Έρευνα: Αμφισβητείται η αποτελεσματικότητα εμβολίου για τον κορονοϊό στους παχύσαρκους

246

Τα παχύσαρκα άτομα δεν ανήκουν απλά στην κατηγορία των ανθρώπων που κινδυνεύουν περισσότερο αν μολυνθούν από τον covid 19, αλλά όπως αναφέρει νέα μελέτη, το εμβόλιο όταν θα είναι διαθέσιμο, πιθανότατα, δεν θα τους παρέχει επαρκή προστασία.

Μελέτες στο παρελθόν έχουν δείξει ότι οι εμβολιασμοί κατά της γρίπης και της ηπατίτιδας Β ήταν λιγότερο αποτελεσματικοί σε παχύσαρκους ενήλικες, καθιστώντας τους πιο ευάλωτους στις ασθένειες και σε σοβαρές επιπλοκές που μπορεί να αποδειχθούν μοιραίες και οι ερευνητές θεωρούν ότι ίσως ισχύσει το ίδιο και με ένα εμβόλιο κατά της Covid-19 αφήνοντας έτσι ευάλωτη μια από τις ομάδες υψηλού κινδύνου στη διάρκεια μιας πανδημίας που έχει ήδη προκαλέσει το θάνατο σχεδόν 160.000 ανθρώπων στις ΗΠΑ.

«Δεν τίθεται θέμα αν θα είναι αποτελεσματικό, αλλά πόσο», δήλωσε ο δρ Τσαντ Πετίτ, επίκουρος καθηγητής Βιοχημείας και Μοριακής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ. «Με άλλα λόγια το εμβόλιο μπορεί να αποδώσει, αλλά να μην είναι τόσο αποτελεσματικό» στους παχύσαρκους. Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων το 42,4% των ενήλικων και το 18,5% των παιδιών στις ΗΠΑ είναι παχύσαρκοι.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Λοιμωδών Νοσημάτων στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ στο Νάσβιλ, δρ Γουίλιαμ Σάφνερ, λέει ότι στον εμβολιασμό των παχύσαρκων, θα μετρήσει το μέγεθος της βελόνας, αφού οι συνηθισμένες μήκους τριών εκατοστών για ενδομυϊκές ενέσεις ίσως να μην είναι επαρκής και να χρειάζονται μακρύτερες για να φθάσουν στο μυ. Ωστόσο, παρά τις διάφορες θεωρίες και τους φόβους, ο ίδιος επεσήμανε ότι όλοι – των παχύσαρκων συμπεριλαμβανομένων – θα πρέπει να εμβολιαστούν.

«Το χειμώνα που έρχεται θα είναι σε δράση και η Covid-19 και η γρίπη. To αντιγριπικό εμβόλιο δεν είναι τέλειο, αλλά γνωρίζουμε ότι μπορεί να εμποδίσει μια μόλυνση, και αν όχι, τα συμπτώματα θα είναι ηπιότερα». Ο δρ Πετίτ συμφωνεί, υπογραμμίζοντας ότι ακόμη και δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό ένα εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού, είναι καλύτερο και πάλι απ’ το τίποτε. «Οι παχύσαρκοι ενήλικες που εμβολιάστηκαν κατά της γρίπης, όπως φάνηκε από προηγούμενη μελέτη, είχαν κάποια προστασία, έστω και λιγότερη από τους μη παχύσαρκους. Άρα, η λιγότερη προστασία είναι καλύτερη από καθόλου»…

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept