Κορονοϊός: Καλή η βιταμίνη D, αλλά…

221

Υπάρχουν πολλές ερωτήσεις σχετικά με το αν η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του κορονοϊού. Η Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή για τη Διατροφή και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Αριστείας Φροντίδας (NICE) έχουν πραγματοποιήσει μια γρήγορη ανασκόπηση των στοιχείων.

Ποια είναι η συμβουλή των ειδικών

Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι μένουν στο σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ορισμένοι μπορεί να έχουν στερηθεί τη βιταμίνη D. Κανονικά, θα έπρεπε να περνάμε περισσότερο χρόνο έξω. Το δέρμα μας λαμβάνει την D όταν εκτίθεται στον ήλιο.
Το NHS λέει ότι οι άνθρωποι πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης 10 μικρογραμμαρίων βιταμίνης D την ημέρα, εάν περνούν πολύ χρόνο σε εσωτερικούς χώρους.
Οι κυβερνήσεις της Σκωτίας και της Ουαλίας και η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Βόρειας Ιρλανδίας εξέδωσαν παρόμοιες συμβουλές κατά την καραντίνα. Πριν από την πανδημία, οι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν ήδη ενημερωθεί να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης συμπληρωμάτων από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο.

Η Δημόσια Υγεία της Αγγλίας συνιστά τη λήψη βιταμίνης D καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους εάν:
– Δεν βρίσκεστε συχνά σε εξωτερικούς χώρους.
– Ζείτε σε ίδρυμα (π.χ., γηροκομείο).
– Φοράτε ρούχα που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του σώματός σας όταν βρίσκεστε έξω.
– Τα άτομα με σκούρο δέρμα μπορεί επίσης να μην παίρνουν αρκετή D, ακόμη κι αν περνούν χρόνο σε εξωτερικούς χώρους.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι μαύροι, οι Ασιάτες και κάποιες άλλες μειονότητες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν σοβαρά από κορονοϊό.

Γιατί χρειαζόμαστε βιταμίνη D;

Η βιταμίνη D είναι σημαντική για υγιή οστά, δόντια και μυς. Η έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια οστικής παραμόρφωσης που ονομάζεται ραχίτιδα στα παιδιά και παρόμοια κατάσταση αδυναμίας των οστών η οποία καλείται οστεομαλακία σε ενήλικες.
Υπάρχουν επίσης έρευνες που δείχνουν ότι η βιταμίνη D ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.
Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης D βοηθούν όταν έχουμε κοινά κρυολογήματα και γρίπη.

Μπορεί να «φρενάρει» τον covid-19;

Μια ανασκόπηση της έρευνας της NICE υποδηλώνει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D για την πρόληψη ή τη θεραπεία του κορονοϊού.

Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να έχει κάποια ευρύτερα οφέλη για την υγεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αφού θα διατηρεί τους ανθρώπους σε πιο καλή κατάσταση και με πιο ισχυρό ανοσοποιητικό.
Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να συνδέεται με μεγαλύτερες πιθανότητες μόλυνσης από τον κοροναϊό. Αλλά και άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως οι καρδιακές παθήσεις, είναι συνδυασμένοι με τη βιταμίνη, ενώ γνωρίζουμε πως όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα είναι πιο ευάλωτοι στον ιό.
Ο καθηγητής Jon Rhodes, ομότιμος καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, λέει ότι η βιταμίνη D έχει αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα και πως ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να μειώσει την έκθεση του οργανισμού στους ιούς.
Αυτό θα μπορούσε να είναι σημαντικό σε ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα του κοροναϊού, αφού σοβαρή πνευμονική βλάβη μπορεί να προκληθεί από μια φλεγμονώδη «κυτοκίνη καταιγίδα» ως απάντηση στον ιό.

Πόση βιταμίνη Dχρειάζομαι;

Αν και τα συμπληρώματα βιταμίνης D είναι ασφαλή, η λήψη περισσότερων από τη συνιστώμενη ποσότητα κάθε μέρα μπορεί να γίνει επικίνδυνη μακροπρόθεσμα.
Συνεπώς, εάν επιλέξετε να πάρετε συμπληρώματα βιταμίνης D, οι συνιστώμενες ποσότητες είναι οι εξής:
– Τα παιδιά ηλικίας 1-10 ετών δεν πρέπει να παίρνουν περισσότερα από 50 μικρογραμμάρια την ημέρα.
– Τα βρέφη (κάτω των 12 μηνών) δεν πρέπει να παίρνουν περισσότερα από 25 μικρογραμμάρια την ημέρα.
– Οι ενήλικες δεν πρέπει να λαμβάνουν περισσότερα από 100 μικρογραμμάρια την ημέρα, με τη συνιστώμενη ποσότητα να είναι 10 μικρογραμμάρια την ημέρα

 

ΠΗΓΗ: BBCNews

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept