Διαβήτης και προδιαβήτης

2.253

Ο διαβήτης περιγράφεται ως μια μεταβολική διαταραχή κατά την οποία το σώμα δεν μπορεί να αποθηκεύσει και να χρησιμοποιήσει με σωστό τρόπο τα καύσιμά του για ενέργεια.

Το καύσιμο που χρειάζεται το σώμα ονομάζεται γλυκόζη (σάκχαρο). Η γλυκόζη προέρχεται από τα τρόφιμα όπως το ψωμί, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά, το ρύζι, οι πατάτες, τα φρούτα και ορισμένα λαχανικά και παρασκευάζεται στο ήπαρ και τους μυς μας. Το αίμα μας μεταφέρει τη γλυκόζη σε όλα τα κύτταρα του σώματος, για να χρησιμοποιηθεί ως ενέργεια.

Για να χρησιμοποιήσει τη γλυκόζη, το σώμα σας χρειάζεται την ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που παράγεται από έναν αδένα του σώματος που ονομάζεται πάγκρεας. Η ινσουλίνη ρυθμίζει τη γλυκόζη στο αίμα, διεγείροντας την απομάκρυνση της γλυκόζης από το αίμα και την πρόσληψή της από τους μυς, το ήπαρ και τα λιπώδη κύτταρα, όπου μπορεί να αποθηκευτεί για ενέργεια.
Μερικές φορές το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή η ινσουλίνη δεν λειτουργεί με τον τρόπο που πρέπει. Η γλυκόζη στη συνέχεια παραμένει στο αίμα και δεν φθάνει στα κύτταρά. Τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα φτάνουν πολύ ψηλά (υπεργλυκαιμία) και μπορεί να προκληθεί διαβήτης ή προδιαβήτης.

Ο προδιαβήτης προκαλείται όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι υψηλότερα από το φυσιολογικό, αλλά δεν είναι αρκετά υψηλά για να γίνει διάγνωση σακχαρώδους διαβήτη.

Με την πάροδο του χρόνου, το να έχουμε πάρα πολλή γλυκόζη στο αίμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας.

Υπάρχουν δύο κύριες αιτίες της μεταβολικής νόσου:

1) Το σώμα σας παράγει πολύ λίγη ή καθόλου ινσουλίνη. Αυτό ονομάζεται διαβήτης τύπου 1 ή ινσουλινο-εξαρτώμενος σακχαρώδης διαβήτης.

2) Το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την ινσουλίνη που παράγει. Αυτό ονομάζεται διαβήτης τύπου 2 ή μη ινσουλινο-εξαρτώμενος διαβήτης.

ΠΗΓΗ: Medical News Today

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept