Έχετε διαβήτη; Δείτε γιατί πρέπει να ξυπνάτε με τα κοκόρια

853

Ο βιορυθμός παίζει καθοριστικό  ρόλο στους διαβητικούς γιατί ακόμη και η  η καθυστέρηση του πρώτου γεύματος της ημέρας ανάγεται σε παράγοντα  κινδύνου για τον υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος που παρουσιάζουν οι πάσχοντες από  διαβήτη τύπου 2.

Ερευνητές εκτιμούν πως όσο μετατίθεται χρονικά το πρωινό, τόσο  περισσότερο απορρυθμίζεται το βιολογικό ρολόι του οργανισμού, κάτι που με τη σειρά του διαταράσσει τον μεταβολισμό.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόι αποφάσισαν να μελετήσουν αν ο πρωινός ή ο βραδινός χρονότυπος επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τον ΔΜΣ των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 και, αν τελικά αυτό ισχύει, ποιοι άλλοι παράγοντες εμπλέκονται.
Για τον σκοπό αυτό παρακολούθησαν 210 άτομα που είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2, οι οποίοι αξιολογήθηκαν ως προς τον χρονότυπό τους αλλά και τις διατροφικές συνήθειες και προτιμήσεις τους, όπως ο προγραμματισμός των γευμάτων τους μέσα στην ημέρα.

Πρωτίστως, υπολογίστηκε το σωματικό βάρος και ο ΔΜΣ κάθε συμμετέχοντα.
Από τις αναλύσεις των ερευνητών προέκυψε ότι όσοι διαβητικοί ανήκουν στον βραδινό χρονότυπο τείνουν να έχουν υψηλότερο ΔΜΣ, χωρίς ωστόσο να παρατηρούνται σημαντικές διαφορές ως προς την κατανάλωση θερμίδων συγκριτικά με όσους ανήκαν στον πρωινό χρονότυπο. Να σημειωθεί ότι όσοι συμμετέχοντες ανήκαν στον πρωινό χρονότυπο έτρωγαν το πρωινό τους μεταξύ 7.00 και 8.30 το πρωί.

Ένας παράγοντας όμως που φάνηκε να κάνει τη διαφορά ήταν η ώρα κατανάλωσης του πρώτου γεύματος της ημέρας (αλλά όχι των επόμενων), αφού όσοι έτρωγαν νωρίτερα πρωινό έτειναν να έχουν και χαμηλότερο ΔΜΣ.

Το συμπέρασμα της νέας μελέτης είναι λοιπόν πως όσοι διαβητικοί είναι… βραδινοί τύποι είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν μεγάλη αύξηση στο βάρος τους και η κατανάλωση πρωινού αργότερα μέσα στην ημέρα είναι ο παράγοντας-κλειδί που καθοδηγεί αυτή την εξέλιξη.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept