοιπόν», όπως σημειώνει, «αποφασίσαμε να προσπαθήσουμε να χαρτογραφήσουμε τις ψυχολογικές συνέπειες της πανδημίας, προκειμένου να συλλέξουμε στοιχεία και πληροφορίες που θα συμβάλλουν στην προετοιμασία των υπηρεσιών ψυχικής υγείας να αντιμετωπίσουν αυτές τις συνέπειες».

Όσοι λοιπόν θελήσουν να συμμετάσχουν στην έρευνα, καλούνται να απαντήσουν ηλεκτρονικά σε ένα ερωτηματολόγιο, η συμπλήρωση του οποίου είναι σύντομη, εθελοντική και ανώνυμη, αλλά κρίνεται σημαντική, προκειμένου να σκιαγραφηθεί το ψυχολογικό αποτύπωμα της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, «το ερωτηματολόγιο της προσπάθειάς μας βασίζεται σε εγνωσμένου κύρους διαγνωστικά εργαλεία, όπως η νοσοκομειακή κλίμακα άγχους και κατάθλιψης».

Παράλληλα, σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «σκοπός μας είναι να προσεγγίσουμε το ψυχολογικό αποτύπωμα της πανδημίας με όσο πιο σφαιρικό τρόπο γίνεται, σε συνδυασμό πάντα με σημαντικά δημογραφικά χαρακτηριστικά που θα μας διευκολύνουν να εντοπίσουμε ποια τμήματα της κοινωνίας αφορούν οι εκάστοτε δυσκολίες που σχετίζονται με την ψυχική λειτουργία».

«Το άγχος μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά την ψυχική υγεία»
Απαντώντας ο κ. Γουρζής στο ερώτημα αν οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας πρέπει να προετοιμαστούν, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν άμεσα σε τυχόν αυξημένες ανάγκες για ψυχική στήριξη, επισημαίνει: «Βλέπουμε καθημερινά το Εθνικό Σύστημα Υγείας να απαντά θετικά στις προκλήσεις της πανδημίας.

Η ψυχική στήριξη συνιστά μια σημαντική παράμετρο της διαχείρισης της κρίσης, τώρα που φαίνεται η πανδημία στη χώρα μας να είναι υπό έλεγχο. Γι’ αυτό το λόγο προετοιμαζόμαστε».

Όσον αφορά στο ποια μπορεί να είναι τα συμπτώματα που θα πρέπει να οδηγήσουν έναν πολίτη στην απόφαση να ζητήσει ψυχική στήριξη, ο καθηγητής συμβουλεύει: «Σε περίπτωση που συμπτώματα άγχους ή κακής διάθεσης, εσωτερικής ανησυχίας, εκρήξεις θυμού, ή προβλήματα με τον ύπνο, ή και άλλα συμπτώματα μας βασανίζουν και δυσκολευόμαστε να τα βγάλουμε πέρα με την καθημερινότητά μας, πρέπει να ζητήσουμε τη βοήθεια κάποιου επαγγελματία ψυχικής υγείας, ψυχιάτρου ή και ψυχολόγου».

Επιπλέον, επισημαίνει ότι «το άγχος για το σήμερα, αλλά και το αύριο, μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά την ψυχική υγεία, αφού η αβεβαιότητα για το παρόν και το μέλλον συνιστά ψυχοπιεστικό παράγοντα που επιβαρύνει σημαντικά τη ψυχική υγεία.»

Σχετικά με το ποιες μπορεί να είναι οι αρνητικές συνέπειες για πολίτες, οι οποίοι πιθανόν να έχουν ανάγκη από ψυχική στήριξη, αλλά δεν την ζητήσουν, ο καθηγητής λέει στο ότι «υπάρχει ο κίνδυνος της περαιτέρω επιδείνωσης των δυσκολιών τους και να αποκτήσουν αυτές οι δυσκολίες χρόνιο χαρακτήρα, οπότε είναι ακόμα πιο δύσκολη η αντιμετώπισή τους».

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept