Τι πρέπει να κάνετε εάν κάποιος φτερνιστεί ή βήξει κοντά σας, για να γλιτώσετε από τον κορονοϊό;

2.016

Όσο προχωρά ο χειμώνας τόσο πιο εύκολη γίνεται η μετάδοση του κορονοϊού. Τι πρέπει να κάνετε εάν κάποιος φτερνιστεί ή βήξει κοντά σας, για να γλιτώσετε από τον ιό;
Δεδομένου ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται πρωτίστως από άτομο σε άτομο μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων από φτέρνισμα ή βήχα, ο Φρέντρικ Σέρμαν, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Mount Sinai, προσέφερε στο περιοδικό «The Atlantic» μια νέα, χρήσιμη συμβουλή για τον περιορισμό της εξάπλωσης.
Όπως είπε, εάν βρεθείτε σε ένα κίνδυνο, δηλαδή αν κάποιος φτερνίζεται ή βήχει κοντά σας, «εκπνεύστε αμέσως για να αποφύγετε την εισπνοή σταγονιδίων ή αερολυμάτων. Σμίξτε τα χείλια σας, ώστε να διαρκέσει περισσότερο η εκπνοή. Στρέψτε το κεφάλι σας μακριά από το άτομο αυτό και αρχίστε να περπατάτε».
Με αυτήν τη μέθοδο δεν σημαίνει ότι δεν θα κολλήσετε κορονοϊό, αλλά θα μπορούσε να μειωθεί το ποσοστό του ιού στον οποίο εκτίθεστε, εάν το άτομο που βήχει ή φτερνίζεται τυχαίνει να είναι μολυσμένο. Σύμφωνα με το «The Atlantic», είναι πιο πιθανό να αρρωστήσετε εάν εισπνεύσετε υψηλότερες δόσεις του ιού. Μεγάλη σημασία έχει, επίσης, το χρονικό διάστημα που εκτίθεστε σε μολυσμένα σωματίδια, όσον αφορά στη μετάδοση. Όσο περισσότερο βρίσκεστε κοντά σε άτομο που φέρει τον ιό τόσο περισσότερο χρόνο έχει αυτός για να εισέλθει στο σύστημά σας.
Υπάρχουν, φυσικά, και άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο να κολλήσετε κορονοϊό. Ακόμα και τον χειμώνα, συνεχίστε να κοινωνικοποιήστε σε εξωτερικούς χώρους, παρόλο που ίσως να κάνει κρύο. Σύμφωνα με το CDC, έχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθείτε από τον ιό σε εσωτερικούς χώρους, λόγω του μικρότερου αερισμού αλλά και του περιορισμού, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη την απόσταση των ανθρώπων.
Μέχρι στιγμής, πάντως, την καλύτερη προστασία από τον κορονοϊό προσφέρει η χρήση μάσκας. Ο Άλμπερτ Κο, πρόεδρος του Τμήματος Επιδημιολογίας μικροβιακών παθήσεων στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Γέιλ, δήλωσε στο περιοδικό πως οι άνθρωποι θα πρέπει να αποδεχτούν πως οι μάσκες προσώπου «θα είναι μέρος της ζωής μας». Ορισμένοι ειδικοί, μάλιστα, λένε ότι η χρήση μάσκας προσώπου μπορεί να διαρκέσει έως το 2021, ακόμη και όταν υπάρξει εμβόλιο.
Ο Κο είπε επίσης ότι «μπορούμε να επικεντρωθούμε στη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς τους και να τις κάνουμε λιγότερο ενοχλητικές στη χρήση». «Και δεν είναι μόνο ο σχεδιασμός των ίδιων των μασκών. Μπορούμε να βρούμε πιο καινοτόμους τρόπους για την προώθηση της χρήσης μάσκας».

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept