Γυναίκες: Το σεξ στην κλιμακτήριο και την εμμηνόπαυση

2.873

Μια γυναίκα στην κλιμακτήριο νιώθει τον ερωτισμό της να φεύγει. Στη φάση αυτή μπορεί να κάνει πολλά άλλα πράγματα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι γυναίκες σε ηλικίες 45-55 καταφέρνουν να αυξήσουν τις εργασιακές τους δραστηριότητες και να πετύχουν επαγγελματική καταξίωση.

Έτσι, μεταφέρουν την ενέργεια και τη ζωτικότητά τους στην κοινωνική και επαγγελματική δράση.

Η κατάθλιψη στην εμμηνόπαυση μπορεί να προκύψει από βιολογικούς, πολιτιστικούς, κοινωνικούς και ψυχολογικούς παράγοντες – ή συνδυασμό όλων αυτών. Οι γυναίκες που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης είναι εκείνες με:

– Ιστορικό ψυχολογικών προβλημάτων.

– Κοινωνικά προβλήματα, ή να έχουν περάσει από στρεσογόνα γεγονότα στη ζωή τους.

– Κακή υγεία.

– Αρνητική στάση και προσδοκίες για την εμμηνόπαυση.

– Εξάψεις και νυχτερινή εφίδρωση που επηρεάζουν τον ύπνο και την ικανότητα να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι οι ορμονικές αλλαγές θα φέρουν άμεσα ψυχολογικά συμπτώματα, αλλά μερικές γυναίκες έχουν νευρικότητα και χαμηλή διάθεση, παρόμοια με του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου και μπορεί να είναι πιο ευαίσθητες σε ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Συνήθως οι γυναίκες που ζητούν βοήθεια έχουν ένα μείγμα με εξάψεις, άγχος, προβλήματα ύπνου και χαμηλή διάθεση.

Η καταθλιπτική διάθεση, δεν θα πρέπει αυτομάτως να τεθεί κάτω από την εμμηνόπαυση. Ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες είναι επίσης πολύ σημαντικοί. Η εμμηνόπαυση συμβαίνει σε μια εποχή πολλών αλλαγών στη ζωή μιας γυναίκας, έτσι ώστε να είναι δύσκολο να δώσουμε έμφαση στα συγκεκριμένα αίτια αν νιώθουμε θλίψη ή κατάθλιψη.

 

Τοπικά λιπαντικά

Ο γυναικολόγος μπορεί να σας συστήσει το κατάλληλο σκεύασμα τοπικού λιπαντικού στον κόλπο. Η χρήση των τοπικών λιπαντικών από γυναίκες με συμπτώματα όπως η ξηρότητα στον κόλπο που οδηγεί σε κνησμό, πόνο κατά την επαφή και συχνές ουρολοιμώξεις βοηθά αρκετά.

Τα δύσκολα συμπτώματα συνήθως διαρκούν τα πέντε πρώτα χρόνια και σταδιακά βελτιώνονται σημαντικά. Παρόλο που η εμμηνόπαυση είναι μια δύσκολη περίοδος και σωματικά και ψυχολογικά, πολλές γυναίκες τη βλέπουν σαν μια νέα περίοδο της ζωής τους χωρίς τους περιορισμούς της περιόδου και της γονιμότητας και το άγχος δημιουργίας οικογένειας.

Η εμμηνόπαυση είναι ένα φυσιολογικό κομμάτι στη ζωή κάθε γυναίκας. Πρέπει να γνωρίζετε τι να περιμένετε και πώς να το αντιμετωπίσετε για να μείνετε υγιής.

 

Απαραίτητες εξετάσεις

Ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει ορισμένες αιματολογικές εξετάσεις μόλις μπείτε στην εμμηνόπαυση για τον έλεγχο των τιμών του σακχάρου και των λιπιδίων, που τείνουν να ανεβαίνουν στην εμμηνόπαυση, τον έλεγχο της νεφρικής και ηπατικής λειτουργίας.

Ο θυρεοειδής θα πρέπει επίσης να εξετασθεί.

Η μέτρηση οστικής πυκνότητας είναι απαραίτητη. Αν υπάρξουν ευρήματα οστεοπόρωσης, πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

Μαστογραφία και Τεστ Παπανικολάου θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο.

Πολλοί γιατροί συστήνουν επίσης το διακολπικό υπερηχογράφημα ως προληπτική εξέταση και αφορά ιδιαίτερα τις γυναίκες που ξεκινούν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept