Ελπίδες για πρόληψη και θεραπεία του κορονοϊού δίνουν ένα ρινικό σπρέι για τη γρίπη και οι στατίνες!

1.958

Ένα σπρέι ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη του κορονοϊού, σύμφωνα με τον φορέα Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας. Το ρινικό αυτό σπρέι, που χορηγείται εβδομαδιαία, ίσως να μπορεί να προλάβει -σε ποσοστό 96%!- τη λοίμωξη από τον κορονοϊό.

Το βρετανικό υγειονομικό όργανο επικαλείται επιστημονικά δεδομένα που δημοσιεύονται στον ιατρικό ιστότοπο medRxiv. Σύμφωνα με αυτά, αν και το σπρέι έχει αρχικά σχεδιαστεί για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος, φαίνεται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την πρόληψη του COVID-19.

Μάλιστα, η προληπτική αυτή αγωγή έχει ήδη δοκιμαστεί επιτυχώς σε θηλαστικά (κουνάβια) και τους προσεχείς μήνες δεν αποκλείεται να χορηγηθεί δοκιμαστικά και σε ανθρώπους.

Παράλληλα, μείωση της βαρύτητας του COVID-19 και ταχύτερη ανάρρωση των ασθενών φαίνεται ότι επιτυγχάνεται με την προ της νοσηλείας λήψη στατινών, των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται ευρέως για τη μείωση της χοληστερόλης. Τα φάρμακα αυτά σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρής λοίμωξης από τον COVID-19, αλλά και με την ταχύτερη ανάρρωση.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η χρήση στατινών πριν από την εισαγωγή στο νοσοκομείο για κορονοϊό σχετιζόταν με άνω του 50% μείωση στον κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρής λοίμωξης από τη νόσο, σε σύγκριση με τους ασθενείς που δεν λάμβαναν στατίνες. Επίσης, εκείνοι που λάμβαναν το φάρμακο πριν από τη νοσηλεία ανέρρωσαν γρηγορότερα.

Επίσης, επιστημονική ομάδα ξεκίνησε να μελετά τα γονίδια που ενεργοποιούνται στα κύτταρα των πνευμόνων, ως απόκριση στη μόλυνση από τον κορονοϊό. Διαπίστωσαν πως το γονίδιο CH25H, το οποίο κωδικοποιεί ένα ένζυμο που τροποποιεί τη χοληστερόλη, εμποδίζει την ικανότητα του ιού να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept