Τι πρέπει να προσέχουν οι καρδιοπαθείς το καλοκαίρι

2.526

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για τις επόμενες ημέρες προβλέπει αύξηση της θερμοκρασίας. Φυσιολογικό για την εποχή στη χώρα μας, όμως υπάρχουν κάποιες κατηγορίες ανθρώπων που οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν σοβαρά την υγεία τους. Όπως για παράδειγμα οι καρδιοπαθείς και ιδίως οι ηλικιωμένοι που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Όσον αφορά στη διατροφή, το καλοκαίρι θα πρέπει να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες, ώστε να μην επιβαρύνεται ο οργανισμός. Θα πρέπει να τρώμε πολλά φρούτα, λαχανικά, σαλάτες και να πίνουμε πολλούς χυμούς και νερό, τονίζει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και αναφέρει:

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία αναφέρει πως τα ύποπτα συμπτώματα που θα πρέπει να μην αγνοήσουν και να οδηγήσουν τους ασθενείς που πάσχουν από καρδιολογικά προβλήματα στο γιατρό τους είναι: Δύσπνοια, αίσθηση αδυναμίας, σύγχυση, θωρακική δυσφορία που επεκτείνεται στην κάτω γνάθο και ενδεχομένως αντανακλά στην πλάτη ή στο χέρι, ταχυκαρδία και πονοκέφαλος ή αίσθηση ζάλης.

Οι άνθρωποι που έχουν καρδιολογικά προβλήματα δεν σημαίνει πως πρέπει να απέχουν από τις δραστηριότητες τους. Θα πρέπει όμως να ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ανάμεσα στους κανόνες που πρέπει να τηρούν είναι:

Αποφυγή του ηλίου κατά τις ώρες υψηλής ακτινοβολίας (11:00-16:00).

Αποφυγή της βαριάς σωματικής εργασίας και της υπερβολικής άθλησης, ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία ή υγρασία.

Αποφυγή των πολύωρων ταξιδιών με αστικά μέσα συγκοινωνίας κατά τη διάρκεια της υψηλής ζέστης.

Κατανάλωση άφθονων υγρών (έως 1,5 – 2 λίτρα).

Αποφυγή των μεγάλων γευμάτων.

Περιορισμός των οινοπνευματωδών ποτών, όπως και των ποτών που περιέχουν πολλή καφεΐνη.

Εάν η εφίδρωση είναι μεγάλη, προσθήκη αλατιού σε μικρές ποσότητες στη διατροφή για να εξισορροπηθεί η απώλεια ηλεκτρολυτών.

Κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας αρκετά ντους με χλιαρό νερό.

Τροποποίηση της αντιυπερτασικής αγωγής. Οι υπερτασικοί το καλοκαίρι χρειάζονται μικρότερες δόσεις φαρμάκων γιατί η πίεση μειώνεται με τη ζέστη.

Τροποποίηση της αγωγής καρδιακής ανεπάρκειας. Αναπροσαρμογή της δοσολογίας φαρμάκων όπως τα διουρητικά και τα αγγειοδιασταλτικά γιατί υπάρχει ο κίνδυνος των ηλεκτρολυτικών διαταραχών και της αφυδάτωσης.

Οι κανόνες στη θάλασσα

H επαφή με το νερό να γίνεται σταδιακά.

Να έχουν μεσολαβήσει τουλάχιστον 2 με 3 ώρες από το τελευταίο γεύμα.

Κολύμβηση για 30 λεπτά την ημέρα (έστω και σε ήπια ένταση) εφόσον αισθάνεται καλά, γιατί το ευεργετικό όφελος της άσκησης είναι τότε περισσότερο εμφανές.

Αν τώρα είστε λάτρης του βουνού, το μεγάλο υψόμετρο, πάνω από 2.500 μέτρα, μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, ζάλη, ταχυπαλμία, δύσπνοια, οπότε καλό είναι οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια να το αποφεύγουν. Επίσης, η μείωση της ατμοσφαιρικής πίεσης αυξάνει την αρτηριακή πίεση και η μείωση του οξυγόνου αναγκάζει τον οργανισμό να κάνει συχνότερες, βαθύτερες αναπνοές, με αύξηση της καρδιακής συχνότητας.

Οι καρδιοπαθείς είναι ομάδα υψηλού κινδύνου και λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Ο Στέλιος Κωνσταντινίδης, Καρδιολόγος, Διευθυντής Β’ Καρδιολογικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ επισημαίνει πως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και να τηρούμε όλα τα μέτρα που συστήνουν οι αρμόδιοι.

Μεταξύ άλλων τονίζει: «Έχουμε μπει σε νέα φάση κατά την οποία ο ιός μπορεί να μην φαίνεται, ωστόσο παραμένει και μας απειλεί. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρχει αυξημένη εγρήγορση και να ακολουθούμε σχολαστικά τους κανόνες προστασίας τόσο σε ατομικό όσο και συλλογικό επίπεδο. Το θέμα της λειτουργίας των κλιματιστικών μηχανημάτων είναι ένα σοβαρό ζήτημα που μας απασχολεί γιατί δεν είναι ο κορονοϊός ο μόνος κίνδυνος. Και οι υψηλές θερμοκρασίες αποτελούν απειλή ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες. Το σοβαρό θέμα της χρήσης κλιματιστικών που μπορούν να αποτελέσουν πηγή διασποράς του ιού έχει απασχολήσει την Πολιτεία και συνιστάται η χρήση φρέσκου αέρα και καλός εξαερισμός των χώρων.

Έχει συστηθεί σε επαγγελματικούς χώρους να γίνεται ρύθμιση των κεντρικών μονάδων κατά τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχει ανακυκλοφορία του αέρα. Όσον αφορά στα οικιακά κλιματιστικά συστήνεται να παραμένει ανοιχτό το παράθυρο και να λειτουργούν σε υψηλότερη θερμοκρασία, ενώ πρέπει να ρυθμίζεται η ροή του αέρα να μην έχει φορά πάνω στα άτομα που βρίσκονται στο χώρο» καταλήγει ο κ. Κωνσταντινίδης.

Ο οργανισμός σε κατάσταση υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος ενεργοποιεί διάφορους θερμορυθμιστικούς μηχανισμούς, προκειμένου να εμποδίσει την άνοδο της θερμοκρασίας του και να αποβάλλει την περίσσεια θερμότητας, εξηγεί ο κ. Κωνσταντινίδης

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept