Στην Ελλάδα το αντηλιακό δεν είναι μόνο για την παραλία. Δείτε πως θα το επιλέξετε και κάθε πότε θα το χρησιμοποιείτε

247

Στη χώρα μας ο ήλιος λάμπει σχεδόν όλο το χρόνο. Αυτό κάνει επιβεβλημένη και την χρήση αντηλιακού όλους τους μήνες του έτους. Πόσο μάλλον το καλοκαίρι που η ήλιος μπορεί να γίνει επικίνδυνος για το δέρμα μας.

Πριν βάλετε το αντηλιακό στην τσάντα σας για να πάτε στην παραλία επιβάλλεται να τσεκάρετε την ημερομηνία λήξης. Ναι. Τα αντηλιακά έχουν ημερομηνία λήξης.

 Επίσης, τα αντηλιακά επηρεάζονται από τη ζέστη και τον ήλιο, οπότε αν δεις αλλοίωση ή διαχωρισμό στην υφή τους, δεν πρέπει να τα χρησιμοποιείς. Τέλος, αν παρατηρήσεις κάποια δερματική αντίδραση, π.χ. κοκκινίλα, σταμάτα αμέσως τη χρήση.

Όποιο αντηλιακό και αν επιλέξετε, οι δερματολόγοι συνιστούν να έχει δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30 και να αναγράφει στη συσκευασία του ότι πρόκειται για προϊόν «ευρέος φάσματος». Αυτό σημαίνει ότι σας προστατεύει από τις ακτίνες UVA και UVB.

Για παράδειγμα, δείκτης αντηλιακής προστασίας UVB 20 σημαίνει ότι αν, χωρίς αντηλιακή προστασία, μπορείς να μείνεις στον ήλιο για 30 λεπτά μέχρι να αρχίσει το δέρμα να κοκκινίζει, με το αντηλιακό φίλτρο SPF 20 μπορείς να μείνεις στον ήλιο για 20 φορές περισσότερο. Ιδανικά, λοιπόν, επίλεξε αντηλιακό με SPF το λιγότερο 30+ και ανώτερο 50 (τα αντηλιακά με SPF 50 μπλοκάρουν το 98% της ακτινοβολίας).

Επιλέγουμε το αντηλιακό μας με βάση το χρώμα, τον τύπο του δέρματος μας, την ηλικία αλλά και τη συχνότητα έκτασης στον ήλιο.

Σωστή απορρόφηση των συστατικών του γίνεται όταν το εφαρμόσουμε στο σώμα μας, 15 λεπτά πριν βγούμε από το σπίτι. Αν είμαστε στην παραλία δεν πρέπει να αμελούμε να το ανανεώνουμε τουλάχιστον κάθε δύο ώρες.

Αν κολυμπήσεις ή αν ιδρώσεις, πρέπει να ξαναβάλεις πιο σύντομα. Σύμφωνα με τους δερματολόγους και με πολλαπλές επιστημονικές μελέτες, θα πρέπει να βάζεις κάθε φορά, σε όλο το σώμα, ποσότητα αντηλιακού αντίστοιχη με ένα σφηνοπότηρο, για κάθε μία ώρα που είσαι στον ήλιο. Δυστυχώς, οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε μόνο το 1/4 ή το μισό της παραπάνω συνιστώμενης δοσολογίας, κυρίως για λόγους οικονομίας

Να θυμάσαι πως μαυρίζεις και με μεγάλο δείκτη προστασίας. Μάλιστα, με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεις το μαύρισμά σου σταδιακά και όχι απότομα, και έτσι διατηρείται και για πολύ περισσότερο. Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η απότομη έκθεση στον ήλιο (και μάλιστα χρησιμομποιώντας αντηλιακό με χαμηλό δείκτη προστασίας) αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος περισσότερο απ’ ό,τι η σταδιακή έκθεση, οπότε μην κάθεσαι στον ήλιο με τις ώρες χωρίς αντηλιακό ή με χαμηλό δείκτη προστασίας γιατί σίγουρα δεν κερδίζεις τίποτα!

Όσον αφορά τώρα το αντηλιακό, δεν περιοριζόμαστε να το αλείψουμε στον κορμό και στα πόδια μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα αυτιά και το λαιμό μας. Τα χείλη ( υπάρχουν ειδικά προϊόντα), αλλά και το πάνω μέρος των πελμάτων. Οι περισσότεροι σταματούν στους αστραγάλους.

Ειδικά το δέρμα του προσώπου δεν έχει καμία σχέση με το δέρμα μας σε όλο το υπόλοιπο σώμα. Είναι πολύ πιο λεπτό και πιο ευαίσθητο και για αυτό χρειάζεται και μεγαλύτερη και πιο εξειδικευμένη προστασία. Οπότε να είσαι σίγουρος πως τα αντηλιακά προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά για την περιοχή του προσώπου έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά για εκεί.

Και αφού φροντίσαμε για το αντηλιακό δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην παραλία, καλό είναι να φοράμε και καπέλο για να προστατέψουμε το κεφάλι μας.

 

Πως θα προστατέψουμε το παιδί μας

Υπάρχει λόγος που στην αγορά κυκλοφορούν παιδικά αντηλιακά. Τα παιδιά έχουν πολύ πιο ευαίσθητο δερματάκι και απαιτούν ειδική περιποίηση. Τα παιδικά αντηλιακά χωρίζονται σε αυτά που περιέχουν φυσικά φίλτρα (ανόργανα) και προορίζονται για μικρότερα παιδιά και σε αυτά που περιέχουν χημικά φίλτρα (οργανικά). Τα ανόργανα αντανακλούν την υπεριώδη ακτινοβολία, αφήνουν στο δέρμα ένα λευκό φιλμ και είναι ιδανικά για βρέφη, νήπια, αλλά και για παιδιά με προβλήματα ατοπικής δερματίτιδας και δυσανεξία στα χημικά φίλτρα. Τα αντηλιακά με χημικά φίλτρα απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία, δεν την αφήνουν να βλάψει τις κατώτερες στιβάδες του δέρματος και είναι ιδανικά για μεγαλύτερα του 1 έτους παιδιά (που δεν εμφανίζουν δυσανεξία στα οργανικά φίλτρα).

Μην ξεχνάτε πως τα αντηλιακά συνιστώνται για μωρά άνω των έξι μηνών. Αυτό σημαίνει πως δεν μπορείτε να πάρετε το μωρό σας και να βγείτε στην παραλία.

Αν πάλι το παιδάκι σας μπαινοβγαίνει στη θάλασσα, εννοείται πως ανανεώνετε το αντηλιακό πολύ συχνά.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept