Διαβήτης: Δεν μπορείς να τον νικήσεις, αλλά μπορείς να κάνεις ανακωχή!

2.257

«Ει» σημαίνει «να ζεις, να υπάρχεις» και είναι το πρώτο δελφικό παράγγελμα που έβλεπε κάποιος εισερχόμενος στους Δελφούς. Δίπλα σε αυτό, υπήρχαν άλλα δύο: «μηδέν άγαν», δηλαδή «μην υπερβάλλεις σε τίποτα», και «γνώθι σαυτόν», δηλαδή «μάθε τον εαυτό σου». Μην αφήσεις, λοιπόν, τον διαβήτη να σου στερήσει τη ζωή. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αποφεύγεις την υπερβολή αλλά και να ενημερωθείς, να μάθεις, να κατανοήσεις. Γιατί η «μάστιγα της εποχής», όπως χαρακτηρίζεται η νόσος, αποτελεί την τέταρτη αιτία θανάτου παγκοσμίως και την πρώτη αιτία θνησιμότητας από καρδιαγγειακά αίτια, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, το έμφραγμα μυοκαρδίου κ.ά.

Ο αριθμός των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη διεθνώς ανέρχεται σε 415 εκατομμύρια, ενώ αναμένεται να φτάσει τα 642 εκατομμύρια έως το 2030. Ένας στους 10 Έλληνες είναι διαβητικός και το γνωρίζει, ενώ εκτιμάται ότι 300.000 με 500.000 άτομα στη χώρα μας έχουν σακχαρώδη διαβήτη και δεν το ξέρουν!

Ο διαβήτης δεν απειλεί μόνο την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη, αλλά και την ποιότητα ζωής. Σε συνοδεύει παντού: στο φαγητό, στον ύπνο, στο σεξ, στη διασκέδαση, στην άσκηση, στη δουλειά, στις διακοπές… Είσαι αναγκασμένος να τον σκέφτεσαι 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο.

Ωστόσο, υπάρχουν καλά νέα. Οι μέθοδοι αντιμετώπισης της ασθένειας έχουν εξελιχθεί απίστευτα τα τελευταία χρόνια και η επιστήμη προχωρεί με βήμα ταχύ, ελπίζοντας ότι σύντομα θα βρει τη θεραπεία. Προς το παρόν, όμως, η εκπαίδευση, η γνώση είναι που βοηθάει και στην πρόληψη και στην ασθένεια. Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι σήμερα οι ασθενείς με διαβήτη μπορούν να απολαμβάνουν την καθημερινότητά τους καλύτερα από ποτέ. Όλα είναι θέμα ισορροπιών. «Μέτρον άριστον», λοιπόν!

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept