Κορονοϊός: Πόσο επικίνδυνο είναι το παθητικό κάπνισμα;

151

Ο βασικός τρόπος εξάπλωσης του κορονοϊού, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, είναι με τα σταγονίδια που εκτοξεύονται από το στόμα μας καθώς βήχουμε, μιλάμε ή φτερνιζόμαστε.

Το παθητικό κάπνισμα πιστεύεται ότι δεν μεταδίδει άμεσα τον κορονοϊό, λένε οι ειδικοί, αλλά οι καπνιστές που ήδη έχουν COVID-19 μπορεί να εκτοξεύσουν από το στόμα τους σταγονίδια που μεταφέρουν τον ιό, καθώς φυσάνε τον καπνό.

Έτσι, το να είσαι σε έναν χώρο που μπορείς άμεσα να μυρίσεις τον καπνό από το τσιγάρο ενός καπνιστή μπορεί να είναι μια “κόκκινη σημαία” ότι στέκεσαι πολύ κοντά του. Τα σταγονίδια που εκτοξεύονται από το στόμα μας καθώς μιλάμε, βήχουμε, ή φτερνιζόμαστε, πιστεύεται ότι είναι ο κύριος τρόπος εξάπλωσης του ιού. Και οι καπνιστές εκτοξεύουν σταγονίδια όταν καπνίζουν, καθώς και όταν κάνουν ατμίζουν (ηλεκτρονικό τσιγάρο).

“Όχι μόνο εξαπλώνουν τον ιό με το να μην φορούν μάσκα, αλλά εκτοξεύουν αυτά τα σταγονίδια στους ανθρώπους γύρω τους, τους οποίους δυνητικά μολύνουν με τον κορονοϊό”, λέει ο δρ. Albert Rizzo, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Αμερικανικής Ένωσης για τον Πνεύμονα.

Τα άτομα που εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα διατρέχουν γενικά αυξημένο κίνδυνο βλάβης στους πνεύμονες και την καρδιά. Τα παιδιά κινδυνεύουν ιδιαίτερα όταν εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα καθώς έχουν λιγότερο ανεπτυγμένους αεραγωγούς, πνεύμονες και ανοσοποιητικό σύστημα.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποφεύγετε το παθητικό κάπνισμα. Η εισπνοή του καπνού που εκπνέει ένας καπνιστής μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Ο κορονοϊός είναι μια ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού που προσβάλλει τους πνεύμονες και τους αεραγωγούς. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το κάπνισμα συνδέεται γενικά με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Το κάπνισμα προκαλεί βλάβη στους πνεύμονες και τους αεραγωγούς και βλάπτει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνοντας την ικανότητά σας να καταπολεμάτε τις λοιμώξεις. Το κάπνισμα περιλαμβάνει επίσης επαναλαμβανόμενες κινήσεις από το χέρι στο πρόσωπο, οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο μεταφοράς του ιού στο στόμα.

Αυτό σημαίνει ότι εάν καπνίζετε, γενικά έχετε αυξημένο κίνδυνο να προσβληθείτε από αναπνευστικές λοιμώξεις όπως ο κορονοϊός και είναι πιθανότερο να αναπτύξετε υποκείμενα νοσήματα που σχετίζονται με το κάπνισμα και τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιο σοβαρά αποτελέσματα της νόσου.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να βοηθήσει στη διακοπή του καπνίσματος. Τα στοιχεία σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα εξακολουθούν να εμπλουτίζονται από επιστημονικές έρευνες. Ωστόσο, είναι σαφές ότι ο ατμός είναι πολύ λιγότερο επιβλαβής για το αναπνευστικό σύστημα από το κάπνισμα. Υπάρχουν πολύ λίγες ενδείξεις σχετικά με το άτμισμα και τον κορονοϊό και είναι άγνωστο εάν το άτμισμα σας κάνει πιο ευαίσθητους ή επιρρεπείς σε σοβαρή ασθένεια, εάν μολυνθείτε με COVID-19. Εάν συμβαίνει αυτό, ο κίνδυνος είναι πιθανό να είναι πολύ μικρότερος από ότι εάν καπνίζετε.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept