Άντρας θύμα βίας; Κι όμως, υπάρχει!

2.508

Συνήθως τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας είναι γυναίκες, παιδιά και καμιά φορά ηλικιωμένοι – αυτό που ονομάζουμε αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Ωστόσο, σε έρευνα που έγινε στη χώρα μας τη διετία 2006-2008, υπήρξαν σημαντικά ποσοστά ανδρών που εξετάστηκαν χωριστά και ανέφεραν ότι είχαν πέσει θύματα φυσικής βίας από γυναίκες, χωρίς οι ίδιοι να έχουν πρώτοι επιτεθεί (χαστούκι, κλωτσιά, γρατζουνίσματα, πέταγμα αντικειμένων, τραυματισμοί κ.λπ.). Είναι απόλυτα φυσικό να γνωρίζουμε λίγα πράγματα για την αντρική κακοποίηση, διότι το ποσοστό των αντρών που καταγγέλλει ότι είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας είναι εξαιρετικά χαμηλό. Επιπλέον, έχουν γίνει άπειρες διαφημιστικές καμπάνιες και έχουν ιδρυθεί αρκετοί σύλλογοι και φορείς που παρακινούν τη γυναίκα να καταγγείλει την κακοποίηση, ενώ δεν έχει συμβεί κάτι αντίστοιχο και για τους άντρες. Η ιδέα τού να κακοποιείται ένας άντρας είναι τόσο αδιανόητη, ώστε αρκετοί δεν το καταγγέλλουν από φόβο ότι δεν θα τους πιστέψουν. Επιπλέον, η σωματική κακοποίηση που προέρχεται από τον άντρα μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά απ’ ό,τι αυτή που προέρχεται από τη γυναίκα. Άλλωστε, τα σημάδια τραυματισμού σε έναν άντρα δύσκολα αποδίδονται στην ενδοοικογενειακή βία. Κανείς δεν θα πιστέψει ότι τον χτύπησε η γυναίκα του. Το πιο πιθανό είναι όλοι να θεωρήσουν ότι τσακώθηκε με κάποιον άλλον άντρα ή πως είχε ένα ατύχημα.

Τι είναι η αντρική κακοποίηση; Η κακοποίηση κατά των αντρών και κατά των γυναικών έχει ομοιότητες και διαφορές. Και για τα δύο φύλα, ως ενδοοικογενειακή βία νοείται ο ξυλοδαρμός, η ρίψη αντικειμένων ή η χρήση όπλου. Όμως, η κακοποίηση δεν είναι μόνο σωματική, αλλά και πνευματική ή ψυχολογική. Για παράδειγμα, το αποκαλείς έναν άντρα αποτυχημένο μπορεί να έχει διαφορετικό αντίκτυπο από ό,τι θα είχε σε μια γυναίκα. Ο χαρακτηρισμοί πληγώνουν και τα δύο φύλα, αλλά με διαφορετικό τρόπο και ένταση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, λοιπόν, οι άντρες υφίστανται συχνότερα συναισθηματική κακοποίηση παρά σωματική.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των χειριστικών και βίαιων γυναικών;

– Η αλκοολική γυναίκα: Όλοι οι άνθρωποι, όχι μόνο οι γυναίκες, που υποφέρουν από εξαρτήσεις χάνουν τον έλεγχο εύκολα και αναστατώνονται, θυμώνουν, παρεξηγούν και καταλήγουν να βιαιοπραγούν. Οι γυναίκες που κακοποιούν τους συντρόφους τους συνήθως έχουν ροπή προς το αλκοόλ ή είναι αλκοολικές.

– Η ψυχικά διαταραγμένη γυναίκα: Υπάρχουν συγκεκριμένα ψυχολογικά προβλήματα, κυρίως δυσλειτουργίες προσωπικότητας, που κάνουν τις γυναίκες χειριστικές και βίαιες απέναντι στους άντρες: Διπολική διαταραχή, τάσεις αυτοκτονίας, σοβαρές εναλλαγές διάθεσης, μυθομανία κ.ά.

– Γυναίκα με μη ρεαλιστικές προσδοκίες: Οι γυναίκες αυτές δεν έχουν ρεαλιστικές απαιτήσεις από τους άντρες τους. Βιώνουν επαναλαμβανόμενα επεισόδια κατάθλιψης, θυμού και εκνευρισμού. Στην πραγματικότητα, η πνευματική και η συναισθηματική τους αυτή κατάσταση προκαλείται από τις ίδιες, από ανασφάλειες, προβλήματα και τα τραύματα που υπέστησαν κατά τη παιδική ηλικία τους. Συνήθως, αρνούνται να ζητήσουν επαγγελματική βοήθεια. Πιστεύουν ακράδαντα ότι είναι δουλειά του άντρα να τις κάνει να νιώσουν καλύτερα.

Γιατί οι άντρες μένουν σε χειριστικές και βίαιες σχέσεις;

• Για να προστατέψουν τα παιδιά τους: Φοβούνται να αφήσουν τα παιδιά τους μόνα με μια χειριστική γυναίκα ή φοβούνται ότι, αν φύγουν, η γυναίκα αυτή θα στρέψει τα παιδιά εναντίον τους.

• Γιατί θεωρούν ότι το αξίζουν: Πολλοί άντρες θεωρούν ότι αξίζουν την κακοποίηση ή πως ευθύνονται γι’ αυτήν.

• Φοβούνται να ανεξαρτητοποιηθούν: Ο κακοποιημένος άντρας είναι πνευματικά, συναισθηματικά και οικονομικά εξαρτημένος από μία χειριστική γυναίκα (εδώ ίσως παίζει σημαντικό ρόλο η σχέση τους με τη μητέρα τους).

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept