Θάνος Ασκητής: Πόσο σεξ έκαναν οι Έλληνες στην καραντίνα;

645

Την σεξουαλική ζωή των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της καραντίνας, σκιαγραφεί μεγάλη έρευνα του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας «Δρ. Θάνος Ασκητής».

Όπως προκύπτει, κατά τη διάρκεια της καραντίνας, το 24% στράφηκε στον αυνανισμό και το πορνό, το 44% διατήρησε σταθερές σεξουαλικές επαφές και το 17% δήλωσε αύξηση στις ερωτικές επαφές. Στον αντίποδα, το 19% ήρθε αντιμέτωπο με μικρότερη ή και μηδενική σεξουαλική δραστηριότητα και ένα 6% απέφυγε τις επαφές συνειδητά, λόγω κορωνοϊού.

Η έρευνα, διεξήχθη από την 1η Μαΐου, όπου ολοκληρώθηκαν 40 ημέρες καραντίνας, έως τις 30 Ιουνίου, σηματοδοτώντας τους 2 πρώτους μήνες μετάβασης από την περίοδο περιορισμού της κυκλοφορίας στην σταδιακή άρση των μέτρων.   Στην έρευνα συμμετείχαν 1.623 άτομα, εκ των οποίων 42% (682) ήταν άνδρες και 58% (941) γυναίκες. Η κυρίαρχη ηλικιακή ομάδα που έλαβε μέρος στην έρευνα ήταν εκείνη των 31 έως 50 ετών. Το 82% του δείγματος ήταν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ το 17% είχε ολοκληρώσει σπουδές δευτεροβάθμιας και το 1% πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες ήταν ιδιωτικοί υπάλληλοι (36%), ακολουθούμενοι από τους ελεύθερους επαγγελματίες (20%) και τους δημόσιους υπαλλήλους (17%), με τους ανέργους να έπονται με ποσοστό 12% και τους συνταξιούχους (6%) όσους ασχολούνται με τα οικιακά (6%), τους άεργους (1%) και τους εισοδηματίες (1%) να συμπληρώνουν το δείγμα.

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, το 20% των συμμετεχόντων ήταν σε αναστολή εργασίας, ενώ 30% δεν είχε καμιά εργασία. Οι έγγαμοι ήταν η κυρίαρχη κοινωνική ομάδα που καταγράφηκε στην έρευνα καθώς αποτέλεσαν το 53% του δείγματος, ενώ ακολούθησαν οι άγαμοι (21%), εκείνοι που συμβιώνουν σε σχέση (19%) και οι διαζευγμένοι (6%).   Οι έγγαμοι παρουσίασαν μικρότερη μείωση της σεξουαλικής τους ζωής (16% των συμμετεχόντων), διατηρώντας τη περισσότερο σταθερή, παρουσιάζοντας ωστόσο και μικρότερη αύξηση (19% των συμμετεχόντων), συγκριτικά με τους άγαμους και εκείνους που συμβιώνουν σε σχέση. Στην «δεξαμενή» εκείνων συμβιώνουν καταγράφηκε τόσο η μεγαλύτερη μείωση της σεξουαλικής δραστηριότητας (23% των συμμετεχόντων), όσο και η μεγαλύτερη αύξηση (24% των συμμετεχόντων) συγκριτικά με άγαμους και έγγαμους. Οι άγαμοι φαίνεται να επηρεάστηκαν περισσότερο από την καραντίνα, καθώς τους πρώτους 2 μήνες μετά το τέλος της, το 9% των άγαμων έχει αυξήσει τη σεξουαλική του ζωή, ενώ το 23% έχει βιώσει μείωση.

Αναλυτικά: Η μεγαλύτερη μείωση της σεξουαλικής ζωής παρατηρείται στην ηλικιακή ομάδα των 41-50 ετών (29% όσων δήλωσαν ότι μειώθηκε η σεξουαλική τους ζωή ανήκουν στην ομάδα αυτή). 32% των συμμετεχόντων κρίνουν τη σεξουαλική τους ζωή ως «κακή». 6% των συμμετεχόντων έδειξαν ενδιαφέρον στην πιθανότητα του να κάνουν παιδί στη διάρκεια της καραντίνας. 12% του δείγματος αποφάσισε να χωρίσει. 36% των συμμετεχόντων θεωρούν ότι θα υπάρξει επιδείνωση στις διαπροσωπικές σχέσεις από την καραντίνα και μετά. 39% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι απειλείται από πιθανό χωρισμό. 31% θεωρεί ότι θα μειωθεί η αναζήτηση νέας σχέσης λόγω φόβου μόλυνσης, ενώ 12% απαξιώνει τη σχέση ως μη αναγκαία. 74% των ερωτηθέντων εξέφρασε την άποψη ότι η σεξουαλική ζωή θα μειωθεί λόγω της πανδημίας (φόβος μόλυνσης, καταθλιπτική διάθεση).

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept