Η τροφή είναι «ψυχοφάρμακο»!

76

 

Της Γεωργίας Κουμπούνη

Η ψυχοθεραπευτική αξία της τροφής βρίσκεται τόσο στην τέχνη της επιλογής και της παρασκευής των τροφών με τα κατάλληλα συστατικά όσο και στην αξία της δημιουργίας του ωφέλιμου και ωραίου γεύματος. Πιο απλά, επιδρά τόσο στον οργανισμό μας και στις αισθήσεις μας όσο και στην αισθητική μας.

Ένας καλά εφοδιασμένος με θρεπτικές ουσίες οργανισμός διαθέτει τα απαραίτητα υλικά για να διαχειριστεί αποτελεσματικότερα τις καταστάσεις έντασης και άγχους, είναι ικανός να αμβλύνει τις φθοροποιές επιδράσεις του στρες στα ζωτικά όργανα και αποκαθιστούν πιο γρήγορα τις όποιες βλάβες προκληθούν. Τρώμε για να επιβιώσουμε, τρώμε για να προστατευτούμε και τρώμε για χαρά, ικανοποίηση αλλά και κοινωνικοποίηση.

Βασικό είναι, ωστόσο, να μην τρώμε… τα συναισθήματά μας. Να μην τρώμε από ανία, καταπίεση, ανασφάλεια ή θλίψη. Αρρωσταίνουμε, όμως, όταν τρώμε λάθος, καταρρέουμε όταν τρώμε πάρα πολύ ή πάρα πολύ λίγο και πεθαίνουμε όταν δεν τρώμε καθόλου ή δεν απολαμβάνουμε αυτό που τρώμε. Δεν τρώμε λοιπόν μόνο για να μπορέσουμε να ζήσουμε, αλλά και για να ζήσουμε καλύτερα. Το φαγητό είναι θεραπεία και ζωή ή αρρώστια και θάνατος.

Σημαντικό είναι, επίσης, να μην τρώμε με ενοχές. Τα διάφορα πρότυπα ομορφιάς που επιβάλλονται κατά καιρούς είναι υπεύθυνα για πολλές διατροφικές διαταραχές. Η ενοχή απέναντι στην τροφή είναι ένας φαύλος κύκλος. Καταναλώνουμε περισσότερο, λιγότερο ή κακής ποιότητας φαγητό, νιώθουμε άσχημα, μειώνεται η αυτοπεποίθησή μας και ξαναγυρνάμε σε προηγούμενες, αυτοκαταστροφικές επιλογές.

Το «υγιεινό» φαγητό «ανταμείβει» άμεσα και έμμεσα το νευρικό μας σύστημα με τα αισθήματα της χαράς, της τέρψης και της απόλαυσης και μας παρέχει την προοπτική της υγείας, της ευζωίας και της μακροζωίας.

 

Τροφή vs άγχος

Τα όμορφα αισθήματά σας ξεκινούν από αυτούς τους 4 νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου: Την ντοπαμίνη, την ωκυτοκίνη, τη σεροτονίνη και τις ενδορφίνες. Συνήθως τα προβλήματα της ψυχικής υγείας ξεκινούν από την ανισορροπία αυτών των νευροδιαβιβαστών και κυρίως της σεροτονίνης, η μείωση της οποίας ευθύνεται για τις περισσότερες αγχώδεις διαταραχές αλλά και για την κατάθλιψη. Υπάρχουν κάποιες φυσικές τροφές οι οποίες περιέχουν ουσίες που ανεβάζουν τη σεροτονίνη. Οι κυριότερες είναι:

Τρυπτοφάνη: Βρίσκεται κυρίως στη σόγια, τον λιναρόσπορο, τον ανανά, τις μπανάνες, το σπανάκι, τη βρόμη, τα σπαράγγια, τα γαλακτοκομικά, το κοτόπουλο, τον τόνο και τα φασόλια.

Θεοβρωμίνη και φαινυλαλανίνη: Και οι δύο αυτές φυσικές ουσίες περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες στη σοκολάτα θεοδρομίνη.

Βιταμίνη Β6: Ανήκει στις υδατοδιαλυτές βιταμίνες του συμπλέγματος Β και αποτελεί μια ομάδα ουσιών (πυριδοξίνη, πυριδοξάλη, πυριδοξαμίνη) οι οποίες βρίσκονται στις τροφές. Τροφές που περιέχουν Β6 είναι τα μανιτάρια, η μαγιά, το φύτρο σιταριού, η μπανάνα, οι ηλιόσποροι, το μοσχάρι γάλακτος, τα καρύδια, η γαλοπούλα, ο σολομός, το γάλα, το ψωμί (ιδίως το πολύσπορο), η μαύρη σοκολάτα μαύρη, το κοτόπουλο, το ψάρι, οι πιπεριές.

Βιταμίνη Β12: Η βιταμίνη Β12 είναι ωφέλιμη για τον οργανισμό καθώς συμβάλλει στη δημιουργία υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων και διατηρεί το νευρικό σύστημα σε εγρήγορση. Ανήκει στο σύμπλεγμα βιταμινών Β. Βρίσκεται κυρίως σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης, αλλά και στα εμπλουτισμένα δημητριακά, στις πολυβιταμίνες και σε άλλα διατροφικά συμπληρώματα. Στις καλές πηγές της Β12 περιλαμβάνονται το κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά, τα οστρακοειδή, το γάλα καθώς και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Τυροσίνη: Αυτό το αμινοξύ είναι εξισορροπιστής ορμονών και βρίσκεται σε αρκετή ποσότητα στους σπόρους σησαμιού, στο κοτόπουλο, στη γαλοπούλα, στο ψάρι, στους ξηρούς καρπούς (φιστίκια, αμύγδαλα, κάσιους κ.ά.), στο αβοκάντο, στο γάλα, στο τυρί, στο γιαούρτι, στα φασόλια, στους κολοκυθόσπορους, στις μπανάνες και στα προϊόντα σόγιας.

Φλαβονοειδή: Είναι από τις μεγαλύτερες χημικές κατηγορίες δευτερογενών μεταβολιτών που απαντώνται στο φυτικό βασίλειο. Θα τα βρείτε στα σταφύλια, στο κρεμμύδι, στο μπρόκολο, στο μήλο, στο κεράσι, στα μούρα και τα μύρτιλλα, στο τσάι, στο κόκκινο κρασί, στο θυμάρι και στον μαϊντανό, στα εσπεριδοειδή, στη σόγια και στα όσπρια.

Ω3 λιπαρά οξέα: Την αξία των Ω-3 λιπαρών οξέων αναγνώρισε πρώτος ο Βρετανός φυσιολόγος Hugh Sinclair, ο οποίος κατά τη δεκαετία του ’40 συνέδεσε πολλά νοσήματα που μάστιζαν τις δυτικές κοινωνίες εκείνης της περιόδου με την έλλειψή τους. Ανάμεσα στις πάμπολλες άλλες ιδιότητές τους, τα Ω-3 αποτελούν εξισορροπιστές της διάθεσης. Πρώιμη έρευνα έχει δείξει ότι η λήψη ενός συμπληρώματος Ω-3 λιπαρών οξέων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της κλινικής κατάθλιψης αποτελεσματικότερα από ένα εικονικό φάρμακο, ενώ δεν αναφέρθηκαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Μπορεί να είναι αποτελεσματικό στη ρύθμιση και στη βελτίωση των επιπέδων σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Η σεροτονίνη είναι ο νευροδιαβιβαστής που επηρεάζει τα επίπεδα διάθεσης. Θα βρείτε υψηλά επίπεδα Ω-3 λιπαρών στα περισσότερα ψάρια και θαλασσινά και κυρίως στο σολομό και τη σαρδέλα.

Μαγγάνιο: Το μαγγάνιο είναι ένα διατροφικό μικροστοιχείο, του οποίου η αξία στη διατροφή δεν είναι πάρα πολύ γνωστή. Πολλοί, μάλιστα, δεν γνωρίζουν πως αποτελεί εξισορροπιστή της διάθεσης και συμβάλλει στον έλεγχο των νευροδιαβιβαστών. Οι φράουλες περιέχουν μαγγάνιο και άλλα συστατικά που ανεβάζουν τη σεροτονίνη. Επίσης το μαγγάνιο βρίσκεται στις εξής τροφές: αβοκάντο, ανανά, ξηρούς καρπούς, ξερές σταφίδες, τσάι, προϊόντα ολικής άλεσης, φασόλια, αρακά, σπανάκι, μπρόκολο, πορτοκάλια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μύρτιλλα, λωτούς, συκώτι, κρόκο αυγού, γαρίφαλο, κανέλα, χαμομήλι, τζίνσενγκ, μαϊντανό, δυόσμο, πικραλίδα (ταραξάκο), μελισόχορτο.

Φυλλικό οξύ: Είναι μια οργανική ένωση που ανήκει στο σύμπλεγμα υδατοδιαλυτών βιταμινών Β. Όταν λείπει από τον οργανισμό, είναι πολύ πιθανό το άτομο να πάθει κατάθλιψη. Το φυλλικό χρειάζεται για τη σύνθεση των βάσεων από τις οποίες αποτελείται το DNA και γι’ αυτόν τον λόγο είναι απαραίτητο για τη σύνθεση, την επιδιόρθωση και τη μεθυλίωση του DNA. Επίσης είναι συμπαράγοντας σε συγκεκριμένες βιολογικές αντιδράσεις. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη γρήγορη κυτταρική διαίρεση και την ανάπτυξη, όπως στο νεογνό και στην εγκυμοσύνη. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο συχνά οι έγκυες έχουν χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέος και αυτό αποτελεί μία από τις αιτίες που προκαλείται επιλόχειος κατάθλιψη. Το βρίσκουμε στο τζίντζερ, στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στα φασόλια, στο συκώτι, στα δημητριακά και στο ψωμί.

Φωσφολιπίδια: Είναι οργανικές ενώσεις που μαζί με τα ουδέτερα λίπη και τα στεροειδή αποτελούν τις βασικές κατηγορίες των λιπιδίων. Τα φωσφολιπίδια αποτελούν το δομικό υλικό της κυτταρικής ή πλασματικής μεμβράνης των οποίων η χημική συμπεριφορά τους παίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωή των κυττάρων γενικότερα. Οι υγιείς κυτταρικές μεμβράνες βοηθούν να περνάνε ευκολότερα οι μεταβολίτες και οι νευροδιαβιβαστές. Ο κρόκος αυγού περιέχει πολλά φωσφολιπίδια.

Σίδηρος: Όταν λείπει από τον οργανισμό (σιδηροπενική αναιμία) μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση και κατάθλιψη. Ο σίδηρος βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο κρέας (κυρίως στο συκώτι), στο μπρόκολο, στα θαλασσινά, στα αυγά, τα ρόδια, στους ξηρούς καρπούς, στο κακάο, στα όσπρια, στον αρακά, στις γαρίδες, στα καλαμάρια, στις σταφίδες, στα αυγά, στο σπανάκι, στα καπνιστά και στα παχιά ψάρια.

Λακτόζη: Βοηθάει στη διαχείριση του άγχους, του θυμού και της απογοήτευσης. Βρίσκεται κυρίως στο γάλα. (Προσοχή: Υπάρχουν άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.)

– Μαγνήσιο: Πρόσφατες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει τη σχέση του μαγνήσιου με το νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο. Σήμερα πια ξέρουμε ότι με την ηλικία μειώνεται η περιεκτικότητα διάφορων οργάνων σε μαγνήσιο και ιδιαίτερα μειώνεται η αναλογία μαγνήσιου/ασβέστιου. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο: Σοκολάτα κουβερτούρα, ινδική καρύδα, αμύγδαλα, σπόροι σόγιας, ξερά φασόλια, κριθάρι ολικής αλέσεως, φουντούκια, αλεύρι από σιτάρι ολικής αλέσεως, παντζάρια, μύδια.

 

Βασικοί διατροφικοί κανόνες για καλή ψυχική υγεία

  1. Χωρίστε τους υδατάνθρακες από τις πρωτεΐνες ώστε να διευκολύνετε την παραγωγή σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Η συμβουλή αυτή, με την οποία ενδεχομένως διαφωνούν κάποιοι διαιτολόγοι, βασίζεται σε επιστημονικές εργασίες 30 ετών, που αποδεικνύουν ότι η σύνθεση της σεροτονίνης στον εγκέφαλο διευκολύνεται όταν στο ίδιο γεύμα δεν συνυπάρχουν υδατάνθρακες και πρωτεΐνες (ζυμαρικά με κρέας ή ψάρι ή τυριά). Να εφοδιάζουμε κατά περιόδους τον οργανισμό μας με τρόφιμα πλούσια σε σεροτονίνη (κυρίως ντομάτες, αβοκάντο και ανανά).
  2. Αυξήστε τη σεροτονίνη στον οργανισμό σας με τους εξής τρόπους:
  • Να πίνετε ένα ποτήρι καλό κρασί σε κάθε γεύμα, διότι, ανάμεσα στις άλλες σημαντικές θεραπευτικές του ιδιότητες, τονώνει τη σύνθεση της σεροτονίνης.
  • Να καταπολεμάμε τη δυσκοιλιότητα, διότι δεν διευκολύνει την καλή χρήση της τρυπτοφάνης και της σεροτονίνης που υπάρχουν άφθονες στο έντερό μας.
  1. Τροφές που ανεβάζουν άμεσα τη σεροτονίνη είναι οι εξής: αβοκάντο, φιστίκια αράπικα, μελιτζάνες, ντομάτες, ανανάς, μπανάνες, ακτινίδια, καρύδια, δαμάσκηνα.
  2. Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων που μπορεί να εντείνει την κατάθλιψη και να προκαλέσει καταστάσεις διανοητικής σύγχυση. Κυρίως οι νέοι και όσοι βιάζονται διαρκώς διατρέχουν τον κίνδυνο να καταναλώνουν πολλές μέρες συνέχεια τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και φτωχές σε πρωτεΐνες: ζυμαρικά, σάντουιτς με ελάχιστη θρεπτική αξία, πίτσες που περιέχουν μεγάλες ποσότητες σε μεταποιημένα λίπη (υδρογονωμένα φυτικά έλαια, λιωμένα τυριά χαμηλής ποιότητας κ.λπ.), τυποποιημένα γλυκίσματα από τα περίπτερα κ.λπ.
  3. Εξασφαλίστε τη σωστή καθημερινή πρόσληψη Ω-3 λιπαρών οξέων, τρώγοντας ψάρι τουλάχιστον 3 φορές τη βδομάδα ή, αν είστε χορτοφάγοι, πίνοντας καθημερινά μια κουταλιά βιολογικό λινέλαιο ψυχρής έκθλιψης.

 

Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες

Αν και πολλές από τις πρόσφατες επιστημονικές έρευνες σχετικά με την ψυχική υγεία δεν αποτέλεσαν έκπληξη για τους ειδικούς, αξίζει να αναφερθούν, γιατί αναδεικνύουν τη μεγάλη αξία κάποιων τροφίμων:

Σαφράν (κρόκος): Σύμφωνα με τελευταίες μελέτες, το εκχύλισμα σαφράν μπορεί να βελτιώσει την κατάθλιψη. Το σαφράν, γνωστό και ως κρόκος, είναι ένα από τα πιο ακριβά μπαχαρικά, ενώ χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς «ελιξίριο μακροζωίας», χάρη στις θεραπευτικές του ιδιότητες. Το σαφράν περιέχει βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C και λυκοπένιο, το οποίο είναι γνωστό για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες. Έχει έντονη αντιοξειδωτική δράση, ενώ τα καροτενοιειδή που εμπεριέχει καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, συμβάλλοντας στην αντικαρκινική δράση, στην αντιγήρανση και στην καλή διάθεση. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικών ερευνών, το σαφράν βελτιώνει επίσης την εγκεφαλική λειτουργία και τη μνήμη. Έχει βρεθεί επίσης ότι μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης. Σε ασθενείς με ήπια κατάθλιψη στους οποίους χορηγήθηκαν 30 mg σαφράν την ημέρα επί έναν μήνα παρατηρήθηκε βελτίωση της διάθεσής τους.

Κουρκουμάς: Αντιοξειδωτικό, αντιφλεγμονώδες, χρήσιμο για την πρόληψη και τη θεραπεία των νευροεκφυλιστικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτχάιμερ. Σε μια μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη με περισσότερους από 1.000 ηλικιωμένους ασθενείς, τα άτομα που έκαναν μια πλούσια σε κουρκουμά ή κάρυ διατροφή καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους είχαν καλύτερη γνωστική λειτουργία από τα υπόλοιπα.

Έλαιο καρύδας: Υπάρχουν πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία από αυτό το έλαιο. Ορισμένα από αυτά υποστηρίζονται από επιστημονικά στοιχεία, ενώ άλλα δεν έχουν ακόμη αποδειχθεί. Κάθε δυνητικό όφελος και τα διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία εξετάζονται παρακάτω:
1. Καλύτερη λειτουργία εγκεφάλου και μνήμης: Το Ίδρυμα Ανακάλυψης Φαρμάκων για το Αλτσχάιμερ έχει αναφέρει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της καρύδας σε σχέση με τη λειτουργία του εγκεφάλου και της μνήμης, καθώς και τα πιθανά οφέλη τους για όσους πάσχουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Μια ανασκόπηση του 2016 υποδεικνύει ότι σε τρεις μελέτες η πρόσληψη κετονών σε άτομα με Αλτσχάιμερ ήταν ίδια με αυτήν των υγιών ανθρώπων. Αντίθετα, η πρόσληψη γλυκόζης από τον εγκέφαλο ήταν φτωχότερη σε εκείνους με Αλτσχάιμερ από τους υγιείς ανθρώπους.

  1. Ενεργειακή ενίσχυση και αυξημένη αντοχή. Το έλαιο καρύδας μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της αντοχής και στην παροχή ενέργειας για έντονη άσκηση.
  2. Έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ορισμένων συνθηκών ψυχικής υγείας, όπως: κατάθλιψη, πένθος, στρες, ένταση.
    Φασόλια – Κινόα: Τα φασόλια είναι οι σπόροι από ανθοφόρα φυτά της οικογένειας Fabaceae και ταξινομούνται ως όσπρια, όπως και τα μπιζέλια, η κινόα, τα φιστίκια, οι φακές κ.λπ. Τα φασόλια περιέχουν αμινοξέα, τα οποία είναι τα χημικά που βοηθούν να σχηματιστούν πρωτεΐνες και να οικοδομηθούν οι μύες. Η πρωτεΐνη είναι βασική θρεπτική ουσία. Τα φασόλια είναι πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών και φυτικών ινών. Τα φασόλια περιέχουν πολλά ζωτικά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένου του φυλλικού οξέος. Το φυλλικό οξύ μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα σε έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, στην αδυναμία, την κούραση και την απώλεια της όρεξης.

Μηλόξιδο: Βοηθάει πάρα πολύ σε κάθε είδους στυτική δυσλειτουργία και ανηδονία, που συχνά προκαλούν άγχος, κατάθλιψη και προβλήματα σχέσεων.

Μπανάνες: Η μπανάνα δίνει μια άμεση, διαρκή και ουσιαστική ώθηση ενέργειας, ενώ θεραπεύει το άγχος: Μία μπανάνα περιέχει το 30% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης Β6, η οποία βοηθά τον εγκέφαλο να παραγάγει τη χαλαρωτική σεροτονίνη.

  1. Η έρευνα έχει αποδείξει ότι δύο μπανάνες παρέχουν αρκετή ενέργεια για μια επίπονη 90λεπτη προπόνηση. Δεν αποτελεί έκπληξη που η μπανάνα είναι το νούμερο ένα φρούτο σε κορυφαίους αθλητές του κόσμου.
  2. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που ανέλαβε η MIND μεταξύ των ανθρώπων που πάσχουν από κατάθλιψη, πολλοί από αυτούς αισθάνονται πολύ καλύτερα όταν φάνε μια μπανάνα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι μπανάνες περιέχουν τρυπτοφάνη, ένα είδος πρωτεΐνης που το σώμα μετατρέπει σε σεροτονίνη, που σας επιτρέπει να χαλαρώσετε, να βελτιωθεί τη διάθεση σας και γενικά σας κάνει να αισθανθείτε πιο ευτυχισμένοι.
  3. Αν πάσχετε από προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, ξεχάστε τα χάπια και φάτε μια μπανάνα. Η βιταμίνη B6 που περιέχει ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, η οποία μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή σας.
  4. Η μπανάνα προσφέρει εγκεφαλική δύναμη: 200 μαθητές σε ένα σχολείο της Βρετανίας βοηθήθηκαν στις εξετάσεις τους με την κατανάλωση μπανάνας στο πρωινό, στο διάλειμμα και στο γεύμα. Η έρευνα έχει δείξει ότι το κάλιο στα φρούτα μπορεί να βοηθήσει στη μάθηση, καθιστώντας τους μαθητές πιο προσεκτικούς και συγκεντρωμένους. Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που βοηθούν στην ηρεμία του νευρικού συστήματος.
  5. Αν νιώθετε πίεση στην εργασία, η μπανάνα είναι μια λύση. Σπουδαστές στο Ινστιτούτο Ψυχολογίας στην Αυστρία, που βρέθηκαν υπό πίεση, οδηγήθηκαν να καταβροχθίζουν με άνεση τροφές όπως η σοκολάτα και τα τσιπς. Κοιτάζοντας 5.000 ασθενείς νοσοκομείου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πιο παχύσαρκοι είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι σε θέσεις εργασίας υψηλής πίεσης. Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, για την αποφυγή του πανικού που προκαλεί έντονη επιθυμία για φαγητό, πρέπει να ελέγχουμε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μας, απολαμβάνοντας πλούσια σε υδατάνθρακες τρόφιμα κάθε δύο ώρες για να κρατηθούν τα επίπεδα σταθερά.
  6. Πάσχετε από εποχιακή συναισθηματική αναταραχή (SAD); Οι μπανάνες μπορούν να βοηθήσουν τους πάσχοντες επειδή περιέχουν τον φυσικό ενισχυτή διάθεσης τρυπτοφάνη.
  7. Οι μπανάνες μπορούν επίσης να βοηθήσουν τους ανθρώπους που προσπαθούν να σταματήσουν το κάπνισμα και να ξεφύγουν από εθισμούς. Οι B6 και B12 που περιέχουν, καθώς και το κάλιο και το μαγνήσιο που βρέθηκαν σε αυτές, βοηθούν το σώμα να ανακάμψει από τις επιπτώσεις της αποχής από τη νικοτίνη.
  8. Το κάλιο είναι ένα ζωτικής σημασίας ορυκτό, το οποίο βοηθά στην ομαλοποίηση του καρδιακού παλμού, στέλνει οξυγόνο στον εγκέφαλο και ρυθμίζει το υδατικό ισοζύγιο του οργανισμού μας. Όταν είμαστε αγχωμένοι, ο μεταβολικός ρυθμός μας αυξάνεται, μειώνοντας, έτσι, τα επίπεδα καλίου μας. Αυτοί μπορούν να εξισορροπούνται με τη βοήθεια μιας μπανάνας.
  9. Μια μπανάνα είναι πραγματικά μια φυσική θεραπεία για πολλά δεινά. Όταν τη συγκρίνετε με ένα μήλο, έχει τέσσερις φορές περισσότερη πρωτεΐνη, δύο φορές περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, τρεις φορές φώσφορο, πέντε φορές περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α και σίδηρο και δύο φορές τις άλλες βιταμίνες και μέταλλα. Είναι επίσης πλούσια σε κάλιο και είναι ένα από τα μεγαλύτερης αξίας τρόφιμα. Έτσι ίσως ήρθε η ώρα να αλλάξει μια γνωστή φράση και να λέμε: «Μια μπανάνα την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα»!

Ψάρι: Είναι η πλέον αντικαταθλιπτική τροφή! Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή μιας νέας μελέτης, Roel Mocking, από το Άμστερνταμ, «ψάχναμε τις βιολογικές αλλαγές που θα μπορούσαν να εξηγήσουν την κατάθλιψη και άλλες λύσεις πέρα από τα αντικαταθλιπτικά. Έτσι, συνδυάσαμε δύο φαινομενικά άσχετα πράγματα: Τον μεταβολισμό των λιπαρών οξέων και τη ρύθμιση της ορμόνης του στρες. Είναι ενδιαφέρον το ότι οι καταθλιπτικοί ασθενείς είχαν διαφορετικό μεταβολισμό των λιπαρών οξέων και πως αυτή η διαφορετικότητα σχετιζόταν με τις ορμόνες του στρες». Οι ερευνητές αναζητούσαν τη σχέση κατάθλιψης και λιπαρών οξέων -με βάση τις διάφορες ορμόνες, συμπεριλαμβανομένης της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης. Μελέτησαν 70 ασθενείς με κατάθλιψη και τους συνέκριναν με 51 υγιείς, με γνώμονα τα επίπεδα των λιπαρών οξέων τους και τα επίπεδα της κορτιζόλης τους. Στη συνέχεια, έδιναν σε καταθλιπτικούς ασθενείς 20 mg ενός αντικαταθλιπτικού φαρμάκου καθημερινά, για 6 εβδομάδες, και σε εκείνους που δεν ανταποκρίθηκαν στη δόση αυτήν σταδιακά την αύξαναν μέχρι και 50 mg την ημέρα. Τα λιπαρά οξέα και τα επίπεδα κορτιζόλης μετρήθηκαν κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με κατάθλιψη που δεν ανταποκρίνονταν στα αντικαταθλιπτικά είχαν επίσης μη φυσιολογικό μεταβολισμό των λιπαρών οξέων. Πολλά ψάρια είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα, όπως τα γνωστά Ωμέγα-3. Έτσι, οι ερευνητές εξέτασαν την ποσότητα των λιπαρών ψαριών στη διατροφή όλων των εμπλεκόμενων στη μελέτη. Οι ασθενείς κατηγοριοποιήθηκαν σε 4 ομάδες, ανάλογα με την πρόσληψη λιπαρών ψαριών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που έτρωγαν λιγότερο ψάρι έτειναν να ανταποκρίνονται αρνητικά στα αντικαταθλιπτικά χάπια, ενώ εκείνοι που κατανάλωναν περισσότερα ψάρια ανταποκρίθηκαν καλύτερα. Επίσης, εκείνοι που έτρωγαν λιπαρά ψάρια τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα είχαν 75% περισσότερες πιθανότητες να ανταποκριθούν στα αντικαταθλιπτικά, ενώ όσοι δεν έτρωγαν λιπαρά ψάρια είχαν πιθανότητες μόνο 23% να ανταποκριθούν στην αντικαταθλιπτική θεραπεία με φάρμακα. Ο Roel Mocking δήλωσε σχετικά: «Αυτό σημαίνει ότι οι αλλαγές στον μεταβολισμό των λιπαρών οξέων -και η σχέση τους με τη λειτουργία της ορμόνης του στρες- συνδέθηκαν με την αντικαταθλιπτική ανταπόκριση και η συσχέτιση αυτή συνδέθηκε με την κατανάλωση λιπαρών ψαριών, η οποία είναι μια σημαντική διαιτητική πηγή των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η ποιότητα του μεταβολισμού των λιπαρών οξέων και η συσχέτισή τους με τη ρύθμιση των ορμονών του στρες μπορεί να είναι χρήσιμη στην κλινική πρακτική, ως μια πρώιμη ένδειξη της μελλοντικής αντικαταθλιπτικής ανταπόκρισης. Επιπλέον, ο μεταβολισμός των λιπαρών οξέων θα μπορούσε να επηρεαστεί από την κατανάλωση ψαριών και αυτός είναι ένας τρόπος για να βελτιωθεί η αντικαταθλιπτική αγωγή». Μέχρι στιγμής, η σχέση στρες και λιπαρών οξέων στο αίμα μελετήθηκε μόνο σχετικά με την αντικαταθλιπτική αγωγή. Το επόμενο βήμα για τους επιστήμονες είναι να δουν αν αυτές οι αλλαγές στον μεταβολισμό των λιπαρών οξέων και η ορμονική δραστηριότητα αφορά ειδικά στην κατάθλιψη ή αν λειτουργεί και σε ασθενείς με διαταραχή μετα-τραυματικού στρες και σχιζοφρένεια.

Μέντα και κανέλα: Αντιμετωπίζουν το άγχος που προκαλείται από το κυκλοφοριακό! Σε μια έρευνα που διεξήγαγε η NASA, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Wheeling κατέγραψαν τις αντιδράσεις 25 φοιτητών που υποβλήθηκαν σε έντονες συνθήκες οδήγησης. Εκείνοι που μασούσαν τσίχλα μέντας δήλωσαν πως η αίσθηση κόπωσης και το άγχος μειώθηκε κατά 20%. Η μέντα και η κανέλα ελάττωσαν τη νευρικότητα κατά 25%, αύξησαν τα ανακλαστικά κατά 30% και έκαναν τη διαδρομή να φαίνεται συντομότερη κατά 30%.

Χαρούπι: Οι χαρουπιές φυτρώνουν στα εδάφη της Μεσογείου πάνω από 2.000 χρόνια. Από αυτές έτρωγαν οι Αρχαίοι Έλληνες, οι Ρωμαίοι, οι Οθωμανοί, οι Άραβες. Ο Θεόφραστος κατέγραψε το 4 π.Χ. ότι οι συμπατριώτες του, Έλληνες, αποκαλούσαν το χαρούπι «αιγυπτιακό σύκο». Λοβοί αλλά και σπόροι χαρουπιού που έχουν βρεθεί σε αιγυπτιακούς τάφους δείχνουν ότι οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν πολύ νωρίτερα τα χαρούπια. Σύμφωνα με τους παλαιότερους το χαρούπι βοηθά στην αύξηση της λίμπιντο και του αριθμού των σπερματοζωαρίων αλλά και στην καλή ψυχική υγεία. Το χαρούπι μπορεί να υποκαταστήσει το τσάι ή τον καφέ, με απόλυτα υγιεινό τρόπο, για όσους κάνουν ομοιοπαθητική ή αποφασίζουν να κόψουν την καφεΐνη.

Κορν φλέικς: Ιδανικά για την αντιμετώπιση του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. Οι γυναίκες μπορούν να αποφύγουν τις επιπτώσεις του με νιφάδες καλαμποκιού, που συμβάλλουν στη μείωση της κατάθλιψης, του άγχους και της κούρασης.

Στρείδια: Συμβάλλουν στη βελτίωση της νοητικής λειτουργίας σας, παρέχοντας τον απαραίτητο ψευδάργυρο, καθώς και στα προβλήματα μνήμης.

Γαλοπούλα: Θεραπεύει την αϋπνία: Μία μερίδα περίπου 85 γραμμαρίων έχει τόση τρυπτοφάνη -ένα αμινοξύ το οποίο βοηθά το σώμα να παράγει σεροτονίνη και μελατονίνη, τις ορμόνες, δηλαδή, που ρυθμίζουν τον ύπνο- όση χρειαζόμαστε μέσα σε μία μέρα.

Πατάτες: Μπορούν να αποτρέψουν τη θλίψη, τις αγχώδεις διαταραχές, τον φόβο και ορισμένα ψυχοσωματικά συμπτώματα, όπως τον πονοκέφαλο, καθώς ανεβάζουν τα επίπεδα σεροτονίνης, με την προϋπόθεση να μην τις συνδυάσετε με λιπαρά και πρωτεΐνες.

Γλυκοπατάτα: Φτιάχνει τη διάθεση.

Σουσάμι: Οι σπόροι του σησαμιού διαφέρουν στο μέγεθος, στο χρώμα και στο πάχος του φλοιού, ανάλογα με την ποικιλία. Το έλαιο, η πρωτεΐνη και οι υδατάνθρακες είναι τα κύρια συστατικά του σησαμιού. Η υψηλή ενέργεια που παρέχει το σησάμι οφείλεται κυρίως στο έλαιό του. Το σησάμι περιέχει μικρή ποσότητα υδατανθράκων, αλλά αρκετά υψηλή ποσότητα διαιτητικών ινών. Σε σχέση με τα μέταλλα, το σησάμι είναι εξαιρετικά πλούσιο σε ασβέστιο, φώσφορο και σίδηρο. Επιγραφές που φυλάσσονται στο Βρετανικό Μουσείο, γράφον ότι οι Ασσυριακοί θεοί έπιναν κρασί από σησάμι προτού ορμήσουν στη μάχη. Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι και οι Βαβυλώνιοι γνώριζαν την καλλιέργεια του σησαμιού (1750 π.Χ.) καθώς και το παστέλι. Οι Πέρσες και οι Αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν το σησάμι και τα προϊόντα του για τροφή, για μασάζ και για γιατροσόφια. Ορισμένοι ερευνητές αναφέρουν ότι οι σπόροι σησαμιού μπορούν να εμποδίσουν ή να επιβραδύνουν, μεταξύ άλλων, το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον, να βελτιώσουν τις αθλητικές επιδόσεις και να αυξήσουν τη μακροζωία.

Μάνγκο: Ενισχύει τη μνήμη, ρυθμίζει τον θυρεοειδή, προστατεύει από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Βερίκοκο: Προστατεύει από το Αλτσχάιμερ, βοηθάει τις γνωστικές λειτουργίες.

Δαμάσκηνο: Επιβραδύνει τη γήρανση, ενισχύει τη μνήμη.

Κεράσια: Θεραπεύουν την αϋπνία, επιβραδύνουν τη γήρανση, προστατεύουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Μέλι: Αυξάνει την ενέργεια, φέρνει ευδιαθεσία.

Καρύδια: Ενισχύουν τη μνήμη, φτιάχνουν τη διάθεση.

Λιναρόσποροι: Βελτιώνουν την πνευματική μας υγεία.

Φράουλες: Ενισχύουν τη μνήμη, μειώνουν το άγχος.

 

Βιβλιογραφία

https://www.medicalnewstoday.com/articles/266480.php?sr

– «Με τον Φρόυντ στην κουζίνα», Δρ Φραντσέσκο Μποτατσιόλι, Ψυχονευροανοσολόγος, Εκδόσεις «Μύρτος»

– https://www.medicalnewstoday.com

– https://www.sciencedaily.com/news/health_medicine

– https://www.news-medical.net/medical/news

– «The Herb Society’s», Penelope Ody Εκδόσεις Γιαλλέλης

– https://www.news-medical.net

– https://medlineplus.gov/healthnews.html

– www.medicalland.gr

– https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3136577/

– http://www.clickatlife.gr/your-life/story/27989/16-therapeutikes-trofes

– http://www.sesame.gr/main/sisami.htm

– idiva.gr/2-bananes-tin-imera-boroun-na-antimetopisoun-19-pathisis

– https://www.sensities.com › … ›

– greek_greek.enacademic.com/159496/

– greek_greek.enacademic.com/85953

– «Ansia e depressione: Il benessere interiore con la medicina naturale», Bruno Brigo, Tecniche Nuove

Ευρωπαϊκό Κολέγιο Νευροψυχοφαρμακολογίας (European College of Neuropsychopharmacology / ECNP)

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept