Φυσικές θεραπείες για το νευρικό σύστημα και τις ψυχολογικές κρίσεις

2.523

Τι είναι αυτό που μπορεί να γιατρεύει την ψυχή όταν πονά; Όπου υπάρχει πόνος στη ζωή, υπάρχει και αντίδοτο. Ας είναι το απλούστερο πράγμα στον κόσμο. Ναι, είναι δυνατόν να εξαφανίσουμε το άγχος με μια ειδική άσκηση αναπνοής. Να μειώσουμε την ένταση με ένα φλιτζάνι βαλεριάνα. Να παλέψουμε την αϋπνία με ένα ζεστό γάλα, μέλι και τίλιο. Να ξαναβρούμε την ενέργειά μας ανεβαίνοντας στο βουνό ή περπατώντας ξυπόλυτοι στην παραλία. Να πετύχουμε βαθιά χαλάρωση ακούγοντας τον ήχο των κυμάτων. Και να βιώσουμε συναίσθηση πληρότητας εισπνέοντας ένα αιθέριο έλαιο ή επαναλαμβάνοντας σιωπηλά μια προσευχή. Απλά πράγματα, αλλά τόσο αποτελεσματικά.

Οι ψυχικές ασθένειες βασανίζουν -λιγότερο ή περισσότερο- το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων και ειδικά των Ελλήνων, λαμβάνοντας τα χρόνια της κρίσης αλλά και του κορονοϊού, δυστυχώς, διαστάσεις επιδημίας.

Φυσικά, οι πρώτοι που μπορούν να βοηθήσουν τους ψυχικά νοσούντες είναι οι ειδικοί επιστήμονες (ψυχίατροι, ψυχολόγοι κ.ά.) και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικατασταθεί η δική τους αρωγή. Μπορεί, ωστόσο, είτε επικουρικά είτε καθοριστικά, στις περιπτώσεις των ελαφρών ψυχικών διαταραχών, να βρείτε εναλλακτικές προτάσεις για τη μερική ή την ολική ανακούφισή σας.

Μπορείτε να μελετήσετε τόσο παραδόσεις όσο και επιστημονικές έρευνες. Σκοπός σας είναι να συγκεντρώσετε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και γνώσεις γύρω από τις διάφορες ψυχικές παθήσεις που μπορούν να αντιμετωπιστούν με αυτό που καλούμε «Εναλλακτική ή Ολιστική Ιατρική» καθώς και με το Life coaching.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Εναλλακτικής Ιατρικής (National Center of Complementary and Alternative Medicine / NCCAM), ο όρος «Ολιστική Ιατρική» περιλαμβάνει διάφορα είδη ιατρικών πρακτικών που δεν θεωρούνται τμήμα της σύγχρονης συμβατικής Ιατρικής. Συμβατικά, κύριες πρακτικές που περιγράφονται με τον όρο είναι η Ομοιοπαθητική, η παραδοσιακή κινεζική Ιατρική, η Ιριδολογία, η Ρεφλεξολογία, η Αγιουρβέδα, η Χειροπρακτική, το Ρέικι και η Βοτανοθεραπεία κ.ά.

Η πλειονότητα των εναλλακτικών ιατρικών πρακτικών που χαρακτηρίζονται ως ολιστικές προσεγγίζει τα φυσικά, πνευματικά και συναισθηματικά χαρακτηριστικά του ασθενούς, αφού ο άνθρωπος δεν θεωρείται αποκλειστικά ως ένας βιολογικός οργανισμός που απλώς εμφανίζει διανοητικές και συναισθηματικές εκδηλώσεις, αλλά μια πολυδιάστατη οντότητα, η οποία έχει σώμα, διανόηση, συναισθήματα και πνεύμα. Όλα αυτά τα επίπεδα αλληλεπιδρούν και αλληλοεπηρεάζονται. Υγεία, λοιπόν, είναι η κατάσταση αρμονίας μεταξύ των επιπέδων αυτών και προϋποθέτει εναρμόνιση της ζωής του ανθρώπου με τους νόμους της φύσης.

Για να υπάρχει υγεία, δεν αρκεί η απουσία νόσου ή συμπτωμάτων. Η υγεία προϋποθέτει επίσης αυτοσυνειδησία, αίσθημα προσωπικής ευτυχίας και αυτοπραγμάτωσης. Συνεπώς, δεν χαράζονται σαφή διαχωριστικά όρια μεταξύ αρρώστιας και υγείας. Η υγεία -και ειδικά η ψυχική- θεωρείται μάλλον ως μια πορεία προς όλο και υψηλότερα επίπεδα σωματικής και πνευματικής ευεξίας και λειτουργικότητας.

Υπάρχει μεγάλη επιλογή από τα καλύτερα φυσικά στοιχεία αλλά και τις τεχνικές οι οποίες ελέγχουν θετικά το νευρικό σύστημα και μας βοηθούν να αντιμετωπίζουμε άγχος και στρες, φοβίες, κατάθλιψη, νευρικότητα και νοητική ένταση, αϋπνίες και έλλειψη ζωτικότητας. Και τέτοια είναι:

* Τα βότανα: Γνωστά από την Αρχαιότητα για την εξαιρετική τους δράση, σήμερα έχουν αξιοποιηθεί από τη Φαρμακολογία και προσφέρονται εναλλακτικά από τα ψυχοφάρμακα σε όσους προτιμούν ηπιότερες μορφές θεραπείας.

* Οι τροφές: Γνωρίζαμε από παλιά ότι κάποιες τροφές καλμάρουν τα νεύρα, όπως η σοκολάτα. Ή πως κάποιες άλλες μας τονώνουν, όπως ένα παστέλι ή καρυδόμελο. Άλλες, πάλι, ευνοούν τον καλό ύπνο, όπως το ζεστό γάλα με μέλι. Σήμερα. όμως, έρχεται η Ψυχοδιαιτολογία, μια σύγχρονη επιστήμη -ένας συνδυασμός της Διατροφολογίας και της Ψυχολογίας-, και μας εκπλήσσει με την πληθώρα ευρημάτων από έρευνες οι οποίες αποδεικνύουν την άρρηκτη σύνδεση των τροφών που καταναλώνουμε με τις αντιδράσεις του νευρικού μας συστήματος.

* Τα αρώματα: Υπέροχη και πάντα αποτελεσματική η επιλογή της αρωματοθεραπείας για το άγχος, την αϋπνία, την κακοκεφιά και τον πανικό. Γνωρίστε τις κρυφές ιδιότητες των βασικών αρωμάτων και θα ανακαλύψετε το δικό σας ισχυρό αντίδοτο, όταν το νευρικό σας σύστημα σας στέλνει μηνύματα κινδύνου!

*Η ηχοθεραπεία: Εδώ έρχονται η μουσική, οι ήχοι κυμβάλων και γκονγκ, οι φυσικοί ήχοι της θάλασσας, του αέρα, των πουλιών και της βροχής, η ζεστή χαρούμενη φωνή, οι ψαλμωδίες και ό,τι άλλο «χαϊδεύει» τα αυτιά και διεγείρει τον εγκέφαλο, ώστε να λειτουργεί με αρμονία και ηρεμία.

* Οι ενεργειακές ασκήσεις: Όσοι ασχολούνται με το fitness γνωρίζουν ότι υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία ειδικών ασκήσεων και τεχνικών με άριστη ψυχοσωματική επίδραση. Όμως, ας μην ξεχνάμε και τον χορό, το περπάτημα, το τρέξιμο, την ήπια άθληση και γενικά ό,τι σχετίζεται με την ΚΙΝΗΣΗ, που είναι το άλφα και το ωμέγα για τη σωματική και την ψυχική ζωτικότητά μας.

* Ο τρόπος ζωής και η διαχείριση των κρίσεων: Αυτό είναι το σημαντικότερο κεφάλαιο απ’ όπου θα αντλήσει καθένας μας τα πραγματικά ιάματα για την ψυχή του. Όσα λίτρα βαλεριάνα με τίλιο και να πιει κάποιος, δεν θα βρει ηρεμία και ισορροπία, αν στη σκέψη του υπάρχει αρνητική σφραγίδα και στην καρδιά του σύγχυση, συναισθηματική μιζέρια και ψυχρότητα.

Προσοχή: Ακόμη και τα βότανα αλλά και όλες οι εναλλακτικές θεραπείες μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις, αλλεργίες και άλλες παρενέργειες, γι’ αυτό μην κάνετε κατάχρηση ούτε χρήση τους χωρίς τη βοήθεια ειδικού. Επίσης, καλό είναι να συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept