Το θαυματουργό… φάρμακο που λέγεται «περπάτημα»!

2.989

Του Παντελή Κυριάκη, Φυσιοθεραπευτή-Εργοθεραπευτή, https://kyriakisphysicaltherapy.gr

 

Φεύγοντας από τον γιατρό σας, μετά το ετήσιο τσεκ απ σας, αυτό που σας έδωσε ως συμβουλή είναι «να περπατάτε». Ίσως να μη δώσατε σημασία σε αυτήν τη συμβουλή, αλλά αυτή η απλή άσκηση που κάνετε απ’ όταν ήσασταν σχεδόν μωρά θεωρείται ένα θαυματουργό «φάρμακο», σύμφωνα με τον δρα Τόμας Φρίντεν, πρώην διευθυντή του Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων στη Βρετανία.

Γιατί, όμως, το περπάτημα είναι τόσο ευεργετικό για τη συνολική μας υγεία;

 

Διαβάστε 5 από τα οφέλη του, που ίσως σας εκπλήξουν:

  1. Εξουδετερώνει την επίδραση των γονιδίων που ευθύνονται για την παχυσαρκία: Ερευνητές του Χάρβαρντ εξέτασαν 32 γονίδια που ευθύνονται για την παχυσαρκία σε παραπάνω από 12.000 ανθρώπους, για να διαπιστώσουν κατά πόσο αυτά επιδρούν στο σωματικό βάρος. Ανακάλυψαν ότι στους συμμετέχοντες που έκαναν γρήγορο περπάτημα για μία ώρα την ημέρα η δράση των συγκεκριμένων γονιδίων μειώθηκε στο μισό!
  2. Βοηθά στο να «δαμάσετε» την υπογλυκαιμία: Έρευνες στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ έδειξαν ότι ένας περίπατος περίπου 15 λεπτών μειώνει την επιθυμία για σοκολάτα, ενώ μπορεί ακόμα και να μειώσει την ποσότητα γλυκών που τρώει κανείς σε καταστάσεις άγχους.
  3. Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού: Οι ερευνητές ήδη γνωρίζουν ότι κάθε είδους σωματική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, μια μελέτη της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου που εστίασε στο περπάτημα ανακάλυψε ότι οι γυναίκες οι οποίες περπατούσαν 7 ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα είχαν κατά 14% χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού απ’ όσες περπατούσαν 3 ώρες την εβδομάδα ή και λιγότερο. Το περπάτημα προσέφερε την προστασία αυτήν ακόμα και σε γυναίκες με παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού, όπως το αυξημένο σωματικό βάρος ή η συμπληρωματική λήψη ορμονών.
  4. Ανακουφίζει από τον πόνο στις αρθρώσεις: Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι το περπάτημα μειώνει τον πόνο που συνδέεται με την αρθρίτιδα και πως το περπάτημα 5-6 χιλιομέτρων την ημέρα μπορεί ακόμα και να προλάβει τη δημιουργία αρθρίτιδας. Το περπάτημα προστατεύει τις αρθρώσεις, ειδικά στα ισχία και τα γόνατα, τα οποία είναι τα πιο επιρρεπή στην οστεοαρθρίτιδα, με το να τις λιπαίνει αλλά και να ενδυναμώνει τους μυς που τις στηρίζουν.
  5. Ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος: Το περπάτημα μπορεί να σας βοηθήσει να αναρρώσετε κατά τη διάρκεια μιας εποχικής γρίπης ή κρυολογήματος. Μελέτη σε πάνω από 1.000 άντρες και γυναίκες έδειξε ότι όσοι βάδιζαν τουλάχιστον 20 λεπτά την ημέρα, το λιγότερο 5 ημέρες την εβδομάδα, ήταν κατά 43% λιγότερες ημέρες άρρωστοι σε σύγκριση με όσους ασκούνταν μία φορά την εβδομάδα ή λιγότερο!

 

 

Τελειοποιήστε την τεχνική με την οποία περπατάτε

 

Ο κόσμος συχνά εκπλήσσεται όταν μαθαίνει ότι το περπάτημα δεν είναι απλώς το να βάζεις το ένα πόδι μπροστά από το άλλο. Πράγματι, λίγη τεχνική έχει μεγάλη σημασία για να είναι οι περίπατοί σας πιο ευχάριστοι και συνάμα αποτελεσματικοί. Η τεχνική είναι σημαντική, ειδικά αν επιδιώκετε να χάσετε βάρος και να έχετε καλύτερη φόρμα, γιατί σας βοηθά να περπατάτε πιο γρήγορα και μεγαλύτερες αποστάσεις. Όταν στέκεστε ευθυτενείς, οι μύες σας ασκούνται αρμονικά και πιο λειτουργικά. Αν βελτιώσετε και τη στάση σας όταν περπατάτε, αυτό θα σας βοηθήσει ώστε να φαίνεστε και να αισθάνεστε ότι έχετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, ενώ συγχρόνως θα δείχνετε πιο αδύνατοι χωρίς να έχετε χάσει ούτε ένα γραμμάριο! Επίσης, θα σας ανακουφίσει από τους πόνους και θα σας βοηθήσει να ανασαίνετε πιο βαθιά, κερδίζοντας περισσότερη ενέργεια.

Για να έχετε, λοιπόν, καλή φόρμα:

– Σταθείτε καμαρωτοί: Πολλοί περπατούν με την ίδια κυφωτική στάση που έχουν και όταν κάθονται στον υπολογιστή. Η στάση, όμως, αυτή δυσχεραίνει την αναπνοή και μπορεί να προκαλέσει πόνο στην πλάτη. Το ιδανικό είναι να τεντώσετε τη σπονδυλική σας στήλη, σαν να σας τραβάει κάποιος από την κορυφή του κεφαλιού. Προσπαθήστε να διατηρήσετε αυτήν τη στάση ενώ περπατάτε.

– Σηκώστε το βλέμμα ψηλά: Αν βαδίζοντας κοιτάζετε χαμηλά, επιβαρύνετε, χωρίς να το καταλαβαίνετε, το πάνω τμήμα της πλάτης και του αυχένα σας. Σηκώστε το βλέμμα σας, κοιτώντας 3-6 μέτρα μπροστά. Έτσι θα μπορείτε και να βλέπετε τα εμπόδια μπροστά σας αλλά και να αποφεύγετε την ένταση στο πάνω μέρος του σώματος.

– Κρατήστε τους ώμους πίσω, κάτω και χαλαρούς: Κάντε κύκλους με τους ώμους σας πάνω, πίσω και κάτω. Εκεί είναι το σημείο όπου πρέπει να κρατάτε τους ώμους σας ενώ περπατάτε και να μην τους τραβάτε ψηλά προς τα αυτιά σας. Σκεφτείτε ότι, όταν κρατάτε τους ώμους σας μακριά από τα αυτιά σας, μειώνετε την πίεση στο πάνω μέρος του σώματος και αφήνετε τα χέρια σας να κινούνται πιο ελεύθερα.

– Κινηθείτε από τους ώμους: Αφήστε τα χέρια σας να κινηθούν ελεύθερα από τους ώμους σας και όχι από τους αγκώνες. Κινήστε τα χέρια σας μπροστά και πίσω σαν εκκρεμές. Μην τα φέρνετε πάνω στο σώμα σας και μην τα αφήνετε να φτάσουν ψηλότερα από το στήθος σας.

– Κρατήστε τη λεκάνη σας ουδέτερη: Μη σφίγγετε ιδιαίτερα τους μυς της λεκάνης. Αφήστε τη να κινείται ελεύθερα και αρμονικά με το υπόλοιπο σώμα.

– Κάντε ελαφριά βήματα: Θα πρέπει να περπατάτε σαν να… γλιστράτε από τις φτέρνες προς τα δάχτυλα και όχι με βαρύ βήμα. Μην κάνετε μεγάλο διασκελισμό, γιατί αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη χωρίς λόγο επιβάρυνση των αρθρώσεών σας και στην πραγματικότητα σας κάνει να κινείστε πιο αργά! Αυτό που θέλετε να επιτύχετε είναι ένα ομαλό και ήπιο βάδισμα, ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο τραυματισμών.

 

 

ΣΥΜΒΟΥΛΗ-ΣΟΣ: Προτού ξεκινήσετε και αφότου τελειώσετε το περπάτημα, κάντε την εξής απλή άσκηση, προκειμένου να εξισορροπήσετε τις πιέσεις στη σπονδυλική σας στήλη: Ενώ είστε όρθιοι, πιάστε με τα δυο σας χέρια το πίσω μέρος της λεκάνης σας. Έχοντας τα πόδια σε ελαφρύ άνοιγμα, αφήστε αβίαστα το κορμί σας να γείρει προς τα πίσω, μέχρι εκεί όπου νιώθετε άνετα. Στη συνέχεια επανέρχεστε στην όρθια θέση. Την άσκηση αυτή καλό είναι να την επαναλάβετε 7-10 φορές!

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept