Καμπανάκι για την κυβέρνηση: Στα 4,7 εκ. οι Έλληνες το 2100 !

Σε ποιες χώρες θα αυξηθεί και σε ποιες θα μειωθεί ο πληθυσμός τους

474

Η μεγάλη πτώση των ποσοστών των γεννήσεων θα οδηγήσει σε μείωση ως και 50% του πληθυσμού σε 23 χώρες, ως το 2100, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

Κάποιες άλλες χώρες θα «γεράσουν» δραματικά, καθώς όπως προβλέπει η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet, για κάθε νεογέννητο θα αντιστοιχεί και ένας κάτοικος άνω των 80 ετών.

Όπως υπολογίζουν οι ερευνητές ο δείκτης γονιμότητας, αναμένεται να φτάσει κάτω από το 1,7% ως το 2100. Πρακτικά, αυτό σημαίνει δραματική μείωση των γεννήσεων, καθώς όταν ο δείκτης αυτός πέσει κάτω από το 2,1 περίπου, το μέγεθος του πληθυσμού αρχίζει να μειώνεται.

Οι ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Κι αν οι κυβερνήσεις δεν ξεκινήσουν να λαμβάνουν άμεσα μέτρα και να σχεδιάζουν το μέλλον των κρατών τους θα βρεθούν μπροστά σε μια πραγματικότητα που θα είναι αργά να διαχειριστούν καθώς θα δουν τον πληθυσμό των χωρών τους να «αλλοιώνεται¨. Δεν θα πρέπει να παραβλέψουν το γεγονός ότι υπάρχουν και χώρες που με βάση τα στοιχεία της έρευνας ο πληθυσμός τους θα τριπλασιαστεί. Αυτό σημαίνει, όπως επισημαίνουν ήδη οι ειδικοί πως η μετανάστευση δεν θα είναι πλέον επιλογή αλλά ανάγκη.

Η έρευνα

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον διαπίστωσαν ότι το 2017 ο παγκόσμιος δείκτης γονιμότητας σχεδόν έπεσε στο μισό (2.4) το 2017.

 

Το 1950 ο παγκόσμιος δείκτης γονιμότητας ήταν 4,7: δηλαδή μία γυναίκα έφερνε σε ζωή 4.7 παιδιά κατά μέσο όρο. Από το 1960 και ύστερα παρουσιάζει συνεχή πτώση.

Βάσει των προβολών τους, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα κορυφωθεί το 2064 στα 9,7 δισεκατομμύρια, προτού πέσει στα 8,8 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του αιώνα.

Η μελέτη προβλέπει ακόμα ότι ο αριθμός των ανηλίκων θα μειωθεί από 681 εκατομμύρια το 2017 σε 401 εκατομμύρια το 2100 και ο αριθμός των άνω των 80 ετών θα αυξηθεί από 141 εκατομμύρια το 2017 σε 866 εκατομμύρια το 2100.

Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για σημαντικό εύρημα, καθώς ο πλανήτης φαίνεται να μεταβαίνει σε μία φυσική πληθυσμιακή μείωση.

 

Τι θα συμβεί στην Ελλάδα

Ο πληθυσμός της χώρας μας το 2017 ανερχόταν σε 10,40 εκατομμύρια. Σύμφωνα με την πιο ευοίωνη πρόβλεψη των ερευνητών, ο πληθυσμός μας το 2100 θα ανέρχεται σε 5,48 εκατομμύρια, ενώ το χειρότερο σενάριο θέλει τον πληθυσμό μας να κατακρημνίζεται στα 4,73 εκατομμύρια.

 

Ποιες χώρες επηρεάζονται περισσότερο

Ο πληθυσμός της Ιαπωνίας αναμένεται από τα 128 εκατομμύρια το 2017 να πέσει στα 53 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του αιώνα.

Αντίστοιχη δραματική μείωση αναμένεται να γνωρίσει και η Ιταλία, ο πληθυσμός της οποίας το ίδιο διάστημα αναμένεται να πέσει από 61 στα 28 εκατομμύρια.

Είναι μόνο δύο από τις 23 χώρες –στις οποίες περιλαμβάνονται ακόμη η Ισπανία, η Ταϊλάνδη και η Νότια Κορέα- που αναμένεται να δουν τους πληθυσμούς τους να πέφτουν κάτω από το μισό.

Η Κίνα, η πολυπληθέστερη αυτή τη στιγμή χώρα στον πλανήτη, αναμένεται να δει τον πληθυσμό της να κορυφώνεται στα 1,4 δισεκατομμύρια σε τέσσερα χρόνια για να φτάσει στα 732 εκατομμύρια το 2100, με την Ινδία να παίρνει τη θέση της στην κορυφή της λίστας.

Η Βρετανία εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 75 εκατομμύρια το 2063 και θα μειωθεί στα 71 εκατομμύρια έως το 2100.

 

Τι γίνεται με την Αφρική

Ο πληθυσμός της υποσαχάριας Αφρικής αναμένεται να τριπλασιαστεί σε μέγεθος σε περισσότερους από τρία δισεκατομμύρια ανθρώπους έως το 2100.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η Νιγηρία θα γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό χώρα στον πλανήτη, φτάνοντας τα 791 εκατομμύρια.

Σχολιάζοντας τις προβλέψεις, ο καθηγητής Ιμπραήμ Αμπουμπακάρ από το University College London (UCL) λέει στο BBC: Αν αυτές οι προβλέψεις βγουν επαληθευτούν έστω και κατά το ήμισυ, η μετανάστευση θα γίνει ανάγκη και όχι επιλογή για όλα τα έθνη.

«Για να επιτύχουμε, θα πρέπει να επαναξιολογήσουμε θεμελιωδώς τις παγκόσμιες πολιτικές. Η κατανομή των πληθυσμών σε ηλικία εργασίας θα είναι ζωτικής σημασίας για το αν η ανθρωπότητα θα ευδοκιμήσει ή θα μαραζώσει», καταλήγει ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η βασική αιτία είναι η μετάβαση όλο και περισσότερων γυναικών στην εκπαίδευση και την εργασία, καθώς η μεγαλύτερη πρόσβαση στην αντισύλληψη.

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept