Διαβήτης και γυναίκες: μια σύνθετη ασθένεια

2.148

Ο διαβήτης είναι ιδιαίτερα σκληρός με τις γυναίκες, αφού η ασθένεια αυτή μπορεί να επηρεάσει τόσο τις ίδιες όσο και τα αγέννητα παιδιά τους.

Ο διαβήτης είναι πιθανόν να προκαλέσει δυσκολίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως μια αποβολή ή ένα μωρό που γεννιέται με γενετικές ανωμαλίες. Οι γυναίκες με διαβήτη έχουν, επίσης, μεγαλύτερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή σε μικρή ηλικία.

Ο διαβήτης ανήκει σε μια ομάδα μεταβολικών ασθενειών στις οποίες ένα άτομο έχει υψηλή περιεκτικότητα σακχάρου στο αίμα, εξαιτίας προβλημάτων στην επεξεργασία ή στην παραγωγή της ινσουλίνης. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας, φυλής ή φύλου, οποιονδήποτε τρόπο ζωής κι αν ακολουθούν.
Παρότι το ποσοστό θνησιμότητας για τους άνδρες με διαβήτη έχει πέσει, σύμφωνα με μια μελέτη (Annals of Internal Medicine), δυστυχώς δεν ισχύει το ίδιο για τις διαβητικές γυναίκες. Επιπλέον, τα νούμερα θνησιμότητας ήταν υψηλότερα μεταξύ των γυναικών, ενώ παρατηρήθηκε αύξηση των σεξουαλικών προβλημάτων από τον διαβήτη τύπου 2, που συνήθως εμφάνιζαν υψηλά ποσοστά κυρίως στους άνδρες.

Τι είναι ο διαβήτης;

Ο διαβήτης είναι μια χρόνια ασθένεια. Το σώμα είτε δεν μπορεί να παράγει ινσουλίνη είτε δεν μπορεί να τη χρησιμοποιήσει σωστά. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που ελέγχει την ποσότητα γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα. Ο διαβήτης οδηγεί σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα οποία μπορεί να βλάψουν πολλά ζωτικά όργανα, τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα. Το σώμα χρειάζεται ινσουλίνη γιατί τη χρησιμοποιεί ως πηγή ενέργειας.

Το πάγκρεας είναι ένα όργανο πίσω από το στομάχι, το οποίο απελευθερώνει ορμόνες στο πεπτικό σύστημα. Στο υγιές σώμα, όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι πολύ υψηλά, ειδικά κύτταρα στο πάγκρεας (που ονομάζονται «βήτα κύτταρα») απελευθερώνουν ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που βοηθά τα κύτταρα να παίρνουν ζάχαρη για να τη χρησιμοποιήσουν ως ενέργεια ή για να την αποθηκεύσουν ως λίπος. Η δυσλειτουργία του παγκρέατος έχει άμεση σχέση με τον διαβήτη.

Υπάρχουν διάφορα είδη διαβήτη:

Α) Διαβήτης τύπου 1: Εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα προσβάλλει, εσφαλμένα, και σκοτώνει τα βήτα κύτταρα του παγκρέατος. Η ινσουλίνη απελευθερώνεται στο σώμα, με αποτέλεσμα τα σάκχαρα να συσσωρεύονται στο αίμα, αντί να χρησιμοποιούνται ως ενέργεια. Περίπου το 10% των διαβητικών έχουν με διαβήτη τύπου 1. Ο διαβήτης τύπου 1 γενικά φανερώνεται στην παιδική ηλικία ή κατά την εφηβεία, αλλά μπορεί να γίνει αντιληπτός και στην ενήλικη ζωή. Ο διαβήτης τύπου 1 αντιμετωπίζεται πάντοτε με ινσουλίνη. Ο προγραμματισμός του γεύματος βοηθά επίσης στη διατήρηση του σακχάρου στα σωστά επίπεδα. αγκρεατικών βήτα κυττάρων.

Β) Διαβήτης τύπου 2: Συμβαίνει όταν το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει σωστά την απελευθερωμένη ινσουλίνη (ευαισθησία στην ινσουλίνη) ή δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη. Ως αποτέλεσμα αυτού, η ζάχαρη συσσωρεύεται στο αίμα, αντί να χρησιμοποιείται ως ενέργεια. Περίπου το 90% των διαβητικών έχουν διαβήτη τύπου 2. Ο διαβήτης τύπου 2 αναπτύσσεται πιο συχνά σε ενήλικες, αλλά και τα παιδιά μπορεί να επηρεαστούν. Ανάλογα με τη σοβαρότητά του, μπορεί να αντιμετωπιστεί με φυσικής δραστηριότητας και σχεδιασμό γευμάτων ή μπορεί να απαιτήσει φάρμακα ή/και ινσουλίνη, για να ελεγχθεί αποτελεσματικότερα το σάκχαρο του αίματος.

Γ) Διαβήτης κύησης: Είναι μια προσωρινή (;) κατάσταση που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Περίπου 3%-20% των εγκύων εμφανίζουν διαβήτη κύησης, ανάλογα με τους παράγοντες κινδύνου. Αυτή η κατάσταση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης μόνιμα διαβήτη, τόσο στη μητέρα όσο και στο παιδί.

 

Γιατί οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο;

Τα επιστημονικά και στατιστικά ευρήματα αποδεικνύουν ότι ο διαβήτης επηρεάζει τις γυναίκες και τους άνδρες διαφορετικά. Οι κυριότεροι λόγοι είναι οι εξής:
– Οι γυναίκες συχνά ακολουθούν λιγότερο «επιθετική» θεραπεία σε ό,τι αφορά τους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου και τις άλλες παθήσεις που σχετίζονται με τον διαβήτη.
– Μερικές από τις επιπλοκές του διαβήτη στις γυναίκες είναι πιο δύσκολο να διαγνωσθούν.
– Οι γυναίκες έχουν συχνά διαφορετικά είδη καρδιακών παθήσεων από τους άνδρες. Μία στις τρεις διαβητικές γυναίκες θα πεθάνει από καρδιακές παθήσεις, σε σύγκριση με μία στις εννέα γυναίκες που πεθαίνουν από καρκίνο του μαστού!
– Οι ορμόνες και οι φλεγμονές δρουν διαφορετικά στις γυναίκες.
– Οι γυναίκες εμφανίζουν κατάθλιψη περίπου δύο φορές πιο συχνά από τους άνδρες. Ο κίνδυνος κατάθλιψης αυξάνεται στις γυναίκες με διαβήτη. Ορισμένες γυναίκες με διαβήτη έχουν μικρότερο ενδιαφέρον για το σεξ, λόγω της κατάθλιψης ή των μεταβολών στα επίπεδα γλυκόζης αίματος, που μπορεί να τις κάνει να αισθάνονται κουρασμένες ή ευερέθιστες.

– Οι έρευνες δείχνουν ότι οι διατροφικές διαταραχές είναι πιο συχνές μεταξύ των γυναικών με διαβήτη από ό,τι στις γυναίκες που δεν έχουν τη νόσο.

– Επειδή πολλές γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν και διαβήτη, οι ειδικοί εξετάζουν τη σχέση μεταξύ των πολυκυστικών ωοθηκών και της ικανότητας του σώματος να παράγει ινσουλίνη.

– Υπάρχει περίπτωση γυναίκες που δεν είχαν ποτέ διαβήτη να τον παρουσιάσουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Τα συμπτώματα του διαβήτη στις γυναίκες

Εάν είστε διαβητική, θα παρατηρήσετε πολλά συμπτώματα τα οποία ενδέχεται να μη σας ανησυχήσουν αμέσως. Μερικά από αυτά παρουσιάζονται μόνο στις γυναίκες. Η γνώση αυτών των συμπτωμάτων μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τον διαβήτη και να λάβετε έγκαιρα θεραπεία.
Τα συμπτώματα που παρουσιάζονται ΜΟΝΟ στις γυναίκες είναι τα εξής:
1. Κολπικές και στοματικές μολύνσεις ζύμης και κολπική τσίχλα.
2. Υπερανάπτυξη ζυμομύκητα που προκαλείται από τον μύκητα Candida και προκαλεί μολύνσεις στον κόλπο και στη στοματική κοιλότητα. Αυτές οι λοιμώξεις είναι συχνές στις γυναίκες.
3. Όταν εμφανίζεται λοίμωξη στην κολπική περιοχή, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν: α) κνησμό, β) πόνο, γ) κολπική απόρριψη (υγρά βλεννώδη, διαφανή ή ελαφρώς θολά), επώδυνο σεξ.
4. Οι στοματικές λοιμώξεις συχνά εμφανίζουν λευκή επικάλυψη στη γλώσσα και στο στόμα. Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα προκαλούν την ανάπτυξη του μύκητα.
5. Μολύνσεις ούρων: Ο κίνδυνος μολύνσεως του ουροποιητικού συστήματος είναι υψηλότερος στις γυναίκες που πάσχουν από διαβήτη. Αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν: α) επώδυνη ούρηση, β) αίσθηση καψίματος, γ) αιματηρά ή νεφελώδη ούρα. Μάλιστα, υπάρχει ο κίνδυνος μόλυνσης των νεφρών, εάν αυτά τα συμπτώματα δεν θεραπευτούν.
6. Γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία.

  1. Διαβητική νευροπάθεια (εμφανίζεται όταν η υψηλή γλυκόζη αίματος καταστρέφει τις νευρικές ίνες). Αυτό μπορεί να προκαλέσει τσούξιμο και απώλεια αίσθησης σε διάφορα μέρη του σώματος, όπως στα χέρια και στα
    πόδια.

Φυσικά, υπάρχουν συμπτώματα τα οποία είναι κοινά και στις γυναίκες και στους άνδρες, όπως: α) αυξημένη δίψα και πείνα, β) συχνουρία, γ) απώλεια ή αύξηση βάρους χωρίς προφανή αιτία, δ) κούραση, ε) θολή όραση, στ) πληγές που θεραπεύονται αργά, ζ) ναυτία, η) δερματικές λοιμώξεις, θ) σημάδια σκουρότερου δέρματος σε περιοχές του σώματος που έχουν πτυχές, ι) ευερέθιστο έντερο, ια) αναπνοή που έχει μια οσμή γλυκιά και φρουτώδη, ιβ) μειωμένη αίσθηση στα χέρια ή στα πόδια.
Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι πολλοί άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 δεν έχουν αισθητά συμπτώματα.

 

Παράγοντες κινδύνου για διαβήτη στις γυναίκες

Βάσει των ιατρικών μελετών, κινδυνεύετε περισσότερο να διαγνωστείτε με διαβήτη τύπου 2 εάν:
– Είστε άνω των 45 ετών.
– Είστε υπέρβαρες ή παχύσαρκες.
– Έχετε οικογενειακό ιστορικό διαβήτη (γονείς ή αδέρφια).
– Αποκτήσατε υπέρβαρο μωρό.
– Είχατε διαβήτη κύησης.
– Έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση.
– Έχετε υψηλή χοληστερόλη.
– Ασκείστε λιγότερο από τρεις φορές την εβδομάδα.
– Έχετε άλλες συνθήκες υγείας που συνδέονται με προβλήματα που σχετίζονται με τη χρήση ινσουλίνης, όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
– Έχετε ιστορικό καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

 

Προσοχή στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών!

Αυτή η διαταραχή εμφανίζεται όταν μια γυναίκα παράγει υψηλότερη ποσότητα αρσενικών ορμονών. Τα σημάδια του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών είναι τα εξής: α) ακανόνιστη περίοδος, β) αύξηση βάρους, γ) ακμή, δ) κατάθλιψη, ε) μείωση γονιμότητας.
Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί επίσης να προκαλέσει αντίσταση στην ινσουλίνη, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη.

Εγκυμοσύνη και διαβήτης

Ορισμένες γυναίκες με διαβήτη αναρωτιούνται εάν μπορούν να μείνουν έγκυες και αν η εγκυμοσύνη τους θα είναι ασφαλής γι’ αυτές και το έμβρυο. Τα καλά νέα είναι ότι μπορούν να έχουν μια υγιή εγκυμοσύνη μετά τη διάγνωση του διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2. Ωστόσο, είναι σημαντικό να διαχειριστούν σωστά την κατάστασή τους πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, για να αποφύγουν επιπλοκές.
Εάν μια διαβητική σχεδιάζει να μείνει έγκυος, είναι καλύτερο να κρατά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα της όσο πιο κοντά στον στόχο της πριν ακόμα από την εγκυμοσύνη. Ο στόχος της θα πρέπει να συζητηθεί με τον γιατρό της. Τα επίπεδα γλυκόζης αίματος και η γενική υγεία της πρέπει να παρακολουθούνται πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της συνεχώς.

Κατά την εγκυμοσύνη, η γλυκόζη του αίματος και οι κετόνες ταξιδεύουν μέσω του πλακούντα στο μωρό. Τα μωρά χρειάζονται ενέργεια από τη γλυκόζη όπως και οι μητέρες. Αλλά τα μωρά διατρέχουν κίνδυνο για γενετικές ανωμαλίες, εάν τα επίπεδα γλυκόζης είναι πολύ υψηλά. Η μεταφορά υψηλού σακχάρου στο αίμα σε αγέννητα μωρά τα θέτει στους εξής κινδύνους:
– γνωστικές διαταραχές,
– αναπτυξιακές καθυστερήσεις,
– υψηλή πίεση του αίματος.
Ο διαβήτης κύησης αναπτύσσεται συχνά αργότερα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στις περισσότερες γυναίκες εξαφανίζεται μετά την εγκυμοσύνη. Εάν, όμως, μια έγκυος είχε διαβήτη κύησης, ο κίνδυνος για διαβήτη τύπου 2 αυξάνεται. Ο γιατρός μπορεί να της συστήσει τσεκ απ κάθε λίγα χρόνια.

 

Θεραπεία του διαβήτη

Σε όλα τα στάδια της ζωής, τα γυναικεία σώματα παρουσιάζουν εμπόδια στη διαχείριση του διαβήτη και του σακχάρου στο αίμα. Προκλήσεις μπορεί να προκύψουν επειδή:
– Ορισμένα χάπια ελέγχου των γεννήσεων μπορούν να αυξήσουν τη γλυκόζη του αίματος. Για να διατηρήσετε ένα υγιές επίπεδο γλυκόζης στο αίμα, ρωτήστε τον γιατρό σας ώστε να βρείτε ένα χάπι αντισύλληψης χαμηλής δόσης.
– Η γλυκόζη στο γυναικείο σώμα μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις ζύμης. Αυτό συμβαίνει επειδή η γλυκόζη επιταχύνει την ανάπτυξη του μύκητα. Υπάρχουν φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή αλλά και συνταγογραφούμενα για τη θεραπεία μολύνσεων ζύμης. Μπορείτε να αποφύγετε τις σχετικές μολύνσεις με καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Να πάρετε ινσουλίνη αν σας συνταγογραφήθηκε, να ασκείστε τακτικά, να μειώσετε την πρόσληψη υδατανθράκων, να επιλέγετε χαμηλά σε γλυκαιμικό δείκτη τρόφιμα και να παρακολουθείτε το σάκχαρο του αίματός σας. Μπορείτε να λάβετε μέτρα για την πρόληψη ή την καθυστέρηση του διαβήτη, την αποφυγή επιπλοκών και τη διαχείριση των συμπτωμάτων.

 

Συμβατικά και εναλλακτικά φάρμακα

Υπάρχουν φάρμακα που μπορείτε να πάρετε για να διαχειριστείτε τα συμπτώματα και τις επιπλοκές του διαβήτη. Πολλές νέες κατηγορίες φαρμάκων για τον διαβήτη είναι διαθέσιμες, αλλά τα πιο κοινά φάρμακα έναρξης περιλαμβάνουν:
– Ινσουλινοθεραπεία για όλα τα άτομα με διαβήτη τύπου 1.
– Μετφορμίνη (Glucophage), η οποία μειώνει το σάκχαρο του αίματος.
Οι γυναίκες με διαβήτη μπορούν να δοκιμάσουν μια ποικιλία εναλλακτικών θεραπειών για τη διαχείριση των συμπτωμάτων τους. Αυτά περιλαμβάνουν:
– συμπληρώματα όπως το χρώμιο ή το μαγνήσιο, συχνά τρώγοντας περισσότερα μπρόκολα, φαγόπυρο, φασκόμηλο, μπιζέλια και σπόρους σέλινου,
– συμπληρώματα φυτών.
Πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας προτού δοκιμάσετε νέες θεραπείες. Ακόμα κι αν είναι φυσικά, κάποια συστατικά μπορεί να παρεμβαίνουν στις τρέχουσες θεραπείες ή στα φάρμακα.

Αλλάξτε τρόπο ζωής
Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του διαβήτη. Τι πρέπει να κάνετε;
– Άσκηση και διατήρηση ενός υγιούς βάρους.
– Αποφυγή του καπνίσματος.
– Διατροφή επικεντρωμένη στα φρούτα, τα λαχανικά και τα τρόφιμα ολικής άλεσης.
– Παρακολούθηση του σακχάρου στο αίμα.

Επιπλοκές που παρουσιάζουν οι διαβητικές γυναίκες

 

Μια ποικιλία επιπλοκών προκαλείται συχνά από διαβήτη. Μερικές από αυτές που πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες με διαβήτη περιλαμβάνουν:

– Διατροφικές διαταραχές. Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι οι διατροφικές διαταραχές είναι πιο συχνές σε γυναίκες με διαβήτη.

– Στεφανιαία νόσος. Πολλές γυναίκες που έχουν διαβήτη τύπου 2 έχουν ήδη καρδιακή νόσο όταν διαγιγνώσκονται (ακόμη και νεαρές).

– Προβλήματα του δέρματος, όπως βακτηριακές ή μυκητιακές λοιμώξεις.

– Νευρική βλάβη. Αυτή μπορεί να οδηγήσει σε πόνο, μειωμένη κυκλοφορία ή απώλεια αίσθησης στα προσβεβλημένα άκρα.

– Βλάβες των ματιών που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε τύφλωση.

– Βλάβες στα πόδια. Αν δεν αντιμετωπιστούν αμέσως, μπορεί να οδηγήσουν σε ακρωτηριασμό.

 

Να θυμάστε ότι δεν υπάρχει ακόμα θεραπεία για τον διαβήτη. Αν διαγνωστείτε με τη νόσο, θα μπορείτε να διαχειριστείτε μόνο τα συμπτώματά σας. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με διαβήτη έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν λόγω της νόσου.

Μια ποικιλία φαρμάκων, αλλαγές στον τρόπο ζωής και εναλλακτικά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της συνολικής υγείας. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν να ξεκινήσετε νέες θεραπείες, ακόμη κι αν νομίζετε ότι είναι ασφαλείς.

 

Πηγές

– American Diabetes Association

www.healthline.com/

– www.womenshealth.gov/a-z-topics/diabetes

– www.diabetesforecast.org/

– www.womenwithdiabetes.net/

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept