Επιτυχημένη επέμβαση σιαμαίων κοριτσιών στην Ιταλία

196

Οι δίχρονες δίδυμες Ερβίνα και Πρεφίνα δεν μοιράζονται πια το ίδιο σώμα και στο εξής θα ζουν μια φυσιολογική ζωή.

Με συνολικά τρεις πρωτοποριακές επεμβάσεις, ομάδα 30 γιατρών και νοσοκόμων στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Βατικανού κατάφεραν να διαχωρίσουν τα σώματα των δύο κοριτσιών που γεννήθηκαν ενωμένα στο κεφάλι, τον αυχένα και μοιράζονταν το μεγαλύτερο μέρος του φλεβικού συστήματος.

Πρόκειται για μια σπάνια πάθηση που ονομάζεται «craniopagus» και η περίπτωσή τους είναι μία στις δύο εκατομμύρια γεννήσεις.

Τα σιαμαία από το Μπάνγκουι της Κεντρικής Αφρικανικής Δημοκρατίας ήρθαν στην Ιταλία τον Σεπτέμβριο του 2018. Τα είχε γνωρίσει η πρόεδρος του νοσοκομείου, Μαριέλα Ένοκ, στην πατρίδα τους μαζί με τη μητέρα τους και προσφέρθηκε να βοηθήσει. Οι εξετάσεις στην Ιταλία έδειξαν ότι τα σιαμαία ήταν υγιή, αλλά η καρδιά του ενός κουραζόταν περισσότερο για να διατηρεί τη φυσιολογική ισορροπία των οργάνων αμφοτέρων. Με τις επεμβάσεις αποκαταστάθηκαν τα ανεξάρτητα φλεβικά τους συστήματα, ενώ στην τελευταία εγχείρηση διαχωρίστηκαν τα οστά και τα κρανία.

Σ’ ολόκληρη τη διαδικασία ενεπλάκησαν νευροχειρουργοί, αναισθησιολόγοι, νευροραδιολόγοι, πλαστικοί χειρουργοί, μηχανικοί και φυσικοθεραπευτές ενώ επιστρατεύτηκε και η νέα τεχνολογία με τρισδιάστατη αναπαράσταση του κρανίου των δυο μικρών σιαμαίων. «Ήταν μια συναρπαστική στιγμή, μια φανταστική, ανεπανάληπτη εμπειρία. Ήταν ένας πολύ φιλόδοξος στόχος και κάναμε τα πάντα για να τον πετύχουμε, με πάθος, αισιοδοξία και χαρά»», δήλωσε ο Κάρλο Μάρας, επικεφαλής της νευροχειρουργικής στο εν λόγω νοσοκομείο. Εγχειρήσεις διαχωρισμού σιαμαίων ενωμένων στο κεφάλι έχουν γίνει και στο παρελθόν, αλλά τα περισσότερα ήταν ενωμένα στην κορυφή.

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept