Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το Ρέικι

3.111

To Reiki (Ρέικι) είναι μια απλή, φυσική θεραπευτική τεχνική, η οποία επανήλθε στο προσκήνιο ξανά στα τέλη του 19ου αιώνα, χάρη στον δρα Μικάο Ουσούι (Mikao Usui), που ανέπτυξε τη μέθοδο η οποία χρησιμοποιείται σήμερα.

 

Της Δέσποινας Κελαϊδίτου, δασκάλας Ρέικι, d_kelaiditou@yahoo.gr

 

Η λέξη «Ρέικι» προέρχεται από δυο ιαπωνικές λέξεις: τις «ρέι» και «κι». Ρέι σημαίνει «συμπαντική» ή «υψηλότερη γνώση» ή «πνευματική συνειδητότητα», δηλαδή σοφία η οποία προέρχεται από τον Θεό ή από τον Ανώτερο Εαυτό. Είναι η θεϊκή συνειδητότητα, η οποία γνωρίζει τα πάντα. Κι (ή Τσι) σημαίνει «ζωτική ενέργεια» ή «συμπαντική ενέργεια», που διέπει τα πάντα γύρω μας και μέσα μας.

 

Πανίσχυρη οικουμενική ενέργεια

Το Ρέικι είναι ένας δίαυλος γι’ αυτήν την πανίσχυρη οικουμενική ενέργεια. Η ενέργεια αυτή είναι διαθέσιμη για όλους μας και υπάρχει μέσα σε όλους μας. Έχουμε γεννηθεί μαζί της. Ρέει από μέσα μας και μας διατηρεί στη ζωή. Έτσι, ο θεραπευτής γίνεται ένα χρηστικό κανάλι και περνάει αυτήν την ενέργεια στον θεραπευόμενο. Είναι μια θεραπεία που βασίζεται στην αγάπη και το άγγιγμα!

Συνοψίζοντας, λοιπόν, το Ρέικι είναι η θεϊκή συνειδητότητα, η οποία καθοδηγεί τη ζωτική ενέργεια. Αν η ζωτική μας ενέργεια είναι χαμηλή ή εάν υπάρχει κάποιος περιορισμός στη ροή της, τότε είμαστε πιο επιρρεπείς στην ασθένεια (α-σθένεια, δηλαδή έλλειψη σθένους). Όταν, όμως, είναι υψηλή και ρέει ελεύθερα, τότε είμαστε πιο ανθεκτικοί. Παρέχει στήριξη οπουδήποτε χρειάζεται θεραπεία, σε σωματικό, διανοητικό ή πνευματικό επίπεδο.

 

Μια ολιστική θεραπεία

Το Ρέικι δρα ολιστικά, βοηθώντας μας να προάγουμε την ίαση και την ευεξία. Η ενέργειά του θεραπεύει, εναρμονίζει και εξισορροπεί όλα τα επίπεδα της ύπαρξής μας. Το βαθύτερο μήνυμα του Ρέικι είναι να εξελιχθούμε, να αναπτυχθούμε πνευματικά και, τελικά, να γίνουμε ένα με το Όλον. Θεραπεύει τις σκέψεις μας και τα συναισθήματά μας, για να είναι υγιής η ολότητά μας. Γιατί οι καθαρές σκέψεις και τα θετικά συναισθήματα φέρνουν την απαραίτητη ισορροπία στην ψυχή μας, ώστε να διεκδικήσει τη γαλήνη, την ευεξία, την υγεία… στο όχημά της, δηλαδή το φυσικό σώμα.

Σημαντικός παράγοντας είναι ότι δεν σχετίζεται με καμία θρησκεία, γι’ αυτό σέβεται όλες τις επιλογές μας και αγκαλιάζει με αγάπη όλα τα όντα του πλανήτη.

 

Τι δείχνουν οι έρευνες

Τα βασικά θεραπευτικά αποτελέσματα των ερευνών δείχνουν πως το Ρέικι είναι μια πολλά υποσχόμενη -μη επεμβατική- μέθοδος, που έχει την ικανότητα να μας βοηθήσει στη μείωση του άγχους και του πόνου. Η χρήση του θα μας φέρει χαλάρωση, νοητική ηρεμία, αισιοδοξία, ανάπτυξη θετικών συναισθημάτων και θα ενισχύσει τη συνολική ευημερία του θεραπευόμενου, ενώ θα μειώσει την αίσθηση κούρασης, καθώς υποστηρίζει τη φυσική αυτοΐαση. Ακόμα, μας καθαρίζει από τοξίνες, ενισχύει τη διαίσθηση και  να προάγει τη δημιουργικότητα!

Το Ρέικι συνεχώς χρησιμοποιείται από ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό νοσοκομείων στις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία και αρκετές άλλες χώρες. Στόχος των ιδρυμάτων αυτών είναι, μέσω της θεραπείας, να μειώσουν τις ημέρες παραμονής των ασθενών στα νοσοκομεία και -αν είναι δυνατόν- να επιτύχουν τη λιγότερη φαρμακευτική αγωγή. Χρησιμοποιείται ακόμα και σε καρκινοπαθείς, για τη μείωση των παρενεργειών των χημειοθεραπειών και των ακτινοβολιών, αλλά και ύστερα από χειρουργικές επεμβάσεις, για ταχύτερη ανάρρωση. Επίσης, δοκιμάζεται -υποστηρικτικά- στην αντιμετώπιση πολλών σοβαρών ασθενειών, όπως τα αυτοάνοσα νοσήματα (π.χ., σκλήρυνση κατά πλάκας, ρευματοειδής αρθρίτιδα, Hashimoto), που ταλαιπωρούν τεράστιο αριθμό ανθρώπων ανά την υφήλιο, καθώς και ενάντια στην κατάθλιψη, την αϋπνία, το στρες και τη χρόνια κόπωση, που είναι η νούμερο ένα ψυχοσωματική ασθένεια της εποχής. Είναι βέβαιο ότι όλα τα παραπάνω δεν βρίσκουν πάντοτε ανακούφιση με τα φάρμακα και τις συμβατικές πρακτικές.

 

Η Αρχαία Ελλάδα και ο Ασκληπιός

Στην Αρχαία Ελλάδα, ο Ασκληπιός επιστράτευε όλες τις τεχνικές και τους τρόπους για να θεραπεύει κάποιον, γιατί κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός. Φρόντιζε για την ίαση Σώματος – Ψυχής – Πνεύματος, γνωρίζοντας πως πρώτα ασθενεί το Πνεύμα (ο εσωτερικός μας διάλογος, που παράγει σκέψεις), έπειτα η Ψυχή (οι σκέψεις στη συνέχεια παίρνουν μορφή και γίνονται συναισθήματα) και, τέλος, το Σώμα (η μορφή αποκτά υλική διάσταση).

Είναι σημαντικό ότι το Ρέικι λειτουργεί αρμονικά και παράλληλα με κάθε ιατρική θεραπεία, φαρμακευτική αγωγή, ψυχολογική θεραπεία, βοηθώντας στην ανάρρωση, στην αποκατάσταση και στη βελτίωση της υγείας.

Όσοι ασκούν το Ρέικι δεν κάνουν διαγνώσεις και δεν συστήνουν φάρμακα ή άλλες ουσίες. Το Ρέικι είναι μια απλή, φυσική ενεργειακή μέθοδος, που δημιουργεί θετικές προϋποθέσεις για υγιή σώμα και νου. Σκοπός του είναι να επανέλθει η ροή στα ενεργειακά κέντρα (τσάκρα) και να μας αφυπνίσει σταδιακά, ώστε να μπορέσουμε να διευρύνουμε τη συνειδητότητά μας, πέρα απ’ ό,τι εμείς θεωρούμε φυσιολογικό.

Δεχόμενοι την ενέργεια του Reiki (Ρέικι), αρχίζουμε σιγά – σιγά να ανακαλύπτουμε νέες προοπτικές του εαυτού μας και να ανοιγόμαστε περισσότερο στη συμπαντική αγάπη που δίνεται στον καθέναν μας χωρίς όρους. Αρχίζουμε να πιστεύουμε στη θεία πρόνοια και να εμπιστευόμαστε την εσωτερική μας καθοδήγηση, την εσωτερική μας φωνή που δεν προέρχεται από την προσωπικότητα, αλλά από τον Ανώτερο Εαυτό μας. Μας οδηγεί στην επίγνωση του ποιοι ακριβώς είμαστε. Αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε τα καθημερινά θαύματα που συμβαίνουν στη ζωή μας, τα οποία θεωρούσαμε «συμπτώσεις», και να εμπιστευόμαστε τη θεϊκή ροή. Μας δίνει τις θετικές δονήσεις που χρειάζεται η ψυχή μας, ώστε να μεταβολίσει την αρνητικότητα της προσωπικότητάς μας και να «θεραπευτεί».

Η καλή ποιότητα ζωής είναι το ζητούμενο για κάθε ανθρώπινη ύπαρξη και μπορούμε να την πετύχουμε συνδυάζοντας την κλασική Ιατρική με τις εναλλακτικές θεραπείες. Το Ρέικι είναι μια θεραπευτική πρακτική αλλά και τρόπος ζωής. Ο θεραπευόμενος έρχεται για συνέδρια μίας ώρας, όπου χαλαρώνει και δέχεται το απαλό άγγιγμα του θεραπευτή ντυμένος. Ο θεραπευτής γίνεται ένα ανοιχτό «κανάλι» και δίαυλος της ζωτικής ενέργειας. Κατόπιν, διοχετεύει αυτήν την ενέργεια στον θεραπευόμενο. Η θεραπεία Ρέικι μπορεί να επαναλαμβάνεται όσο συχνά χρειάζεται ο άνθρωπος και παρέχεται από κοντά ή από απόσταση, σε συνεργασία με τον θεραπευόμενο.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept