Αρωματοθεραπεία: Κατάλληλη για σωματική, πνευματική και ψυχική υγεία

41

Της Γεωργίας Κουμπούνη

 

Όπως η Βοτανολογία, έτσι και η Αρωματοθεραπεία χρησιμοποιεί τη δύναμη της ίασης των φυτών, αλλά, αντί να παίρνει όλο ή μέρος του φυτού, αντλεί μόνο τα αιθέρια έλαιά του. Αυτή η ισχυρή αρωματική ουσία βρίσκεται σε μικρούς αδένες στο εξωτερικό ή βαθιά μέσα στις ρίζες, στον κορμό, στα φύλλα, στον ανθό ή στον καρπό του φυτού. Πρόκειται για ένα δυναμικό, συμπυκνωμένο συστατικό από τις θεραπευτικές ουσίες του φυτού, που πιστεύεται από κάποιους ότι αποτελεί των πυρήνα ζωής του. Έτσι, πρέπει να δίνεται προσοχή, ώστε να γίνεται εξαγωγή του ελαίου στην καθαρή του μορφή.

Στην Αρωματοθεραπεία, η πόση, τα λουτρά, η εφαρμογή (άλειμμα) και οι εισπνοές είναι οι βασικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται ώστε τα έλαια να απορροφηθούν από τον οργανισμό (σώμα). Τα έλαια είναι ευαίσθητα και εξατμίζονται αμέσως μόλις έρθουν σε επαφή με τον αέρα, ενώ, όταν εισπνέονται, μπορούν να εισέρθουν στο σώμα μέσω τον οσφρητικού συστήματος. Όταν αραιωθούν και εφαρμοστούν με άλειμμα εξωτερικά, τα μόρια του ελαίου θα διαπεράσουν το δέρμα. Η θεραπεία με μπάνιο επιτρέπει συγχρόνως την εισπνοή και την απορρόφησή τους από το σώμα.

Μέσα στον οργανισμό, τα έλαια θα προσφέρουν ισορροπία, αρμόνια και ανανέωση στα συστήματα ή στα όργανα που παρουσιάζουν δυσλειτουργία ή έλλειψη ισορροπίας. Τα αποτελέσματά τους είναι πολλά και ποικίλουν, αλλά είναι ιδιαίτερα γνωστά για τις αντισηπτικές τους ιδιότητες και την ικανότητά τους να επαναφέρουν την ισορροπία στο σώμα και τον νου.

Ένας συνδυασμός από παράγοντες βοηθά να καθορίσουμε την αποτελεσματικότητα της Αρωματοθεραπείας: η ποιότητα του αιθέριου ελαίου, ο συγκεκριμένος άνθρωπος ή συμβατότητα με τη συγκεκριμένη ασθένεια και η μέθοδος εφαρμογής που επιλέγεται. Αν, για παράδειγμα, η Αρωματοθεραπεία συνδυαστεί με την ολιστική επιλογή ελαίων από έναν έμπειρο θεραπευτή, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι μοναδικά. Δεν θα πάρει πολύ χρόνο για να ανακαλύψει κάποιος ποιο είναι το πιο αποτελεσματικό έλαιο γι’ αυτόν, μιας και η προτίμηση σε ένα συγκεκριμένο αρκεί για δείξει ότι είναι το κατάλληλο.

 

Άγχος και νευρικότητα

Για πολλούς από μας, το στρες και η νευρικότητα που προκαλεί είναι αναπόφευκτο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Τα χαμηλά επίπεδα άγχους είναι απαραίτητα για να μας κινητοποιούν. Είναι σημαντικό, όμως, να τα κρατάμε στο επίπεδο που είναι ανεκτά και δεν μειώνουν την ποιότητα ζωής μας. Αν το στρες κυριαρχήσει, μπορεί να προκαλέσει έντονη νευρικότητα, ανησυχία και μια γενική επιδείνωση της υγείας. Μπορεί, επίσης, να αυξήσει την πιθανότητα για πρόκληση πιο σοβαρών ασθενειών, όπως το έλκος και οι καρδιοπάθειες.

Χρήσιμα έλαια: Πολλά αιθέρια έλαια μπορούν να μειώσουν το στρες με το να προάγουν την χαλάρωση, αυτά είναι τα πιο ακριβά, έξτρα αρωματικά έλαια, όπως το ροδέλαιο, το αιθέριο έλαιο νεραντζιάς, το μελισσοβότανο. Ευτυχώς υπάρχουν και κάποια λιγότερα ακριβά τα οποία είναι το ίδιο αποτελεσματικά, όπως το φασκόμηλο, η λεβάντα, το σανταλόξυλο, Υλάνγκ-Υλάνγκ, το ρωμαϊκό χαμομήλι, η γλυκιά μαντζουράνα, το μύρτιλλο, και το γεράνι.

Προσοχή: Αν η σωματική και η ψυχική σας υγεία έχει ήδη αρχίσει να χειροτερεύει ως αποτέλεσμα του στρες, θα είναι χρήσιμο να επισκεφτείτε έναν επαγγελματία αρωματοθεραπευτή για μια ολοκληρωμένη θεραπεία.

Συνήθειες: Πηγαίνετε πολλές βόλτες στην εξοχή, και βρείτε χρόνο για χαλάρωση και ήρεμη γυμναστική, όπως γιόγκα.

Εισπνοές: Για ανακούφιση από το ξαφνικό στρες ψεκάστε 4 σταγόνες από αιθέριο έλαιο λεβάντας σε ένα χαρτομάντιλο και εισπνεύστε βαθιά.

Λουτρό: Προσθέστε το εξής ηρεμιστικό μείγμα σε μπανιέρα με ζεστό νερό για να ανακουφιστείτε άμεσα: 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο γεράνι, 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντα, 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο σανταλόξυλο, 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο υλάνγκ – υλάνγκ.

Μασάζ: Ανακατέψτε το παραπάνω ηρεμιστικό μείγμα από τη συνταγή με 15 ml/2μισι κουταλάκια λαδιού. Χρησιμοποιήστε το μείγμα κάνοντας μασάζ στους ώμους για να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε ή ζητήστε από έναν φίλο να σας κάνει μασάζ σε όλο το σώμα. Άλλη μια εξαιρετική συνταγή είναι να ζητήσετε από κάποιον κοντινό σας άνθρωπο να σας κρατήσει στην αγκαλιά του. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το μείγμα σε ένα βαποριζατέρ για να διώξετε την πίεση και να έχετε ήρεμο ύπνο στο τέλος μιας κουραστικής μέρας.

 

Κατάθλιψη

Όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε υποφέρει από μιζέρια και δεν θέλουμε να συνεχίσουμε τις ζωές μας. Παρόλα αυτά σοβαρές περιόδους κατάθλιψης, οι οποίες μπορεί να συνοδεύονται από απάθεια, άστατο ύπνο, μειωμένη όρεξη και γενικευμένη κούραση μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες στην υγεία μας αν της αφήσουμε να επιμείνουν. Η αρωματοθεραπεία μπορεί να είναι θεραπευτική αλλά αν τα συμπτώματα επιμένουν πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας συστήσει να πάτε για ψυχοθεραπεία.

Χρήσιμα έλαια: Όλα σχεδόν τα έλαια τα οποία έχουμε συστήσει στην περίπτωση του στρες είναι αποτελεσματικά και σε περίπτωση κατάθλιψης, εφόσον λειτουργούν εξισορροπιστικά και διεγερτικά. Αυτά είναι το ρωμαϊκό χαμομήλι, το γεράνι, η λεβάντα, το ροδέλαιο, το σανταλόξυλο, και το Υλάνγκ-Υλάνγκ.

Συνήθειες: Προσπαθήστε να αποφύγετε να περνάτε πολλές ώρες μόνοι σας. Εναλλακτικά, βρείτε κάποιον με τον οποίο μπορείτε να συζητήσετε για τα συναισθήματα σας και τις δυσκολίες σας τις οποίες αντιμετωπίζετε.

Λουτρό: Ζητήστε από έναν φίλο σας να σας κάνει μασάζ στην πλάτη και ανταποδώστε αν νιώθετε ότι μπορείτε, χρησιμοποιώντας 2 σταγόνες από αιθέριο έλαιο λεβάντα και 2 σταγόνες από αιθέριο έλαιο γεράνι και 1 σταγόνα από ρωμαϊκό χαμομήλι ανακατεύοντας μαζί με 15ml/2μισι κουταλάκια του γλυκού λάδι.

Εισπνοές: Ανακατέψτε 20 σταγόνες από αιθέριο έλαιο φασκόμηλο και 10 σταγόνες από ροδέλαιο και αποθηκεύστε το μείγμα σε ένα γυάλινο μπουκαλάκι. Κάθε πρωί και βράδυ, ψεκάστε μερικές σταγόνες σε ένα χαρτομάντιλο και εισπνεύστε. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το ίδιο μείγμα σε βαποριζατέρ, προσθέτοντας 2 σταγόνες από σανταλόξυλο για να κρατήσει περισσότερο.

 

Πνευματική κόπωση

Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκληθεί από την υπερκόπωση, τη συνεχή ανησυχία και τη νευρική υπερένταση. Οι κακές εργασιακές συνθήκες και η έλλειψη βιταμίνης Β και D μπορεί να προκαλέσουν ένα είδος «πνευματικού λήθαργου». Το στρες συμβάλλει περαιτέρω σε αυτήν την κατάσταση και μια θεραπεία που συνδυάζει χαλαρωτικά και αναζωογονητικά έλαια είναι πολύ αποτελεσματική.

Προσοχή: Αν τα συμπτώματα επιμένουν, ζητήστε τη συμβουλή ιατρού.

 

Χρήσιμα έλαια: Το δεντρολίβανο είναι ένα έλαιο που διεγείρει συγχρόνως το σώμα και τον νου. Είναι πολύ χρήσιμο στην πνευματική κόπωση και την υπερκόπωση που προκαλείται από την υπερβολική εργασία. Βοηθάει να έχετε καθαρό μυαλό, ειδικά όταν έχετε να αντιμετωπίσετε έκτακτα ή επείγοντα καθήκοντα. Όταν η κόπωση επέρχεται από το στρες και όχι από τη σωματική κούραση, με το φασκόμηλο και το μύρτιλλο θα μειωθεί η υπερένταση και θα ανέβει η διάθεσή σας.

Συνήθειες: Να ασκείστε συχνά στο ύπαιθρο. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να είναι το μυαλό σας καθαρό και σε εγρήγορση. Να τρώτε υγιεινά και ισορροπημένα, για να εξασφαλίσετε την ισορροπία των βιταμινών στο σώμα σας. Αποφύγετε να πίνετε οποιοδήποτε είδος τσαγιού που περιέχει τανίνες, γιατί εμποδίζει την απορρόφηση του σιδήρου, η έλλειψη του οποίου προκαλεί κόπωση.

Εισπνοές: Για να καθαρίσετε και να αναζωογονήσετε το κουρασμένο σας μυαλό, ψεκάστε μερικές σταγόνες από δενδρολίβανο σε ένα χαρτομάντιλο και εισπνεύστε βαθιά. Τοποθετήστε το χαρτομάντιλο μέσα στην μπλούζα σας, γιατί η ζεστασιά του κορμιού σας θα βοηθήσει να εξαπλωθεί η μυρωδιά του βοτάνου.

Λουτρό και μασάζ: Προσθέστε 3 σταγόνες από φασκόμηλο και μύρτιλλο στο μπάνιο σας προτού αποσυρθείτε για ύπνο ή ζητήστε από έναν δικό σας άνθρωπο να σας κάνει μασάζ χρησιμοποιώντας το ίδιο μείγμα διαλυμένο σε 15ml / δυόμισι κ.γ. λάδι για μασάζ. Αν είστε μόνοι, κάντε στον εαυτό σας ένα μασάζ στους ώμους σας το πρωί και το βράδυ. Μπορείτε, επίσης, να το βάλετε σε βαποριζατέρ και να ψεκάζεστε στη διάρκεια της ημέρας.

 

Αϋπνία

Η αϋπνία μπορεί να είναι αποτέλεσμα του στρες ή της υπερέντασης. Άλλοι παράγοντες, όπως η υπερδιέγερση, η κακή διατροφή και η μικρή διάρκεια χρόνου ανάμεσα στο δείπνο και στην κατάκλιση, μπορεί να χαλάσουν τον ύπνο σας και να σας ταλαιπωρήσουν με συνεχείς αϋπνίες.

Χρήσιμα έλαια: Αιθέρια έλαια με ηρεμιστικές και καταπραϋντικές ικανότητες, όπως το κυπαρίσσι, η λεβάντα, το χαμομήλι και το μελισσοβότανο είναι τα πιο χρήσιμα για τέτοιες καταστάσεις. Η προσθήκη των μύρτιλλου, υλάνγκ – υλάνγκ και ροδέλαιου βοηθάει να πέσετε σε βαθύ ύπνο – όπως επίσης και το σανταλόξυλο, το οποίο αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή.

Συνήθειες: Συχνή άσκηση στο ύπαιθρο. Αποφύγετε ενεργειακά ποτά όπως το τσάι, ο καφές και οτιδήποτε περιέχει καφεΐνη.

Εισπνοές: Βάλτε 2 σταγόνες από λεβάντα και 2 σταγόνες από χαμομήλι σε ένα χαρτομάντιλο και κάντε εισπνοές. Εισπνεύστε βαθιά τρεις φορές. Μπορείτε επίσης να ψεκάσετε μερικές σταγόνες από λεβάντα, χαμομήλι και υλάνγκ υλάνγκ στα σεντόνια σας. Εισπνεύστε βαθιά τρεις με τέσσερις φορές, προτού κοιμηθείτε, για να χαλαρώσετε.

Λουτρό: Προσθέστε το εξής μείγμα στο βραδινό σας μπάνιο για να χαλαρώσετε: 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας, 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο από υλάνγκ υλάνγκ και 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο από χαμομήλι.

Μασάζ: Διαλύστε το παραπάνω μείγμα σε 15 ml / 2 κ.γ. λάδι μασάζ ή λοσιόν. Κάντε μασάζ στο πρόσωπο και στους ώμους προτού κοιμηθείτε κάθε βράδυ ή ζητήστε από έναν οικείο σας να σας κάνει μασάζ σε όλο το σώμα.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept