Ασκήσεις για την αντοχή των οστών

607

 

Ορισμένοι τύποι άσκησης μπορούν να αυξήσουν τη μυϊκή μάζα, η οποία, με τη σειρά της, ενισχύει τη δύναμη, τον έλεγχο των μυών και των οστών, την ισορροπία και τον συντονισμό τους. Η καλή ισορροπία και ο συντονισμός μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε ό,τι αφορά τις πτώσεις και τα κατάγματα. Ισχυρά επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τις πτώσεις σχεδόν στο ένα τρίτο των ηλικιωμένων ενηλίκων.

Ξέρετε ότι η άσκηση είναι καλή για την καρδιά σας. Ξέρετε ότι η άσκηση είναι σημαντική για τους μυς σας και για τα οστά σας. Για δυνατά οστά, η άσκηση είναι απαραίτητη. Οι γιατροί του Χάρβαρντ μοιράζονται 7 καλές ασκήσεις που θα ενισχύσουν τα οστά σας, την άμυνά σας κατά της οστεοπόρωσης και θα σας δώσουν μεγαλύτερη ελευθερία στην κίνηση.

Είδη ασκήσεων για το μυοσκελετικό σύστημα

1. Αντίσταση: Σε αυτές τις μορφές άσκησης, προκαλείτε τους μυς σας, δουλεύοντας ενάντια σε κάποιο είδος αντίστασης, όπως είναι οι αλτήρες, οι ελαστικές ταινίες ή ακόμη και το δικό σας σωματικό βάρος.

2. Αντοχή: Οι ασκήσεις αντοχής, συμπεριλαμβανομένης της κλασικής προπόνησης, βασίζονται στις συσπάσεις των μυών, που τεντώνουν και κάνουν πιο «ελαστικά» τα οστά.

3. Βάρη και… βαρύτητα. Η άσκηση με βάρη συνδυάζεται με οποιαδήποτε δραστηριότητα -όπως το τρέξιμο, το περπάτημα, ο χορός, η πεζοπορία, η αναρρίχηση, το τένις, το γκολφ ή το μπάσκετ- κατά την οποία μεταφέρετε το σωματικό σας βάρος και εργάζεστε ενάντια στη βαρύτητα. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με δραστηριότητες, όπως το κολύμπι ή η ποδηλασία, όπου το νερό ή το ποδήλατο υποστηρίζει το σωματικό σας βάρος. Η δύναμη που ασκείτε για να εξουδετερώσετε τη βαρύτητα, όταν κάνετε γυμναστική, κάνει τα οστά πιο ισχυρά.

4. «Προσγείωση»: Όταν προσγειώνεστε ύστερα από ένα άλμα ή χτυπάτε το έδαφος με κάθε βήμα καθώς τρέχετε (εννοείτε με μέτρο!), πολλαπλασιάζετε την αντίσταση στη βαρύτητα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τέτοιες ασκήσεις γενικά έχουν πιο έντονη επίδραση στα οστά, αφού τα σκληραγωγούν.

5. Ταχύτητα: Η δύναμη των οστών αυξάνεται ακόμη περισσότερο όταν αυξάνεται και η ταχύτητά σας. Για παράδειγμα, το τζόκινγκ ή η γρήγορη αερόμπικ θα ενισχύσουν τα οστά σας περισσότερο από μια χαλαρή βόλτα ή την αργή γυμναστική.

6. Ξαφνικές αλλαγές κατεύθυνσης: Η αλλαγή κατεύθυνσης ενώ κινείστε φαίνεται να ωφελεί τα οστά. Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τη δύναμη των οστών στα ισχία σε μια ποικιλία αθλητών, διαπίστωσαν ότι όσοι ασχολούνταν με αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο ή το σκουός, που περιλαμβάνουν γρήγορες στροφές και ενέργειες εκκίνησης και διακοπής, είχαν μεγαλύτερη αντοχή στα οστά, παρόμοια με εκείνη πρωταθλητών που έκαναν σπορ όπως τα τριπλά άλματα, ενώ είχαν μεγαλύτερη πυκνότητα οστών από τους δρομείς μεγάλων αποστάσεων!

7. Ισορροπία: Οι ασκήσεις που στοχεύουν στην ισορροπία ενδέχεται να μην είναι οι καλύτερες για την οικοδόμηση των οστών, αλλά θα σας βοηθήσουν να μην πέφτετε, συντελώντας, έτσι, στην προστασία του σκελετού.

ΠΗΓΗ: Harvard University

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept