Τι είναι η κρίση της μέσης ηλικίας και πώς ξεπερνιέται;

1.244

Αν αναρωτιέστε «τι συμβαίνει;» και δεν νιώθετε χαρούμενοι, αν αμφισβητείτε τη ζωή σας και εύχεστε να μπορούσατε να ξεκινήσετε από την αρχή, δεν είστε οι μόνοι.

Συνήθως τα 45 χρόνια είναι η αρχή της μέσης ηλικίας, κάτι που δεν έχει τελικά τόση μεγάλη σημασία, όσο έχει η ψυχολογία των ανθρώπων σε αυτή τη φάση της ζωής τους και η γνωστή σαν «κρίση μέσης ηλικίας», όπως διαμορφώνεται μετά από κάποια χρόνια ζωής.

Η κρίση αυτή είναι ιδιαίτερα σκληρή με άνδρες υψηλού μορφωτικού επιπέδου, καλλιτέχνες, συγγραφείς κ.λπ. Οι διανοούμενοι και ευφυείς άνδρες, αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα με τη ψυχοσύνθεσή τους στη μέση ηλικία. Παρατηρείται επίσης και μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας σε άνδρες αυτής της κατηγορίας, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν είναι κάτι που δεν μπορούν να αποφύγουν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς λοιπόν, οι άνδρες άνω των 40 ετών, ιδιαίτερα οι ιδιοφυείς, εξαντλώντας όλη τη δυναμική που είχαν νεότεροι, αρχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ισορροπία τους. Αυτό τους κάνει συχνά να παραιτούνται από την ενεργό δράση ή απλά να εξαφανιστούν από το προσκήνιο λόγω αδυναμίας.

Άλλοι αρχίζουν να παρουσιάζουν αγωνία και φόβο για τις μέχρι τώρα δραστηριότητές τους και γίνονται ιδιαίτερα ανασφαλείς, όταν έχουν περάσει τα 50 χρόνια ζωής. Γι’ αυτό και σε πολλές περιπτώσεις ανακάμπτουν και δημιουργούν το καλύτερό τους έργο, όταν περνούν αυτήν την κρίση.

Σε πολλές περιπτώσεις, η μέση ηλικία κάνει αυτούς τους ανθρώπους πιο παραγωγικούς και δραστήριους, σχεδόν όσο ήταν πιο νέοι, μετριάζοντας όμως την επιπολαιότητα της εφηβείας και κάνοντάς τους πιο δημιουργικούς.

Πέρα όμως από τους διανοούμενους, τους ευφυείς και έξυπνους ανθρώπους, η κρίση της μέσης ηλικίας αφορά και τους απλούς, καθημερινούς ανθρώπους. Πολλοί αρχίζουν να λυπούνται για τα λίγα χρόνια ζωής, που αισθάνονται ότι τους απομένουν. Αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι η ζωή τελειώνει κάποτε και ίσως να μην έχουν κάνει ή να μην προλάβουν να κάνουν όσα ονειρεύονταν πιο νέοι. Η περίοδος που ο άνθρωπος δεν είναι ούτε νέος αλλά ούτε και πολύ μεγάλος, του δημιουργεί συχνά συναισθηματική φόρτιση, που εκφράζεται με πολλούς τρόπους.

Για κάποιους απομυθοποιούνται πρόσωπα, επιλογές και καταστάσεις που ίσχυαν μέχρι τώρα. Για άλλους κυριαρχεί η αλαζονεία για όσα πέτυχαν ή η πλήρης απογοήτευση και τα ελάχιστα επιτεύγματα ή τα λάθη τους. Η σύγκριση των νεανικών τους χρόνων με τη σημερινή τους ζωή, είναι αναπόφευκτη. Η αμφισβήτηση βρίσκεται παντού, στον τρόπο ζωής, στις επιλογές, στις ξαφνικές αλλαγές, σαν μια δεύτερη και τελευταία ευκαιρία. Για όσους αισθάνονται ότι με τις μέχρι τώρα επιλογές τους περισσότερο έχασαν παρά κέρδισαν, η επανεξέταση της ζωής τους μπορεί να επιφέρει κατάθλιψη, άγχος και παρορμητικές κινήσεις.

Ένα καλός τρόπος να αντιμετωπίσει ένας μεσήλικας παρόμοιες καταστάσεις, είναι να εστιάσει σε ό,τι έχει πετύχει μέχρι τώρα, να αισθανθεί την πραγματικότητα και να δώσει βάρος σε αξίες που κάνουν όμορφη τη ζωή του, π.χ. τα παιδιά, η οικογένεια, η επαγγελματική ζωή που διήνυσε, με τα όποια προβλήματά της κλπ. Ακόμα και αν αυτά του φαίνονται λίγα, είναι η ζωή του και πρέπει να σταθεί ήρεμα και αγαπώντας το παρελθόν, τα λάθη και τις επιλογές του, να συνεχίσει να απολαμβάνει τη ζωή του στο μέλλον, ακόμα κι αν δεν υπάρχουν φιλοδοξίες ή νέες ευκαιρίες.

Η ισορροπία είναι αυτό που χρειάζεται κανείς στη μέση ηλικία και η σωστή αυτοκριτική, έτσι ώστε να αποτραπούν βεβιασμένες κινήσεις, όπως η εγκατάλειψη μια καλής δουλειάς ή της οικογένειας ή συντρόφου.

Τα προβλήματα που εμφανίζονται σε όσους περνούν με άσχημο τρόπο αυτήν την κρίση, μπορούν να είναι ένα διαζύγιο, το αλκοόλ ή η κατάθλιψη, ακόμα και έλλειψη ενδιαφέροντος για εργασία.

Τέλος, οι ειδικοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι η μέση ηλικία δεν είναι κάτι που πρέπει να μας αγχώνει ούτε να ασχοληθούμε ιδιαίτερα με αυτό. Μπορεί να πρόκειται αληθινά για μια «κρίση», αλλά εφόσον αφορά το μέσον της ζωής, θα πρέπει πολύ χαλαρά και με επιείκεια να εκτιμήσουμε το παρελθόν και να αναθεωρήσουμε τη στάση μας με θετικό τρόπο απέναντι στη ζωή, για το μέλλον που είναι μπροστά.

Σχετικά με τις γυναίκες, εκείνες επηρεάζονται και από αλλαγές που συνοδεύουν την εμμηνόπαυση, οπότε οι συμπεριφορές τους δεν σχετίζονται απόλυτα με την κρίση που αφορά τους άνδρες. Συνήθως η κρίση της μέσης ηλικίας, αφορά τους άνδρες, οι οποίοι σύμφωνα με αναφορές γυναικών σε έρευνες που έχουν γίνει, γίνονται εγωιστές και παρορμητικοί.

Παρά το γεγονός ότι οι πολλές αλλαγές που φέρνει η εμμηνόπαυση, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά, μοιάζουν με κρίση, υπάρχει μια λογική εξήγηση στο γιατί αισθανόμαστε τόσο εκτός ελέγχου. Εκτός από μια μεγάλη ορμονική αλλαγή, η εμμηνόπαυση είναι ένα ψυχοκοινωνικό πέρασμα. Έτσι, φυσικά, αρχίζουμε να αμφισβητούμε όλους τους τομείς της ζωής μας. Είμαστε ευτυχείς στην αγάπη, τις σχέσεις μας; Εάν όχι, τι μπορούμε να αλλάξουμε; Να απολαμβάνουμε την εργασία μας; Αν όχι, είναι κάτι διαφορετικό που θα θέλαμε να κάνουμε; Ζούμε μια ισορροπημένη ζωή που περιλαμβάνει χρόνο για τον εαυτό μας, καθώς και χρόνο με τους άλλους;

Η μετάβαση στην εμμηνόπαυση συνήθως αρχίζει μεταξύ των 40 και των 50 ετών (μέσος όρος 47,5 έτη). Η διάρκεια της κλιμακτηρίου μπορεί να είναι από ένα έως οκτώ έτη. Οι γυναίκες συχνά –αλλά όχι πάντα– είναι «προγραμματισμένες» σε ό,τι αφορά την εμμηνόπαυση ήδη από τη μέρα της γέννησής τους!
Σε μερικές γυναίκες, η εμμηνόπαυση μπορεί να επιφέρει μια αίσθηση απώλειας που σχετίζεται με το τέλος της γονιμότητας. Επιπλέον, η αλλαγή αυτή συμβαίνει συχνά όταν μπορεί να είναι παρόντες στη ζωή μιας γυναίκας κι άλλοι στρεσογόνοι παράγοντες, όπως:
– Η φροντίδα και/ή ο θάνατος των ηλικιωμένων γονέων.
– Το σύνδρομο «άδεια φωλιά», όταν τα παιδιά έχουν φύγει από το σπίτι.
– Η γέννηση των εγγονιών, τα οποία τοποθετούν τους ανθρώπους της μέσης ηλικίας σε μια νέα κατηγορία, των «ηλικιωμένων»!

«Κρίση μέσης ηλικίας» είναι η κατάσταση που νιώθουμε ότι αποπροσανατολιζόμαστε από τους στόχους και τη ζωή τους. Οι ψυχολόγοι περιγράφουν την κρίση ηλικίας στη γυναίκα ως την περίοδο που εκδηλώνονται βιολογικές και ψυχολογικές αλλαγές που βιώνουν λόγω της εμμηνόπαυσης.

Αυτήν την περίοδο η γυναίκα νιώθει ότι δεν μπορεί να κάνει αλλαγές κι ότι τα πράγματα δεν προχωράνε όπως θα ήθελε, ενώ μπορεί να επικρατεί απάθεια στη συμπεριφορά της.

Αρχίζει μια περίοδος αμφισβήτησης του σημερινού τρόπου ζωής τους και στις επιλογές τους. Η επανεξέταση της ζωής τους μπορεί να φέρει την κατάθλιψη, το άγχος, ακόμη και παρορμητικές κινήσεις.

Εμφανίζονται προβλήματα σε γυναίκες που περνούν άσχημα αυτή την περίοδο της μέσης ηλικίας, όπως μπορεί να είναι ένα διαζύγιο, το αλκοόλ ή η κατάθλιψη, ακόμα και η έλλειψη ενδιαφέροντος για εργασία.

Χρειάζεται ισορροπία και σωστή αυτοκριτική για να μη συμβούν καταστάσεις όπως εγκατάλειψη της οικογένειας ή του συντρόφου ή ακόμα και μιας καλής δουλειάς.

Η γυναίκα θα πρέπει να δώσει βάρος σε αξίες που ομορφαίνουν τη ζωή της και σε ότι έχει πετύχει μέχρι τώρα π.χ. η οικογένεια, τα παιδιά, η εργασία της και η επαγγελματική καταξίωση. Πρέπει να αγαπήσει το παρελθόν και τις επιλογές της και να συνεχίσει για το μέλλον που είναι μπροστά με αγάπη και θετικό τρόπο για τη ζωή.

Η ομορφιά στο πέρασμα της εμμηνόπαυσης είναι ότι, μέσα από το χάος που προκαλεί στο σώμα μας, μας αναγκάζει να επανεκτιμήσουμε τους εαυτούς μας και τη ζωή μας. Και ευτυχώς, αυτό συμβαίνει σε μια στιγμή στη ζωή μας, όταν έχουμε ακόμα την ενέργεια και την επιθυμία να κάνουμε τις αλλαγές που χρειάζονται. Οι τομείς που χρειάζονται τη μεγαλύτερη προσοχή θα εμφανιστούν μαγικά. Για παράδειγμα, λόγω των απαιτήσεων της οικογένειας και καριέρας μπορεί να έχετε παραμελήσει, την υγεία και την φυσική σας κατάσταση. Σχέσεις με τους άλλους, τους φίλους, τα παιδιά και τους συνεργάτες μπορούν να αισθάνεστε ότι δυσκολεύουν. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι αισθάνεστε πιο συναισθηματικά ευαίσθητες σε συζητήσεις ή παρατηρήσεις που δέχεστε. Πολλές γυναίκες βρίσκουν τον εαυτό τους αναθεωρώντας φιλίες κατά την εμμηνόπαυση. Αυτή είναι μια θετική κατάσταση, ιδιαίτερα αν είχατε την τάση να φορτίζεστε συναισθηματικά για να μη χαλάσετε μια φιλία.

Λόγω διαζυγίου ή χηρείας, πολλές γυναίκες είναι μόνες στην εμμηνόπαυση χωρίς σημαντική σχέση αγάπης. Και ακόμα κι αν μια γυναίκα καταφέρνει να ζήσει μόνη της με μεγάλη επιτυχία κάποια στιγμή, και λόγω των πιέσεων της εργασίας, στο πίσω μέρος του μυαλού της είναι η εύρεση συντρόφου. Η εμμηνόπαυση μας ωθεί για να κάνουμε το μεγάλο βήμα και να βάλουμε άλλο ένα σημαντικό στόχο στη ζωή μας.

Η απόφαση αυτή μπορεί να είναι ένα «δίκοπο μαχαίρι». Οι αλλαγές που φέρνει η εμμηνόπαυση στο σώμα και τα συναισθήματά μας μπορούν επίσης να επηρεάσουν την αυτοεκτίμηση μας, κάνοντάς μας να αισθανόμαστε λιγότερο ελκυστικές από ό, τι οι νεότερες γυναίκες. Αν το αφήσουμε αυτό να μας καταβάλει, είναι εύκολο να αισθανθούμε κατάθλιψη και απελπισία. Είναι πολύ σημαντικό να μην ακούτε αυτές τις σκέψεις. Υπάρχουν πολλοί άνδρες που θέλουν να έχουν μια σημαντική σχέση αγάπης στη ζωή τους. Και είτε το πιστεύετε είτε όχι, οι περισσότεροι άνδρες θέλουν να είναι με μια γυναίκα με την οποία θα μπορούν να μοιραστούν παρόμοιες εμπειρίες και ενδιαφέροντα. Έτσι, αν η μετάβαση στην εμμηνόπαυση έχει φέρει αλλαγές στο σώμα σας, μην αφήνετε να σας σταματήσει από ότι πραγματικά θέλετε να πετύχετε.

Ακριβώς όπως και στην εφηβεία, η εμμηνόπαυση μας αναγκάζει σε μια νέα κατεύθυνση στη ζωή. Προχωρήστε και αφήστε τον εαυτό σας να σκεφτεί όλα τα όνειρα που εσείς η ίδια υποσχεθήκατε ότι μια μέρα θα πραγματοποιήσετε. Και να θυμάστε ο χρόνος είναι ακόμα στο πλευρό σας. Έτσι, η ερώτηση γίνεται: Αν όχι τώρα, πότε; Η ζωή σάς περιμένει!

 

ΠΗΓΕΣ:

Claudie Lepage, «Χαρείτε μια νέα χρυσή ηλικία», Κριτική

http://www.vita.gr

http://www.imommy.gr/

http://www.boro.gr

http://www.mama365.gr/

www.ncbi.nlm.nih.gov

http://news.psu.edu/

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept